Future or Ruin @ Charlie Smith, Londen

Marc McGowan featuring Jenny gordon

Marc McGowan featuring Jenny gordon, ‘News from nowhere’

Charlie Smith is een nieuwe galerie in London. Helemaal uit het niets komt die niet. Galerist Zavier Ellis werkte eerder bij de Clapham Art Gallery en heeft verscheidene tentoonstellingen in en buiten Londen gecureerd.

Sinds oktober heeft hij Charlie Smith en Future or Ruin is de tweede tentoonstelling met een duister randje.

www.charliesmithlondon.com

Luke Jackson

Luke Jackson, ‘Nazism / Democracy / Modernity /Genocide’

Het uitgangspunt van de tentoonstelling is de diabolische keuze die Hitler zijn Duitse landgenoten gaf: een fascistische toekomst of een afstervend Duitsland. In Future or Ruin wordt deze historische situatie geprojecteerd op de hedendaagse situatie. Ellis ziet overeenkomsten tussen het nu en het verleden, waarin mensen kiezen voor extremistische uitingen uit angst voor het verval van hun maatschappij.

uithangbord

Dat er hel en verdoemenis te wachten staat zou je niet denken als je de galerie binnengaat. De entree is via een gezellige pub. In London is dat niet iets om je voor te schamen. Eén van de beste galeries van Londen ‘The Approach’ zit al tig jaar boven een Engels dranklokaal.

svein moxvold

De tentoonstelling is samengesteld uit kunstenaars, die Ellis door de jaren om zich heen verzameld heeft. Svein Møxvold is een van de kunstenaars die de stap tussen heden en verleden maakt.

sveins original

Zijn werk is een remake van een foto van een executie uit 1943, vertaald naar het nu.

Gordon Cheung

Gordon Cheung gebruikt het gegeven van kanibalisme op het vlot van Medusa in combinatie met de beurskoersen om de instabiliteit van onze tijd te duiden.

Hugh Mendes

Hugh Mendes schildert krantenartikelen. Deze is van het rouwadvertentie van de laatste Britse overlevende van de eerste wereldoorlog. Ooit schilderde hij een gevonden krantenfoto van een, voor hem onbekende Muhadjedin en plaatste die naast een schilderijtje met Bush erop. Na de opening van de show tijdens zijn verjaardag op 09.11.2001 kwam hij erachter wie hij eigenlijk had afgebeeld.

Jana Gunstheimer

Naast de jas van Jana Gunstheimer hangt een verzoek tot heiligverklaring van een kampbewaarder met vroeging. De glimlach van de galerist verraadt een beetje dat we met een fictief gegeven te maken hebben.

Harold de Bree

Ook opgenomen is ‘The Collection’ van Harold de Bree die eerder bij Stroom in Den Haag te zien was. Ellis heeft de Bree ontdekt in de stand van Galerie West op een kunstbeurs in Italie.

Harol close up

De zelfgemaakte mitrailleurs zijn, om problemen te voorkomen met de douane, gedemonteerd naar Engeland getransporteerd.

bezoek

Ellis legt aan bezoekers van de galerie uit dat de Bree best wel een ‘real easygoing lad’ is en dat het wapentuig meer in het verlengde gezien moet worden van jongetjes die met geweertjes spelen. En dat hij bijvoorbeeld ook granaten maakt van zwartgeschilderde bierblikken. “he’s a quite a bit of fun as well”

bluu

Charlie Smith zit om de hoek van Hoxton Square waar vroeger de befaamde Blue Note Club zat ten tijde van Jungle Music en YBA’s. Nu zit er de Bluu, een soort van half aftreksel van vroeger.

move along, nothing to see here

Wat niet weg is op Hoxton Square is de White Cube Gallery, waar ze druk bezig zijn met de inrichting van een nieuwe expo van een inmiddels iets bekendere kunstenaar.

vakkundig met de bezem

Dat doen ze heel vakkundig en met de modernste museale technieken.

zitC zit al tig jaar boven een pub.lapham Art Gallery

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*