Standplaats Taiwan: Joyce Ho / TKG+ & Taipei Dangdai

Het zijn de weken van de kunstbeurzen in Taiwan, vorig weekend was het Art Solo (meer commercieel en decoratief) en dit weekend is de kers op de taart Taipei Dangdai. Er zijn dus veel openingen in deze periode, en afgelopen woensdag bij Tina Keng Galerie een van de, wellicht de grootste belangrijkste, galerie in Taiwan begrijp ik. Het is een vijf verdiepingen tellend gebouw onder management van een moeder (moderne kunst in Tina Keng) en dochter (hedendaagse kunst in TKG+ en TKG+ projects). Er waren prachtige rode werken van de bekende gevestigde Su Xiaobai (China) in lak.

Su Xiaobai

In een tentoonstelling samen met de bekende gevestigde Mit Jai Inn (Thailand) speciaal voor Jeroen deze Aziatische versie van Stanley Whitney (Amerika), met als verschil dat de werken aan twee kanten beschilderd zijn en dat je er aan mag zitten!

Mit Jai Inn

En intrigerend werk binnen de Europese dekoloniale discourse van Wu Gengshen (Taiwan) die met kleur en teksten over oorspronkelijke bewoners en immigranten in Taiwan

Dochter Song Wen Xin, presenteert Joyce Ho. Ik kende de kunstenaar niet, en begrijp als ik met haar in gesprek ga (ze spreekt me aan want ze herkent me omdat ze naar de opening van NEXUS kwam) dat ze haar werk vooral in Azië presenteert (hallooo lezers die in musea werken in Nederland, hier ligt een kans… grijp het!!!).

Ik ben aangenaam verrast, het is een geweldige mixed media tentoonstelling, het werk is heel sterk. Ze vertelt dat ze al 13 jaar werkt met Vera, de performer/acteur in veel van de werken, en dat is te zien!

Je loopt eerst in een fel verlichte witte box, het heiligdom van de kunstenaar met daarin heel zorgvuldig georganiseerde werken, sculpturen, video’s met ritmische soundscores, beats, een hartslag een tempo. Veel van de werken zijn wazig waardoor je van slag raakt het trekt je ook in het werk als je probeert te zien wat onzichtbaar is, wat niet lukt en je een soort van uit balans raak en je nooit tot de kern komt wat fascinerend is.

Door een deur kom vanuit het helle licht in een donkere tweede ruimte waarin je je weg moet vinden tussen verschillende videoschermen die soms allemaal soms helemaal niet of een voor een aan gaan. Het laat ruimtes zien in in een woning, een kleding kast, een keukenkast, een tafel, een raam met rolgordijn, een speelkamer, een bed. Vera de performer verschijnt met een altijd stoïcijnse uitdrukking, in de ruimte en wordt een extra object als ze de ruimtes die open zijn traag maar gestaag op de beat, waar je als bezoeker zonder dat je het eerst door hebt je adem en daarmee je hartslag aan aanpast, opvult, wonderschoon.

Als je naar 1 scherm kijkt is de focus op hoe zij een object wordt in die open ruimtes, als je naar alle schermen tegelijk kijkt wordt het een totaal choreografie van haar ritueel van langzame trage zorgvuldige beweging door alle schermen heen waar ze de open ruimtes inneemt en een wordt met die ruimte, werkelijk betoverend. Ik zag het al helemaal voor me in de kelder van SMA (pun intended).

JOYCE HO

Joyce Ho geboren in 1983 in Taipei, Taiwan, behaalde haar M.A. in studiokunsten aan de Universiteit van Iowa. Ze is een interdisciplinaire kunstenaar met de nadruk op schilderkunst, installatie en performance. Met een illusie rijk aan licht en schaduw wil de kunstenaar de gedeconstrueerde bewegingen en gefragmenteerde stukjes van de dagelijkse routines integreren om een intieme, maar vervreemde spanning tussen mensen en realiteit over te brengen. Het werk van de kunstenaar boeit en confronteert tegelijkertijd de kijker, waardoor de alledaagse actie die in haar werk wordt afgebeeld, wordt weergegeven als een kortstondig ritueel.

COUNTING – JOYCE HO
Nog te zien t/m 29 juli 2023
TKG+
B1, 2F, No 15, Lane 548, Ruiguang Road
Neihu District, Taipei 114
T: +886 226590798
E: wenxin@tinakenggallery.com
www.tkkgplus.com

Directeur Catherine Lee en haar staf doen veel voor de residents zowel internationaal als lokaal in Treasure Hill Arts Village. Zo organiseren ze trips, activiteiten aan of als je ergens heen wil of in geïnteresseerd bent zorgen ze dat je toegang krijgt of maken ze connecties met personen die je verder helpen. Zo ook met de beurzen er zijn VIP toegangskaarten voor een ieder die naar de beurzen toe willen gaan. Taipei Dangdai (Dangdai in het mandarijn betekend ‘op dit moment’) is de belangrijkste kunstbeurs in Taiwan met internationale galeries van Gagosian, Lehman Maupin en David Zwirner uit US via Double Square (Su Hui-yu) en Tina Keng (Joyce Ho) uit Taiwan tot Jack Bell (Raquel van Haver) uit London, EIGEN + ART uit Leipzig en Alex Vervoordt uit Antwerpen en ook het Caribisch gebied is vertegenwoordigd met Galerie CONTINUA (filiaal in Havana, Cuba, zie Entangled Species).

Voor ik naar de kunstbeurs vertrek krijg ik door dat NEXUS tot 1 van de 5 must-see tentoonstellingen is gekozen voor deze week in Taipei. wooot, woooot! Goooo Caribbean! ocula.com/art-fairs/taipei-dangdai/

Als ik rondloop merk ik hoe snel de connecties in de kunstgemeenschap hier in Taiwan zijn gemaakt de afgelopen maand. Ik loop zowaar iedere tien meter wel iemand tegen het lijf die ik heb ontmoet de afgelopen weken en me groet, of die me vraagt of ik Sasha Dees ben (dat zegt meer over het geringe aantal witte bezoekers dan over mijn status), maar voelt toch bizar hoe snel dit gegaan is. Net als bij alle andere beurzen is ook hier in Taipei de wie is wie, in dit geval uit Azië, present op de beurs.

Foto sorry ik heb geen horizontale maar wel tof om hem hier in te hebben, hij was zo normaal so just a guy hahaha echt tof!
Takashi Murakami (Japan)

Wat tof is voor iemand van buiten zoals ik is dat het overzichtelijk is qua grootte voor een kunstbeurs, die blijven toch altijd overweldigend ook als ze minder groot zijn. Maar vooral dat het heel breed inzet, internationaal tot opkomend maar met een duidelijke focus op Azië. Zo zie je een internationale kunstster als Takashi Murakami, tot ‘mid-carreer’ als Su Hui-Yu waarmee ik in MoCA sta, tot opkomende kunstenaars rondlopen en in de ‘booths’ over hun werk praten, heel tof.


Su Hui-yu (Taiwan)

Zoals gebruikelijk tegenwoordig op alle belangrijke kunstbeurzen zijn er ook extra programma’s zoals dit jaar IDEAS FORUM waar twaalf internationale curatoren, zoals Sun A Moon uit Zuid Korea (de Appel curatorial programma 2019/20), die ik afgelopen zomer op documentafifteen tegen kwam en nu weer hier, samen komen om hun werk in de hedendaagse kunst te delen en bespreken.


Sun A Moon, co-founder/director Space Afroasia – Eco-museum (Zuid Korea)

Verder nog NODES met grote installaties en sculpturen, en Taipei platform (EDGE) met opkomende kunstenaars en project ruimtes uit de Taiwanese kunst infrastructuur.

Voor een volledige lijst van de deelnemende galeries: taipeidangdai.com/exhibitors

TAIPEI DANGDAI INTERNATIONAL ARTFAIR
Art & Ideas 11 t/m 14 mei, 2023
Taipei Nangang Exhibition Center
taipeidangdai.com

DANK:
Mijn verblijf in Taiwan is op uitnodiging van en mede mogelijk gemaakt door The Department of Cultural Affairs, Taipei City Government, en het MoCA Taipei. Met dank aan Yen Chi-ping (Deputy Directeur Nationaal Theater Taichung voor het maken van de connectie met MoCa Taipei’s directeur Loh Li-chen. Mijn accommodatie voor lang-verblijf is mogelijk gemaakt door Treasure Hill Artist Village / Attic Hostel en Trendbeheer. MoCA Taipei en Treasure Hill Artist Village/Taipei Artist in Residency vallen beide onder het bestuur van the Taipei Culture Foundation.

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*