Priesterportret door Jeronimus van Pelt

JeronimusVanPelt_VanderVelde

    The Rev. Canon Wietse van der Velde M.A.

De Oud-Katholieke parochie van de H.H. Jacobus en Augustinus in Den Haag kent een unieke portrettencollectie. In de bisschopskamer zijn geschilderde afbeeldingen bijeengebracht van pastoors en bisschoppen vanaf het midden van de 17e eeuw. Jeronimus van Pelt kreeg als allereerste fotograaf de opdracht een priesterportret te vervaardigen.

jeronimusvanpelt.nl/portfolio/the-rev-canon-wietse-van-der-velde-m-a

Wietse van der Velde

“Binnen het portret van priester Wietse van der Velde speelt het gebruik van licht een grote rol. Voor Jeronimus van Pelt was het een belangrijke uitdaging eenzelfde atmosfeer te creëren als in de geschilderde portretten. Hij was zich ervan bewust dat een juiste lichtinval bepalend zou zijn voor de overtuigende weergave van huid, fluwelen stoffen en liturgische objecten. Ondanks dat er uiteindelijk gebruik werd gemaakt van moderne belichtingstechnieken, heeft het portret de uitstraling van een historische afbeelding gekregen. Sinds het voorjaar is de foto te bezichtigen in de bisschopskamer van de H.H. Jacobus- en Augustinuskerk”.

jeronimusvanpelt.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*