Het HEM en Felix Meritis

ARTE EN LOS TIEMPOS DE LA CORONA

Ik krijg een app van curator Rieke Vos van Het HEM of ik langs wil komen om de tentoonstelling Chapter 3HREE te komen zien voor deze gedeeltelijk dicht gaat. Wat een fijn cadeau kunst gaan zien in het echt en niet op een scherm.

Het HEM en Felix Meritis

  Curator Rieke Vos in Het Hem.

Het is even zoeken hoe er te komen want de pond vanuit CS gaat natuurlijk niet nu ze dicht zijn en ook de Zaan Ferry blijkt niet te werken. Maar er is de Hem Pont vertelt duckduckgo me die gaat een aantal keren per uur vanaf de Westpoort, gratis voor voetgangers en fietsers. Het is een half uur fietsen van mijn huis naar Het HEM zonder wind in goed lenteweer. Niet bepaald een pittoreske route alleen loodsen en bedrijven en de Westpoort. Maar dan zie ik ook een moskee en een school. Bizar dat zijn toch locaties voor de gemeenschap waarom staan die hier in dit bedrijfsgebied waar geen mensen wonen? Ook hier net als in de rest van Amsterdam zijn ze werk aan de weg aan het doen en aangezien ik geen enkel gevoel voor richting heb verdwaal ik maar weer eens. De enkele persoon die ik tegen kom onderweg heeft nog nooit van de Hem Pont gehoord. Maar ik neem tegenwoordig alle tijd om de stad en de omgeving te leren kennen en ook nu wint de aanhouder, al ronddwalend is er opeens een geel omleidingsbord dat zegt Hem Pont.

Het HEM en Felix Meritis

Het HEM en Felix Meritis

Het HEM en Felix Meritis

Het HEM en Felix Meritis

3HREE is een tentoonstelling gemaakt met gast curator Maarten Spruyt. Alsof de hele kunstwereld het allemaal al voelde aankomen, na CBK is ook deze tentoonstelling helemaal in line met wat we nu meemaken. Volgens Kim Tuin, algemeen directeur van Het HEM demonstreert Spruyt dat hopeloosheid een illusie is, dat mensen altijd een doel kunnen vinden wanneer dit wenselijk of zelfs essentieel is.

Het HEM en Felix Meritis

  Bram Ellens, The Mad King in chains

Het HEM en Felix Meritis

  Cyprien Gaillard, Nightlife

De tentoonstelling is gevoel. Het is een spannende ervaring voor al je zintuigen. Als je voor het werk staat van Bram Ellens “The Mad King in chains” heb je het gevoel dat je in een Aliens films zit alsof het industriële apparaat je “aankijkt”, plagend, dreigend en je deinst achteruit als het ineens op je afkomt, “het” leeft. Je wordt zelf een van de zwaaiende takken van de bomen in Nightlife van Cyprien Gaillard, 15 minuten 3D film als je gehypnotiseerd meebeweegt op de rock steady muziek van “I was born a loser” van Alton Ellis (Jamaica). De 3D brillen liggen iets voorbij de ingang (ik zag het hele werk zonder denkende dat de brillen er niet lagen omdat de tentoonstelling niet officieel open is om dat achteraf te ontdekken dus ging nog een keer terug om de 3D ervaring te hebben). Er zijn veel Nederlandse kunstenaars te zien in 3HREE valt me op. De tunnel is een perfecte locatie voor wat Spruyt wil. Er is iets beklemmends wat maakt dat al je zintuigen “aan gaan” zeg maar. Het begint met menselijke sculpturen (Sander Breure en Witten van Hulzen / Five Characters from The Thief) alsof je een donkere kroeg/club binnenloopt en je de mensen om je heen aanvoelt. Daarna wordt je meer en meer de schemerige tunnel ingezogen en dwaal je af en toe een kamer in. De werken met geluid zijn perfect in balans met elkaar geïnstalleerd het verhoogt de zintuiglijke ervaringen en nergens overheerst het of zit het elkaar in de weg. Je passeert levensgrote erotische vleermuizen (Carla van Riet / Deformation in hues of yellow), trillende anemonen (Tanja Smeets /Liquid Garden, Beneath the Surface), je loopt tussen de tunnelmuren die ineens golvend bewegen, video’s van transformatie in de natuur, je wordt aangestaard, ziet werken over de relatie tussen mens en natuur en vraagt je af wie is er in controle?

Het HEM en Felix Meritis

  Bewegende muren

Het HEM en Felix Meritis

  Sander Breure en Witten van Hulzen / Five Characters from The Thief

Het HEM en Felix Meritis

  Carla van Riet / Deformation in hues of yellow

Het HEM en Felix Meritis

  Tanja Smeets /Liquid Garden, Beneath the Surface

Het HEM en Felix Meritis

  David Claerbout / Dancing Couples

Het HEM en Felix Meritis

  Desiree Dolron / Uncertain

Het HEM en Felix Meritis

  John Smith / The Kiss

Het HEM en Felix Meritis

  Anotherview / No. 6 Les Cheveaux du Pont de Gau

Het HEM en Felix Meritis

  John Gerrard / X Laevis (Spacelab)

Het HEM en Felix Meritis

  Noa Giniger / For the Time Being

Het HEM en Felix Meritis

  Tony Matelli / Wee #469

Het HEM en Felix Meritis

  Geert Mul / Natureally

De werken van Ellens en Gaillard zijn helaas niet meer te zien voor publiek. Maar de werken in de tunnel blijven staan en als de musea binnenkort weer open mogen kan het publiek er de hele zomer (en erna wellicht) heen. Mijn advies: ZEKER doen!

Vos vertelt dat Het HEM dit jaar geen nieuwe tentoonstellingen gaat maken, die worden doorgeschoven naar volgend jaar. De werken in de ondergrondse schietbanen blijven staan en zullen te zien zijn voor publiek zodra musea weer open mogen. De andere verdiepingen zijn leeg. Het HEM gaat ruimte bieden aan derden die in de enorme locatie projecten zouden willen doen. Dus curatoren en evenement organisatoren onder de lezers, als je een (nieuwe) locatie zoekt waar je iets kan organiseren en 1,5 meter afstand kan garanderen zou ik zeker Het HEM checken!

De weg terug gaat aanzienlijk sneller, ik fiets terug met Bonnie Dumanaw van het Mondriaan Fonds die ook de tentoonstelling kwam bekijken. Ze blijkt op de heenweg net zo verdwaald te zijn als ik. Maar we fietsen allebei met een blij gemoed en een hart en hoofd vol kunst terug. Totaaaaal de moeite waard die fietstocht inclusief verdwalen en fietsen door een lelijke deprimerende omgeving vinden we allebei. Dank je wel Rieke dat we ons een middag helemaal mochten verliezen in het beleven van kunst! Lekker rustig, en alle tijd hebben om alles te kunnen zien, heerlijk!

Het HEM en Felix Meritis

Niet alleen overheden maar ook private fondsen en initiatieven zijn nodig om de kunstsector overeind te houden. Het HEM is een privé-initiatief van verzamelaar/financier Amerborgh, ook de man achter Amerpodia. Vier iconische locaties in Amsterdam waaronder Felix Meritis wat op 20 maart zou openen. Felix Meritis heeft voorlopig alleen het restaurant open voor afhaal, FLEX. Half producten voor 3 gangen die je dan zelf thuis kan afmaken met of zonder flesje wijn. Ik heb er van gesmuld moet ik zeggen en het was makkelijk en snel te bereiden. Iedere 10e persoon die komt afhalen bij Felix Meritis FLEX mag een naam opgeven van een zorgverlener die gratis 3 gangen maaltijd aangeboden krijgt voor 2 personen met een flesje wijn. Het Is niet de broodnodige loonsverhoging die ze verdienen maar wel een opsteker die iets voorbij applaus gaat en ten goede van de zorgverleners zelf komt.

Het HEM en Felix Meritis

Het HEM en Felix Meritis

Het HEM
Warmperserij 1
Zaandam
+31 757 100 073
info@hethem.nl

Felix Meritis
Restaurant Felix
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
T: +31 (0)20 589 16 90
M: info@restaurantfelix.nl

(Fotos van Desiree Dolon en Bram Ellens met dank aan Het Hem/kunstenaars)

About Sasha Dees 349 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*