In het LICHT @ Museum Krona

Museum Krona is een museum voor religieuze en aanverwante kunst, gevestigd in een klooster in het Noordbrabantse Uden. Het klooster functioneert deels nog als dusdanig – in een aparte vleugel wonen zusters Birgittinessen. Het museum herbergt een fraaie collectie religieuze objecten, die in tentoonstellingen regelmatig worden gecombineerd met moderne(re) kunstuitingen.

Begin dit jaar kreeg ik het eervolle verzoek om als gastcurator mee te werken aan In het LICHT, een tentoonstelling over de gewaarwording en spirituele betekenis van licht. Middeleeuwse, kerkelijke artefacten worden naast hedendaagse (licht)kunstwerken getoond. In enkele gevallen is dat hedendaagse materiaal eveneens religieus of spiritueel geïnspireerd; vaker betreft het ‘seculier’ werk dat is gekozen vanwege inhoudelijke en/of visuele kenmerken die aansluiten bij de thematiek van de tentoonstelling.

  De foto’s zijn van Jan Theun van Rees, Ben Lange, Annegret Kellner en Maurice Leenders.

In het LICHT @ Museum Krona

  Kruis van bergkristal, waarschijnlijk Duits (1350-1400), en in het raam gereflecteerd Mindmap van Navid Nuur (2013)

Een van de uitgangspunten van In het LICHT is de filosofie van een middeleeuwse kerkvader: Abt Suger (1080-1151). Die liet in Saint Denis (even boven Parijs) een kerk bouwen met zo groot mogelijke ramen en daarmee zoveel mogelijk lichtinval: een geheel nieuwe manier van bouwen die we nu kennen als gotiek. De gedachte was dat al dat binnenvallende (zon)licht de gouden en bergkristallen objecten op het altaar extra zouden doen ‘shinen’, en dat die lichtreflectie de gelovigen zou meevoeren naar ‘het Hogere’.

In het LICHT @ Museum Krona

  In situ ‘reflectie-installatie’ van Suzan Drummen (2022)

Naast de spirituele betekenis van licht handelt de tentoonstelling over de (im)materialiteit van licht, over lichtreflectie, lichtbreking (halo’s, regenbogen), de fascinatie van oudsher voor zon, maan en andere hemellichamen, en tenslotte het uitgedoofde licht (zonsverduisteringen, zwarte gaten.)

In het LICHT toont een zeer gevarieerde selectie kunstwerken: reliekhouders, iconen, schilderijen, foto’s, in situ installaties, lichtprojecties, lichtobjecten en multimediale installaties. Werk van internationaal gerenommeerde namen en van mensen waarmee ik bij Polderlicht-projecten eerder heb mogen samenwerken. De werken komen uit musea, bedrijfs- en particuliere collecties of van de kunstenaars zelf.

In het LICHT @ Museum Krona

In het LICHT werd geopend met de creatie van een regenboog op de kloostergevel door Berndnaut Smilde.

In het LICHT @ Museum Krona

  Black and yellow double polyhedron lamp – Olafur Eliasson (2011)

Naar buiten toe een wirwar van glas in lood-achtige reflecties, van binnen een schijnbaar oneindige hoeveelheid lichtjes, en dat alles door één minuscuul ledlampje.

In het LICHT @ Museum Krona

Twee Jannen met doeken over de breking van licht. Links Arco de Iris – Jan Andriesse (1978) en rechts 1-2029 – Jan van Duijnhoven (2019)

In het LICHT @ Museum Krona

  Passage (Camera Lucida) – Jan Theun van Rees (2019)

Het mysterie van ‘verborgen ruimtes’ (dat wat zich áchter de muur bevindt) is de belangrijkste inspiratiebron van fotograaf Jan Theun van Rees. Deze ruimte bouwde hij zelf, op ware grootte van karton, en creëerde daarin een spannend spel van licht.

In het LICHT @ Museum Krona

Mindmap – Navid Nuur (2013)

In het LICHT @ Museum Krona

  Black Light Table – Willem Marijs (2016)

Al meer dan vijftig jaar werkt Willem Marijs met TL-buizen in alle soorten en maten. De meeste buizen op Black Light Table zijn kapot of eenvoudigweg niet aangesloten – en dus ‘uit’. Onderin de stapel echter bevinden zich enkele lampen die wél ‘aan’ zijn. Die activeren de fosforescerende gassen in de rest, waardoor die oplichten in subtiele pasteltinten.

In het LICHT @ Museum Krona

In de ‘schatkamer’ van het museum bevinden zich onder meer een reliekbeeld van de Heilige Agnes (Münster, na 1520) en het werk Matras van Matthijs Muller (2006) – een uiterst fragiel luchtbed van traumadeken dat ‘in- en uitademt’ en daarbij zachtjes knispert.

In het LICHT @ Museum Krona

Armreliek van de heilige Felicitas (waarschijnlijk uit Münster, ca 1250)

In het LICHT @ Museum Krona

Zonder Titel (Bokaal) – Guido Geelen (2003)

In het LICHT @ Museum Krona

Halo’s vroeger en nu: links Maria met Kind in een stralenkrans voor een rozenhaag (Noord-Nederland, 1475-1500) en rechts Elliptical Variations III – Shezad Dawood (2015)

In het LICHT @ Museum Krona

Cosmic Call – Gabriël Lester (2015)

In het LICHT @ Museum Krona

  Zonder titel – Yayoj Kusama (1952)

In het LICHT
Museum Krona, Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden – t/m 9 april 2023

Met werk van Jan Andriesse, Marinus Boezem, Suzan Drummen, Jan van Duijnhoven, Olafur Eliasson, Guido Geelen, Kees de Goede, Yayoi Kusama, Ann Veronica Janssens, Gabriel Lester, Willem Marijs, Matthijs Munnik, Matthijs Muller, Navid Nuur, Jan Theun van Rees, Roland Schimmel, Berndnaut Smilde, James Turrell, Veerle Thoben. De curatoren zijn Wouter Prins (conservator Museum Krona), Jan van Duijnhoven (kunstenaar) en John Prop (polderlicht)

Bij de tentoonstelling zijn een audiotour en een kleine catalogus verkrijgbaar.

Museumkrona.nl/nl/nu-te-zien/tentoonstellingen/in-het-licht

About John Prop 14 Articles
John Prop is als illustrator actief voor de sociaal-maatschappelijke sector. Daarnaast organiseert hij (samen met zijn partner Loes) kunstprojecten onder de naam Polderlicht. De meeste van die projecten speelden/spelen zich af in de openbare ruimte. Zij waren in 2001 de eersten in Nederland die een wandelroute langs lichtkunst organiseerden. Er zouden er nog tien volgen, negen in Amsterdam Oost en één in het Ruhrgebied. Verder is Polderlicht onder meer verantwoordelijk voor talloze tentoonstellingen in leegstaande ruimtes in/op metro-en treinstations.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*