Standplaats Taiwan: Micro Loft

Standplaats Taiwan: Micro Loft

In het kwartaal dat ik in Treasure Hill Artist Village (THAV) ben leer ik een heel aantal lokale kunstenaars kennen die studio’s hebben in THAV. Voor lokale kunstenaars zijn er rond de twintig studio’s die specifiek voor de creatieve industrie, individuen en/of collectieven: ‘Micro Loft’. Men kan de ruimte gebruiken om te creëren maar het mag ook als kantoorruimte gebruikt worden mits het een bedrijfje of praktijk binnen de creatieve industrie betreft. Micro Loft is bedoeld om de creatieve industrie betaalbare werkruimte te bieden aan talenten om zich te ontwikkelen. Er zijn ruimtes voor kort gebruik om een project uit te voeren (een paar maanden) of langdurig gebruik die jaarlijks geëvalueerd wordt (maximaal 9 jaar) om een praktijk of bedrijfje rendabel te maken en dit dan buiten het complex duurzaam voor te kunnen zetten.

Los van contact tussen gewone bewoners en kunstenaars moedigt THAV ook contacten aan met de bezoekende internationale kunstenaars en kunstprofessionals en faciliteert daarbinnen ook activiteiten waar je elkaar kan ontmoeten en samenwerken met internationale kunstenaars die daar verblijven. De staf van de organisatie faciliteert ook voor de lokale kunstenaars tentoonstellingen, talks, presentaties, performances en andere activiteiten zowel productioneel als met marketing en publiciteit.

Alle studio’s moeten een aantal uren per week open zijn voor bezoekers. Algemene bezoekers zijn welkom in THAV van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 22.00 uur. De weekenden zijn heel druk maar ook op weekdagen zie je mensen ronddwalen en kunstenaars bezoeken van wie de studio open is, foto’s nemen, van het uitzicht op Taipei en de rivier genieten of picknicken in het gras. Als je al meer artikelen hebt gelezen dan weet je dat eten belangrijk is in de Taiwanese cultuur, het koken zelf en de tijd nemen om gemeenschappelijk te tafelen. Als je als bezoeker niets meegenomen hebt of als resident geen zin hebt om te koken zijn er twee ruimtes die als café/restaurants gebruikt worden waar jonge chefs hun talent ontwikkelen.

Standplaats Taiwan: Micro Loft

Standplaats Taiwan: Micro Loft

3 Cats Club X Cheer Home (Chen Yu-chi) een combinatie tussen 3 Cats Club met comics (boekjes, cartoons en andere uitingen) en Cheer Home waar ik vaak andere kunstenaars trof en me te buiten ging aan luxe koffies of thee in een pauze of voor lunch. Het menu heeft o.a. variaties op traditionele ‘egg rolls’ (met oesters bijvoorbeeld) en rundvleesgerechten uit Tainan waar de chef vandaan komt en ook vegetarische gerechten en in de zomer salades. Yummy kan ik je vertellen… In Cheer Home zijn honden niet alleen welkom, ze hebben er ook een speciaal menu voor ontwikkeld.

Daarnaast is er Tadpole Point waar Lin Ting-fang de scepter zwaait. Diverse soorten thee en koffies (het is een ding ook hier in Taiwan) en daarnaast lichte maaltijden, snacks en desserts. Zo een (eet)café waar je met een kop koffie de hele dag achter een laptop en/of boeken kan werken / studeren. Tadpole organiseert ook tentoonstellingen, presentaties en workshops of geeft daarvoor ruimte aan derden die dit organiseren waar zij dan de catering verzorgen. De bezoekers van Tadpole zijn jonger ik zag vooral veel studenten, de Universiteit campus is op loopafstand, die daar ook regelmatig in groepen afspraken en samen aan een project werken.

Vance Lu en zijn partner Olivier wonen in THAV, Lu kreeg terwijl ik daar was een fellowship voor een PhD over hoe kunst een positieve invloed kan hebben op ouder worden en het voorkomen van fysieke (motoriek) en mentale (dementie) achteruitgang. Hij geeft workshops in tekenen en schilderen aan ouderen voor de THAV organisatie in een nabijgelegen buurt voor bejaarde veteranen. Hij doet daar ook speciale projecten met de ouderen, tentoonstellingen en publicaties met werken van de ouderen over hun persoonlijke geschiedenis. Ik ontmoette Vance daar op dag twee na aankomst in Taiwan en hij nodigde me uit voor een traditionele ‘hotpot’ maaltijd in zijn huis. Achteraf hoorde ik dat ik zijn eerste internationale gast was bij hem thuis. Natuurlijk kookte ik daarna ook een keer stampot voor hem maar dat legt het echt wel af bij de Taiwanese keuken. Een paar dagen voor mijn vertrek werden we met elkaar geïnterviewd over ons werk en onze connectie voor de Japanse televisie terwijl hij een ontbijt voor me maakte. Eten is cultuur! Mooie kans om sieraden van Duo Muo (zie hieronder) product placement te geven dacht ik zo dus, zodoende…

Standplaats Taiwan: Micro Loft

Standplaats Taiwan: Micro Loft

In de studio’s zitten kunstenaars uit alle verschillende disciplines (beeldende kunst, film, literatuur, podiumkunsten, ontwerp, digitaal). J.C. Studio (Julie Chou) initieert en produceert veel projecten rondom natuur, milieu en gemeenschap. J.C. Studio ontwikkelde een aantal jaren terug samen met een internationale gastkunstenaar de gemeenschappelijke moestuin (waar ik al eerder over schreef) die de oorspronkelijk bewoners en lokale kunstenaars tot de dag van vandaag onderhouden. Men plant en oogst groente, fruit en er lopen kippen en ganzen rond. Allemaal voor gemeenschappelijk gebruik. Naast haar autonome eco-praktijk geeft Julie ook cursussen in keramiek als onderdeel van haar inkomen.

Standplaats Taiwan: Micro Loft

Standplaats Taiwan: Micro Loft

WEMEN is een animatie- en illustratiestudio. Liao Pei-yu maakt stop motion films. Zowel autonoom zoals het bekroonde Littly Hilly als commercieel werk voor derden. Op het moment is ze aan haar tweede langere animatie film bezig, ik zie haar druk in de weer met alle karakters die ze maakt in klei, super tof. In de weken dat ik daar ben werkt ze aan haar verhaal en zie ik hoe ze nieuwe karakters ontwikkelt, schetst en daarna maakt. Hoeveel werk het is, steeds opnieuw uitproberen, niet precies wat ze wil en weer opnieuw. Tot ze tevreden is, dan versies met verschillende emoties, bewegingen. Soms ook nog de hele omgeving maken, wow, heel bijzonder. Haar zus Joanne Liao is illustrator, ze maakt naast vrij werk ook illustraties voor publicaties van diverse uitgevers. Samen vormen ze WEMEN maar Joanne vertrekt na de zomer naar Engeland voor een master programma in illustratie.

Standplaats Taiwan: Micro Loft

Standplaats Taiwan: Micro Loft

INUKICHI BOOKS vond ik al dwalend door THAV verstopt boven op de heuvel met naast de ruimte, omringd door groen, overhangende bomen en planten, ook een klein podium (over de hele heuvel ontdek ik steeds weer andere presentatie plekken gedurende de maanden dat ik er verblijf). Als gewone bezoeker kan je op de tijden dat het atelier van het koppel Anchi Ring en Wuhan Chou open is kleine ‘hebbe boekjes’ kopen en ze geven ook incidenteel workshops boekbinden. De autonome praktijk van Ring gaat over taal ze maakt niet alleen letterlijk boeken maar schrijft op basis van onderzoek en doet performance vaak ‘site-specific’ met foto’s en video werk als blijvend werk. Chou studeerde architectuur, ook zijn kunstpraktijk start met onderzoek met een focus op ‘ruimte’ en hij heeft een fascinatie voor plattegronden en verhalen, persoonlijke geschiedenis(sen) van gebouwen en omgevingen, wat terug komt in zijn werk.

Standplaats Taiwan: Micro Loft

Anchi Ring, Were are we and who I am, performance (foto met dank aan kunstenaar).

Standplaats Taiwan: Micro Loft

    Wuhan Chou, The Taipei Transcripts (foto met dank aan kunstenaar).

Cheng Yao-lung (Other Stuff Studio) kwam terug naar Taipei na een master fotografie in Londen. Naast fotografie is hij, als ik op studio bezoek ga, vooral bezig met traditioneel vlechtwerk en haken, iets wat hij van thuis mee kreeg van zijn moeder. Deze maanden maakte hij een serie met een keramische kunstenaar waarin keramisch werk gecombineerd wordt met zijn haakwerk. Thee en thee drinken is een belangrijk onderdeel van de Taiwanese cultuur, tijdens mij studiobezoek is hij bezig met een tentoonstelling (foto met dank aan kunstenaar) die plaats vindt nadat ik weg ben. Een theemuts, hedendaagse versie van een object uit grootmoeders tijd, tof!

Standplaats Taiwan: Micro Loft

Standplaats Taiwan: Micro Loft

In studio Bugrelu vind je Huang Xinyi en Huang Jianwei aan het werk. Ze verzamelen zaden. Daarvoor gaan ze het hele land door de bergen in, het water langs, op zoek naar bijzondere planten, struiken, bomen. Ze maken er van alles mee maken en verkopen vanuit hun studio maar ook op beurzen. Er is autonoom werk (zie foto met dank aan kunstenaar) sieraden in verschillende prijs categorieën, deels hedendaagse ontwerpen die duurder zijn en deels betaalbaar decoratief voor de vele bezoekers van THAV die iets leuks mee willen nemen. Er zijn ook percussie instrumenten, waar wereldwijd vaak zaden voor gebruikt worden zo ook hier, traditionele ontwerpen en eigen ontwerpen, heel erg tof, ik moet gelijk aan Vernon Chatlein denken! De plek is vooral ook een visueel juweeltje want over de jaren hebben ze een hele zaadbank bij elkaar verzameld. Hele wanden met potten, plafond vol met droogbossen, fantastisch je raakt niet uitgekeken!

Standplaats Taiwan: Micro Loft

Standplaats Taiwan: Micro Loft

KJohn’s Robot DIY Studio staat vol met objecten gemaakt door Lo Kai-jeong waar hij allerhande afgedankte elektronischer apparaten voor (her)gebruikt. Lo is van oorsprong grafisch vormgever maar zijn in eerste instantie hobby is uit de hand gelopen en is een autonome praktijk geworden. Op het moment is hij in gesprek met een animator die geïnteresseerd is om een film te maken met zijn robot figuren in de hoofdrol.

Standplaats Taiwan: Micro Loft

Standplaats Taiwan: Micro Loft

Tijdens mijn verblijf openden Pei Wu and Elias Neuspiel hun Duo Muo Atelier, een autonome praktijk voor hedendaagse draagbare kunst van edelstenen en –metalen. Ze studeerden beide in Duitsland en kochten alle benodigde apparatuur daar tweedehands en verscheepten die naar Taipei. Ze stellen de ontwerpen tentoon in galeries in binnen- en buitenland. Daarnaast geven lezingen over mineralen en edelstenen en cursussen, voor kinderen en jongeren, in het maken van sieraden en technieken maar dan met goedkope materialen.

Standplaats Taiwan: Micro Loft

Standplaats Taiwan: Micro Loft

INTERNATIONALE KUNSTENAARS

In THAV zijn er zoals ik eerder al schreef het hele jaar door ook meerdere internationale kunstenaars: https://www.trendbeheer.com/2023/04/12/standplaats-taiwan-treasure-hill-artist-village/

Daarnaast kunnen presenterende locaties in Taipei de organisatie van het dorp benaderen om een kunstenaar, curator of producent waar ze mee werken te accommoderen (zoals ik werkte bij MoCA Taipei en om die reden geaccommodeerd werd). In de periode dat ik daar blijf ontmoet ik zo Matt Cornell, curator ‘technology and choreography’ van Critical Path in Australië die een meerjarig uitwissel project doet met C-Lab en kunstenaar Stephen Eastaugh die de solotentoonstelling Mongrelscape had bij projectruimte VT Art Salon met een combinatie van werken die hij in Taiwan maakte en werk dat hij elders maakte.

    Stephen Eastaugh
    (Video geplaatst met toestemming van de kunstenaar & VT Art Salon)

UITWISSELPROGRAMMA

In het kwartaal (april – juni) van mijn verblijf waren er vijf kunstenaars via meerjarige uitwisselprogramma’s, naast onderzoek en werk maken zijn er een bezoeken aan verschillende kunstinstituten, connecties met educatieve instellingen, kunstprofessionals en de meeste residenten geven publieke presentaties over hun praktijk en stellen werk tentoon (kan ook werk in voortgang zijn). LUCIE TUMA (Zwitersland) deed onderzoek naar rouwprocessen bij oorspronkelijk bevolkingsgroepen waar ze terug in Zwitserland werk mee gaat maken. Ze deed geen presentatie(s) in Taiwan. In haar praktijk doet LUCIE JESTRABIKOVA (Tsjechië) vooral veel onderzoek naar materiaal, in Taiwan naar bamboe als materiaal en inkt / kalligrafie als techniek in haar solo ‘Touching and re-arguing the innate impression’ maakte ze een aantal installaties. MARIE SOLIEL CHOQUETTE (Canada) is scenarist en filmmaker en deed onderzoek naar de nachtmarkten met eetstands in Taiwan voor een scenario voor haar eerste eigen (jeugd) animatie film. ‘Listening to sounds that you can’t normally receive’ van SAMUEL BEILBY (Australië) een geluidsinstallatie met 3D geprinte sculpturen gebaseerd op luchttrillingen opgenomen met elektromagnetische veldmicrofoons te zien in een van de schuilkelders. ‘Smell the familiar and unfamiliar smell in memory’ van PAN HUITING (Singapore) een werk gebaseerd op haar onderzoek naar zintuigelijke culturele ervaringen, in dit geval aroma, geur, lokale kruiden en de herinneringen die geur oproepen, wat resulteerde in een installatie in mandarijn met poeder van de lokale Xiaoying plant. Ze vertellen over hun werk en proces in onderstaande video:

    (Video geplaatst met toestemming van kunstenaars en THAV organisatie)

De wisseling van de wacht en aankomst van de volgende lichting kunstenaars (juli – september) uit Japan, Singapore, Thailand, en Zuid Korea, was net voor mijn vertrek.

Standplaats Taiwan: Micro Loft

Internationale residenten (groep 2)

Standplaats Taiwan: Micro Loft

    Potluck, het afscheid

De zondag voor mijn vertrek was er een ‘potluck’ avond waar dorpsbewoners waar ik de afgelopen maanden als ik daar was sigaretjes mee rookte, lokale Microloft en internationale residenten, ad-hoc bezoekers (zoals ik), vrijwilligers, en staf van de organisatie samen komen. Iedereen brengt een gerecht voor minimaal twee personen en drank of dat kan je kopen in ‘de dorpswinkel’ en na het eten en bijkletsen was er natuurlijk Karaoke! Een beter (ik hoop voorlopig) afscheid van Taiwan kon ik me niet wensen!

Standplaats Taiwan: Micro Loft

Dutch Office bezoek (Lisa Laeven, Sherry Hsiao, links) bij THAV (Catherine Lee, rechts)

OPEN CALL
Het is al duidelijk denk ik, ik kan de residentie van harte aanbevelen! Er is geen officieel uitwisselprogramma met Nederland nog. De Dutch Office kwam tijdens mijn verblijf langs en gaf aan dit wel te willen onderzoeken of dit wellicht met een initiatief in Nederland op te zetten valt. THAV heeft op dit moment een open call voor een online crypto programma over blockchain, NFT’s enzovoort, deadline is 20 September 2023: https://drive.google.com/file/d/1H413R8ZsZCxGSobXGu4oHhRMtcczoTAQ/view

Open calls voor THAV residenties zijn jaarlijks rond mei/juni. De gastateliers zijn 3 maanden van jan-mrt, apr-juni, juli-sept, of okt-dec 2025. Check de THAV website of de Transartist residentie website (Dutch Culture) als je geïnteresseerd bent! NB: Er staat ook nog Taipei Artist Village (dat is een tweede locatie meer in het centrum van Taipei) maar dat gebouw word in de komende maanden afgebroken dus die locatie komt te vervallen!

“Uw correspondent” is weer terug in Nederland en dit is het laatste artikel in de serie voor Trendbeheer over mijn eerste verblijf aan Taiwan en de kunstgemeenschap. Ik heb er van genoten, en ben geïnspireerd! Mocht je dat ook zijn, check dan de diverse residentie en andere mogelijkheden die ik noemde in de verschillende artikelen!

Treasure Hill Artist Village
No. 2, Alley 14, Ln. 230 Sec. 3 Dingzhou Rd., Taipei
Tel: +886-2-2364-5313 #134
Fax: +886-2-2364-2941
Email: thav@artistvillage.org
Webstie: www.artistvillage.org

Attic Hostel
No.38-2, Ln. 230 Sec. 3, Tingzhou Rd., Taipei, Taiwan
Tel: +886-2-2364-5313 #500 (every day from 9:00 to 18:00, local time)
Fax: +886-2-2364-2941
E-mail: attic@artistvillage.org

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*