Kiefer @ Voorlinden

Kiefer, dat is toch de koning van de edelkitsch, decorbouwer in lood, pek en moddder, zo modderfokking groot en over the top dat het lachwekkend wordt? Er valt bijna niet door de schreeuwerige krachtpatserij vol clichés heen te kijken.

De grote zaal van Voorlinden is nogal van formaat en hier blijken de buitenproportionele karikaturen zeggingskracht te hebben. Bombastisch sprookjestheater, dodelijke humorloze ernst in roest en herfstbladeren, subtiel als een loden kinderwagen vol dode zonnebloemen. Ik ben kwijlbereid, heerlijk. Het is materiaalkwadraat voor wie van oorlog houdt. Esthetica van het groots masculien gebaren.

Geweldig geplaatste vlinderkast. Bereids bij aanschaf dient een vuistdik conservatieplan opgesteld. Hoe houd je die hangende bladeren heel?!

Met olieverf, aarde, lood, fotografie, houtsneden, zand, hooi en andere natuurlijke materialen vervlecht Anselm Kiefer complexe historische gebeurtenissen, Germaanse mythologie, alchemie en poëzie tot werken die ons collectieve geheugen aanspreken.

Nog tot 13 april genieten: voorlinden.nl/tentoonstelling/anselm-kiefer

advertentie(s)
About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*