KRASJ-6, kunstbiënnale Ninove (BE)

“Hier wordt niets meegedeeld. Het gaat niet over iets; het gaat om de dingen zelf. Het ding toont zich, het laat misschien iets zien, maar het heeft niks te zeggen, het laat ons zijn.”

Nou nou… in Ninove durven ze het eens helemaal anders te doen. Géén anti-Westerse-sentimenten. Geen focus op erfzonden uit een besmuikt verleden. Géén gereutel rondom ambtenarenjargon en géén obligaat lakeiengedrag. Nee, in dit Vlaamse stadje gaat men dapper tegen alle stromingen in. Met de zesde editie van KRASJ, de biënnale actuele kunst Ninove zorgt tentoonstellingsmaker Ante Timmermans voor een ware verademing. Een tentoonstelling op zes locaties in de stadskern.

“In verlaten ruimtes zijn kunstwerken geplaatst. Het zijn dingen. Ze kunnen door van alles geïnspireerd zijn. Misschien kunnen ze ons naar diverse mogelijke werelden vervoeren. Maar ze zijn, eerst en vooral, dingen, die er in hun concrete dingmatigheid gewoon zijn, in die ruimtes.”

Foto’s: Jan(us) Boudewijns, Daan Samson en Reinhart Cosaert

Sybren Vanoverberghe

Curator Ante Timmermans verklaart nader:

“Als uitgangspunt heb ik gekozen voor de onmogelijkheid van de kunst. Kunst gaat immers over het onnoembare en woorden schieten steeds tekort. Je zoekt naar de essentie maar je botst steeds weer op de grenzen van de taal. Dit is een thema waar ik de laatste tijd zelf erg mee bezig ben. Mensen verwachten immers heel wat antwoorden van kunst. Kunst moet nog te vaak antwoorden bieden op grote vraagstukken in de samenleving.”

“De zesde editie KRASJ6 doet onmiskenbaar denken aan ‘krasjes’. En dat is ook wat kunst doet: het maakt krassen op de ziel, indrukken. Maar het is steeds de confrontatie van het perspectief van de toeschouwer met het kunstwerk die bepaalt welke krassen en indrukken er achterblijven.”

Libasse Ka

Hilde Borgermans

Julie Poisquet

“Het gaat om veertien kunstenaars die op een gelijkaardige manier bezig zijn met hun kunst als ik. Het zijn stuk voor stuk mensen die me bezighouden. Sommigen volg ik al meer dan twintig jaar en nog steeds heb ik niet alles begrepen van hun werk. Ik vermoed dat veel toeschouwers hetzelfde gevoel zullen hebben: ik snap het niet. En dat mag ook! Ook de kunstenaar begrijpt het soms niet. Maar ze laten je wel stilstaan en nadenken. En dat is precies wat kunst moet doen.”

Wannes Lecompte

Veerle Beckers

Performance van Claude Cattelain

Charl van Ark (Foto’s Michiel De Cleene)

Overige participerende kunstenaars:
Angyvir Padilla, Johan De Wilde, Leen Van Tichelen, Lisette De Greeuw, Maurice Blaussyld en Nienke Baeckelandt
KRASJ, de biënnale actuele kunst Ninove (nog t/m 2 oktober; gratis te bezoeken, elke zaterdag en zondag van 14 uur tot 18 uur)

www.ninove.be/krasj6

About Daan Samson 111 Articles
De kunstwerken van Daan Samson behandelen de taboes, pijnpunten en verworvenheden van de welvaartsamenleving. Op Trendbeheer bericht hij over wáárlijke progressie, over botanische cultuuraangelegenheden en over alle fraaie dingen die door z’n vrienden worden gerealiseerd.

1 Comment

  1. Ja volgens mij gaat het juist om het niet begrijpbare, dat maakt het interessant. Als het duidelijk is kan het saai worden

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*