dOCUMENTA (13) & Kassel, slot

Deze documenta wordt – behalve door de enorme boeken- en tijdschriftencollectie van kunstboekhandel Walther König op het plein tegenover het Fridericianum – begeleid door vier publicaties. Onmisbaar is de kaart linksboven, die gelukkig gratis is. De zeer nuttige en ondanks de 538 pagina’s toch handzame gids linksonder kost 24 euro. Voor het 750 pagina’s tellende allesomvattende boek met de bescheiden titel rechtsonder moet je 68 euro neertellen. What- When rechtsboven geeft een overzicht van de meer dan 1000 congressen, lezingen, seminars, films, performances etc. die in het kader van de documenta plaatsvinden en die kun je dus eigenlijk beter op het inernet checken voor de dagen dat je in Kassel bent. (Er is ook nog een logboek van de documenta-activiteiten van Carolyn Christov-Bakargiev sinds 2010 voor 30 euro verkrijgbaar). De entree in Kassel bedraagt voor 1 dag 20 en voor 2 dagen 35 euro. Een permanente kaart kost 100 euro.

d13.documenta.de/#/publications/

(Deel 1: opening en Fridericianum: trendbeheer.com/2012/06/10/documenta-13-kassel/
Deel 2: Hauptbahnhof: https://trendbeheer.com/2012/06/12/documenta-13-kassel-deel-2/
Deel 3: Karslaue: https://trendbeheer.com/2012/06/13/documenta-13-kassel-deel-3/
Deel 4: De documenta-Halle, de Orangerie, het Ottoneum, het voormalige Elisabeth-ziekenhuis en de Neue Galerie: trendbeheer.com/2012/06/14/documenta-13-kassel-deel-4)

De documenta, die zo’n 25 miljoen euro kost, hoopt dit jaar op tussen de 750.000 en 1 miljoen bezoekers.  Er doen 188 kunstenaars en kunstenaarscollectieven aan mee, er zijn 800 bewakers ingehuurd (vooral studenten) die tussen 10 en 20 uur op alle locaties de zaak in de gaten houden.

Ook op straat kun je kunstuitingen tegenkomen zoals deze groep met sandwichborden van Ida Applebroog.

Ook andere organisaties proberen zich in Kassel te profileren zoals het Gemeentemuseum Den Haag…

die met lekkernijen bereid door kunstenaars Harold de Bree en Zeger Reyers…

en wervende betogen van directeur Benno Tempel…

en Ine Gevers de geesten probeerden rijp te maken voor Yes Naturally.

En dan zijn er natuurlijk nog de ruim veertig locaties die ik niet bezocht heb, waarvan ik met name over die van Omer Fast, Joan Jonas en Tacita Dean positieve berichten vernam. Gelukkig zag ik op de valreep op de bovenste (lege) verdieping van C&A nog de installatie van Cevdet Erek

die met minimale ingrepen de ruimte wist te vullen.

Artistiek directeur Christov-Bakargiev (hier in gesprek met Francis Alys en de Afghaan Aman Mojadidi) is een zeer intellligente vrouw die in ruim twee jaar veel voor elkaar heeft gebokst. Ze is met de 160 opdrachten aan kunstenaars om een nieuw werk voor de dOCUMENTA (13) te maken met veel lef in het artistieke diepe gesprongen. Ze heeft de druk van de ‘big boys and girls’ van het internationale galeriewezen, die vroeger een dikke vinger in de documentapap hadden, weten te doorstaan. Ze heeft met haar overtuiging dat kunst zich moet engageren met ecologie en politiek een nieuw en duidelijk signaal afgegeven.

Nadeel van alle eruditie is wel dat er heel veel woorden nodig worden geacht om de tentoonstelling te begeleiden. Zeker met grote bezoekersaantallen is dat nogal onhandig. Ook de huisjes in het park waar je soms 40 minuten durende films wordt geacht te bekijken, zijn voor deze megatentoonstelling te klein. Misschien is Christov-Bakargiev wel iets te optimistisch. Zowel over het geduld en het absorptievermogen van het publiek als over de kracht van haar goede bedoelingen met de kunst en met de wereld. Prettige problemen! Kom naar Kassel als je mee wilt denken…

Op kunst.blog.nl  vond ik deze iPhone App die je wegwijs maakt in Kassel maar die wel ruim 1 GB groot is!

http://kunst.blog.nl/kunst-app-van-de-week/2012/06/11/kunst-app-van-de-week-dmaps-documenta-13

d13.documenta.de/#/publications/

(Deel 1: opening en Fridericianum: trendbeheer.com/2012/06/10/documenta-13-kassel/
Deel 2: Hauptbahnhof: https://trendbeheer.com/2012/06/12/documenta-13-kassel-deel-2/
Deel 3: Karslaue: https://trendbeheer.com/2012/06/13/documenta-13-kassel-deel-3/
Deel 4: De documenta-Halle, de Orangerie, het Ottoneum, het voormalige Elisabeth-ziekenhuis en de Neue Galerie: trendbeheer.com/2012/06/14/documenta-13-kassel-deel-4)

13 Comments

  1. mooi verslag bedankt! een zeer interessante boeiende Documenta veel leuke vrouwen Tacita Dean, Joan Jonas Rosemarie Trockel oa en inderdaad erg veel te zien en te studeren. Heel mooi al die verschillende lagen

  2. Meer van deze berichten op Trendbeheer, het gaat ergens over, nodigt uit… zin om te gaan. Dank.

  3. Een wervend verslag GJ, bevestigt de eerste indrukken van bezoekers en uit de pers! Die genderprovocaties laten we maar even voor wat ze zijn.

  4. Vet en overzichtelijk verslag GJ. Bedankt. Goed dat je Tacita Dean nog noemt,niet missen in de Spohrstrasse nr 7. De Documenta is in 3 dagen net te doen. We hadden er wel fietsen voor nodig!

  5. Heel mooi verslag van de Dokumenta! Samen met het dikke, groene Begleitbuch en de foto’s van een vriendin die wel kon gaan, heb ik nu een aardig beeld ervan. Alsof ik er zelf was. Dank u wel.
    Ik houd erg van de verhalen er omheen; ze geven ook prachtig beeld van de bijzondere ideeen die bij de kunstwerken horen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*