Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Bij Trendbeheer volgen we met zijn allen al ruim tien jaar het “never ending project Artist in the World” van Andre Smits. Het project is uitgegroeid naar een permanente samenwerking met kunstenaar Monika Dahlberg en het ontstaan van een pop-up galerie concept M_M Art Space. Op uitnodiging van CBK Zuidoost streek het duo in juni en juli 2020 neer in de residentie BijlmAIR in Heesterveld Creative Community in Amsterdam Zuidoost a.k.a. de Bijlmer.

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Heesterveld Creative Community.

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Each one Teach one met Max Westerman.

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

    Shain Foundation gesprek (foto’s Max Westerman)

Heesterveld is een half uurtje fietsen van mijn huis. Ik bel journalist/producent Max Westerman of hij zin heeft om met me mee te gaan om te gaan kijken wat Smits & Dahlberg uitspoken en presenteren. Gedurende de twee maanden nodigden ze voor “M_M Art Space on the move” interessante mensen uit die ze ontmoetten tijdens hun verblijf in Zuidoost voor een gesprek, dj-set, live muziek, etc. Vanwege COVID alleen bij te wonen voor een gelimiteerd aantal gasten en via facebook live-stream. De zondag van ons bezoek is er een gesprek tussen Dija (1999) en Amaria (2003) Kaba de twee dochters van overleden muzikant Amara Kaba uit Sierra Leone in zijn naam is Shain Foundation opgericht, gevestigd in Florijn. Westerman is onder de indruk van Dija die een carrière als journaliste ambieert en tijdens COVID een podcasting is begonnen. Zo kan het dus zomaar dat er op een zondagnamiddag in de Bijlmer een each one teach one met Max Westerman moment ontstaat! :-)

advertentie(s)

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

    Ra Ra van wie zijn deze voeten? (foto Monika Dahlberg)

Afgelopen weekend spring ik wederom op de fiets voor de afsluiting. Ik sta al bij het fietsrek in een luchtig kort mouwloze zomerjurkje maar bedenk me als ik de buitenlucht voel. Het blijft Nederland…ik loop weer terug in huis en trek iets aan met mouwen en stop voor de zekerheid ook een jasje in de tas. Al fietsend wordt de lucht grijzer en halverwege begint het wat te spatten maar het houd gelukkig op.

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

    Monika Dalhberg, Poortwachter serie.

Dahlberg maakte een sculptuur (onderdeel van de poortwachter serie) van karton een voor haar nieuw materiaal om mee te werken, wat ze gebruikte van bij de grof vuil ophaal plek in Heesterveld. Ze vertelt hoe het was om karton als materiaal te leren kennen en te zien wat ze er mee kan en hoe het zich gedraagt. Het is haar heel goed bevallen en zegt dat het in haar hoofd ook weer nieuwe deuren opent. Karton is overal op de wereld, het geeft haar de mogelijkheid om waar ze ook heen gaat zich altijd te kunnen uiten met dit materiaal. Het werk wordt na zondag in delen gezaagd want het is te groot om de door de deur te kunnen en het zal binnenkort nog te zien zijn in de project space Punch! van Aquil Copier die hij op de begane grond onder zijn atelier tot zijn beschikking heeft.

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Op de bekende “via via via” manier legde Smits een groot deel van de kunstenaars (circa tachtig) die wonen en/of werken in Zuidoost. De kunstenaars werden gevraagd of ze een kunstwerk willen uitlenen wat in de tentoonstelling “M-M Art Space on the move” gepresenteerd word in de residentie. Zo zie je in de gebruikelijke muurschildering waar Smits aan het eind van zijn projecten het netwerk van kunstenaars vastlegt nu werken oppoppen van: Yazan Maksoud, Nasam Abboud,, Graziella Hunsel Rivero, Jesper Buursink, AnneMarie Tiebosch, Amaria, Dija, Dherl Deekman, Kirsten Hutsch, Nieuw Jurk, Esther Meijer, Siobhan Wall, Mirko Krabbé, Bert Jacobs, Delano Mac Andrew, Dan Ernst, Anastasia Starostenko, Walter Bosman, Chaim Oren, Loidys Carnero, Kenneth Aidoo, Henno Eggenkamp, Bea McMahon, Marcel van den Berg, Remy Jungerman, Masha Ru, Sangiorgio Blonk, Tamar Rozenblat Goiati, Roosje Verschoor, Mick La Rock, Jonas Ohlsson, Ramaz Goiati, Fana Richters, Herman Morssink, Peter Vial, Raul Balai, Maga Berr, Merete Richters, Arthur Guilleminot, Alexandra Rouppe van der Voort, Neil Fortune, Aquil Copier, Sanne Bax, Luciano Latuny, Tyna Adebowale, Willem Gorter, Businessman Aka Kevin Gray, Maartje Jaquet, Gabriel Kousbroek (excuus als ik iemand gemist heb!).

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Andre Smits & Airco Caravan

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Businessman aka Kevin Gray

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

Monika Dahlberg & Frederick Calmes

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

    DJ Lonely aka Jonas Olhsson

In het weekend 1 & 2 augustus was de residentie open en een facebook live-stream met een dj set van DJ Lonely (kunstenaar Jonas Olhsson, Florijn) waar de muurschildering en werken te zien waren. Toen ik aankwam op zaterdag was Smits nog druk bezig de laatste werken op te hangen en “het netwerk” af te schilderen. De kunstenaars konden aan het einde van de zondagmiddag hun werk en hun foto weer mee nemen. Voorlopig gaan Dahlberg en Smits nu terug naar Kattendijke, het is nu met COVID nog even afwachten waar de reis naar toe zag gaan in de toekomst … we houden jullie op de hoogte hier bij Trendbeheer! :-)

Alle artikelen over Artists in the World hier in de kolommen op rij: Trendbeheer.com/tag/andre-smits/

Volg het project op instagram: Instagram.com/artistintheworld713/

BijlmAir.
Bijlmer Artist-In-Residence (BijlmAIR) is een residentie programma, uitsluitend op uitnodiging van CBK Zuidoost in samenwerking met Bradwolff Projects en Stedelijk Museum Amsterdam. Kunstenaars kunnen voor een periode van 1 tot 3 maanden in de woon/werk plaats in de Heesterveld Creative Community flat verblijven.

Heesterveld 69
Amsterdam Zuidoost
(metrostop Bullewijk)

Artist in the World: Amsterdam Zuidoost editie

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*