Atelier Arthur Rogiers, a Space for Video Art / Hsu Che-yu

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

Curator Yipei Lee (Suave Art, Taiwan/Shanghai) is in Parijs en omdat we beiden in Europa zijn besluiten we elkaar halverwege in Brussel te ontmoetten. Nadat we de dag afspreken en de trein geboekt is ziet Lee op sociale media dat, de op het moment eerste Taiwanese Hong Foundation fellow bij de Rijksacademie, Hsu Che-yu en schrijver Chen Wan-Yin (zijn echtgenoot en regelmatig collaborateur) werk vertonen in Brussel en daar ook zijn.

Zo gebeurt het dat ik afgelopen weekend onverwacht terecht kom bij Atelier Arthur Rogiers (A.A.R.) a Space for Video Art. Een initiatief van curator Jan Knops en echtgenoot die het monumentale pand een aantal jaren geleden kochten en volledig renoveerden voor ze er in 2018 in trokken als bewoners. Atelier Arthur Rogiers is gebouwd in geometrische Art Nouveau stijl. Art Nouveau (eind 19e eeuw) vereenvoudigde zich door meer rechtlijnige vormen en die “geometrische” Art Nouveau werd rond WOI weer opgevolgd werd door Art Deco. Jan Knops legt uit dat Brussel een aantal bekende Art Nouveau architecten kende. De destijds 21 jarige architect Paul Hamesse (https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Hamesse), kreeg in 1898 de opdracht van, de eveneens nog jonge, 25 jarige bevriende kunstenaar Arthur Rogiers om zijn atelierwoning te ontwerpen. Dat waren nog eens andere tijden, niets te wanhopig zoeken in grote steden naar onbetaalbare onvindbare zolderkamertjes als net afgestudeerde twintiger.

Vier keer per kunstseizoen (oktober, november, januari en maart) nodigt Knops, in samenspraak met co-curator Jonathan Paepens, een video kunstenaar uit zoals nu dus Hzu voor een aantal dagen uit voor een solo tentoonstelling. De kunstenaars moeten alle dagen aanwezig zijn en beschikbaar zijn om voortdurend in gesprek te gaan met het publiek en echtpaar. De werken worden vertoond in hun bibliotheek en woonkamer. Wij zijn er eerder op de dag maar tijdens de openingsuren zijn er hapjes en drankjes in de keuken, ik zie gastvrouw Knops druk in de weer voor gasten later die dag, en de tuin en het balkon zijn open voor rokers. Knops wijst twee bomen aan in de tuin die daar al gepland zijn in 1898. Kunstenaars die niet in Brussel wonen (zoals nu dus) verblijven in de tuinverdieping, een zelfstandige gastenruimte. Waar zich het atelier bevond, nu de woonkamer, werd door Arthur Rogiers al vier jaar nadat de woning opgeleverd werd een extra halve verdieping gebouwd.

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

Rabbit 314

advertentie(s)

Het werk wat vertoond werd is, ‘The Zoo and the Rabbit’, twee video installaties. Op een televisiescherm zien we Rabit 314, Hsu vertelt dat hij voor dit werk een bevriende traditionele Taiwanese poppenspeler vroeg om bewegingen met het dode laboratoriumkonijn lichaam na te spelen, in eerste oogopslag zie je een konijn bewegen en pas in tweede instantie het vervreemdende van die bewegingen. Als we napraten blijkt “naspelen” een terugkerende stijl te zijn in het werk. Net als (zelf)reflectie op vaak persoonlijke herinneringen en lokale geschiedenis. Die wordt dan wel zodanig abstract vertaald dat het universeel wordt en toegankelijk en aansprekend voor een groter publiek.

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

Zoo Hypothesis

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

Zoo Hypothesis is een animatie van 3D scans, het lijkt alsof je naar een wereld kijkt die permanent onder stof of sneeuw bedekt is. Of zoals ik later in de video ook hoor zeggen als Pompeï na de uitbarsting en het afkoelen van de lava / het vulkaanstof. De audio is het gesprek waar een scenario schrijver (Chen) met de acteur, die een taxidermist speelt, bespreekt wat er verbeeldt gaat worden. Ze lopen alle scenes een voor een door die wij dan als kijker tegelijkertijd zien. We ‘lopen’ door een dierentuin maar in de 3D scan animatie lijken niet alleen de dieren in de scenes geconverseerd en opgezet maar ook de taxidermist is bevroren in de verschillende scenes. Zoals de scenarist en acteur in de film dit bespreken als hoe bij de opgravingen na vulkaanuitbarstingen mensen in allerlei acties gevonden worden zoals de liefde bedrijven. Hier zien we momentopnames van dieren in de dierentuin maar ook de taxidermist, bevroren in verschillende alledaags handelingen en gebaren, ingehaald door onheil dat vele malen sneller bleek dan ons bewustzijn.

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

Chen en Hzu.

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

Lee, Chen en Hzu.

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

A.A.R. a Space for Video Art / Hsu Che-yu

    Echtpaar Knops

HSU Che-yu werk was internationaal te zien in Theater der Welt (Frankfurt, 2023), Bienal de São Paulo (2021), Seoul Mediacity Biennale (2021), Techniques of Becoming (Württembergischer Kunstverein, Stuttgart, 2021), Videonale.18 (2021), Shanghai Biennale (2018), London Design Biennale (2018), Asian Art Biennial (Taichung, 2017) en in film festivals als IFFR International Film Festival Rotterdam (2023, 2022, 2020, 2018) en NYFF New York Film Festival (2020). Hij ontving de Videonale Award van de Fluentum Collection (Kunstmuseum Bonn, 2021), de Loop Barcelona Video Art Production Award (Han Nefkens Foundation, 2020), de Taishin Annual Grand Prizere, en de Hong Foundation Rijksakademie Award (2022-2024). http://www.hsucheyu.com/

CHEN Wan-yin is promovendus in de sectie Moderne en Hedendaagse Kunst aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoeksproject richt zich op hedendaagse mediakunstpraktijken uit Oost-Azië en hoe die door het koloniale verleden en folkloretradities zijn beïnvloed. Ze ontvangt de ‘Government Scholarship for Studying Abroad’ van het ministerie van Onderwijs in Taiwan (vier jaar gefinancierd). Naast het schrijven van scripts voor animaties en films van Hsu Che-yu werkte Chen jarenlang als fulltime redacteur en schrijver voor Artist Magazine in Taiwan, publiceert in diverse tijdschriften, journals en pubicaties als “The Food is good, the weather is nice, what have you been up to?”  (Islandset, 2023, ISBN: 978-626-95618-5-8) https://vu.nl/en/research/scientists/wan-yin-chen

AANMELDEN VOOR A.A.R. PROGRAMMA
Knops geeft aan dat kunstenaars zich doorlopend kunnen aanmelden als ze in een solotentoonstelling geïnteresseerd zijn, er wordt alleen videokunst vertoond en de kunstenaars moeten wel al CV opgebouwd hebben maar mogen ook weer niet te gevestigd zijn. Als richtlijn gaf het echtpaar aan dat de meeste kunstenaars tot nu toe tussen de 30 en 40 jaar oud zijn.

Er zijn vier slots per seizoen, de curatoren gaan door de aanmeldingen heen en polsen zelf ook kunstenaars waar ze werk van zien dat ze interessant vinden gedurende het jaar. Knops vertelt dat ze bezig zijn deze maand het programma voor 2024/2025 af te ronden. Als je nu geïnteresseerd bent stuur dan een email naar Jan Knops (zie hieronder) met website, portfolio, en wat je dan wil doen, mochten er activiteiten zijn waar hij wat kan zien nodig hem dan vooral ook uit, en bedenk je dan dat als je je nu aanmeldt je in de stapel komt voor het seizoen 2025/2026.

TE ZIEN IN SEIZOEN 2023-2024:
October 2023 – Hsu Che-Yu & (TW)
November 2023 – Che Go Eun (KR)
Januari 2024 – Lien Huwels (BE)
Maart 2024 – Mark Grootes (NL

ATELIER ARTHUR ROGIERS, A SPACE FOR VIDEO ART
Keizer Karelstraat 103 Rue Charles Quint
1000 Brussel / Bruxelles, België
T: +32 494 417 070
E: janknops@atelierarthurrogiers.be
W: www.atelierarthurrogiers.be

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*