Sokkelproject @ Den Haag

Het leek wel of ze Christo en Jeanne-Claude hadden ingehuurd in Den Haag. De sokkels (van Geert Lap) en de beelden van het ‘sokkelproject’ van Peter Struycken waren prachtig hemelsblauw ingepakt.

www.stroom.nl/paginas/pagina.php?pa_id=5357440

Het grootste deel van de lange beeldenrij bevindt zich in de Grote Marktstraat, boven de tramtunnel van Rem Koolhaas.  Lana du Croq gaat de straat herinrichten.  Van ” te veel van niks” naar een straat met ‘kroonjuwelen’ zoals ‘transparante kroonluchters’ en een ‘sneeuwtapijt’: kortom ‘een chique balzaal met allure’. Fietsers worden tijdens de ”winkelpiekuren’ niet toegestaan en de verhoogde trottoirbanden komen terug.  Aan de huidige vrolijke chaos komt helaas een einde.

Maar tegen citymarketing valt niet te vechten. Daarom maar een spelletje: welke ingepakte beelden herken je?

nl.wikipedia.org/wiki/Sokkelplan

7 Comments

 1. ‘De straat blijft wel een doorlopende route voor nooddiensten, zoals ambulances, brandweer en politie.’

  ik zie het al voor me: lekker relaxed kuieren en dan plots uiteenstuivende menigte, scheurende ambulances met sirenes op orkaansterkte.
  Nu is het inderdaad nog een gezellige chaos. Als fietser hou je de voetgangers tenminste nog een beetje bij de les. Als er dan zo’n lawaaimobiel doorheen moet heeft de fietser al wat voorwerkgedaan.

  Die blauwe beelden zijn trouwens prachtig. Een feest om er langs en slalommend omheen te fietsen.

 2. Nu zijn het nog meer computerpuntjes in het grote concept van Peter Struijken. Ik heb dat hele plan nooit zien zitten en de kunstenaars die zich daarvoor leenden nog minder. Het enige werkende beeld dat publieksparticipatie veroorzaakte (de illegale boksbal van alex van Mechelen) was heel snel geëlimineerd. Wat nu overblijft zijn een fiks aantal beelden in een strak stramien op een meestal verkeerde plaats.

 3. De directeur van Stroom werd afgelopen nacht op de Grote Marktstraat bijna van zijn fiets getrokken door getergde voetgangers die zich afvroegen of hier sprake was van een mystiek-artistieke ‘ingreep’, van overbezorgdheid bij Gemeentewerken, van een PR-actie van Todays Art, of van een voorbode van ‘het erge’ dat nog komen gaat.
  Niets van dat alles, kunnen wij verzekeren. Het gaat om een project van de vooropleiding van de KABK: http://nl-nl.facebook.com/photo.php?pid=5197113&fbid=427787504631&id=163863559631.

  Voor degenen die bezorgd dan wel opgelucht waren: het wijst dus ook allerminst vooruit op de mooie balzaal die deze winkelstraat moet gaan worden.

  Stroom zegt: meer blauw op straat, soms zo gek nog niet!!!

  En die voetgangers? Die zagen over de schouder van de directeur een hit&drive overval op een Giros-resto, en keerden tevreden huiswaarts.
  Maar niet nadat ze beloofd hadden om binnenkort de fantastische installatie PLANE SCAPE van Wolfgang Bittner, Lyndsey Housden, Yoko Seyama en Jeroen Uyttendaele in Zaal 5 van Filmhuis Den Haag te gaan bekijken.

  @Kees: niet zo knorrig, mijnheer.

 4. @ kees
  Kom op mijn beste Kees dat was misschien even een gedachte 20 jaar geleden:
  “Ik heb dat hele plan nooit zien zitten…”
  Vind dat zo’n belachelijk gepraat over een unieke beelden galerij in Nederland en vast daar buiten.
  Er staan goede beelden bij!Het is een prachtige galerij op straat.Die puberale actie van Alex destijds was ludiek en niet meer dan dat.
  “en de kunstenaars die zich daarvoor leenden nog minder” wat???

 5. Afgelopen voetbalzomer was de Struyken fontein op het Spui in den haag gevuld met oranje water.
  Ik heb niet gehoord of dat tot gerechtelijk struijkelen heeft geleid.

 6. Ik heb ze niet in het echt gezien, maar zelfs op de foto ziet het er goed uit. Toont goed hoe een rij beelden in een winkelstraat eruit ziet.
  En levert kennelijk een hernieuwde discussie op over het beroemde Haagse sokkelproject. Wat zou je er nog meer mee kunnen doen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*