Grappenmakers

Grappenmakers

Het schijnt dat in Amsterdam vroeger de humor op straat lag. Daar is op dit moment, ondanks het mooie weer, weinig van te merken. We stuitten wel op een Magritte-achtige openbare mededeling, maar deze lijkt niet humoristisch bedoeld. Voor onvervalste Amsterdamse humor kun je maar beter binnen blijven. Bij de Jordanese galeries die deze maand opvallend veel grappenmakers tonen.

We beginnen in Oud-West bij Boetzelaer|Nispen waar het jonge (Haagse) kunstenaarstrio Andeweg, Eikelboom en Van Straalen gezamenlijk naar buiten treedt.

Grappenmakers

..en soms nauwelijks van elkaar te onderscheiden is (vlnr Juliaan Andeweg, Daniel van Straalen en Bob Eikelboom met in totaal 4 werken)

Van Daniel van Straalen (‘He was born on a farm in Woubrugge’) bekijken we ook een aangesloten wasmachine met plant (Chrysalidocarpous-Lutenscens) getiteld Oh?! (een multiple / nr.1 uit 100). Helaas vergeten een foto van te maken maar bovenstaande beschrijving is vrij accuraat.

Bij de buren, Jeanine Hofland Contemporary Art, treffen we Rumiko Hagiwara die humor tot hoofdonderwerp maakt in haar solotentoonstelling If you make that kind of joke, then we call it a lie. Bij haar gaat het dan met name om het verschil tussen Amsterdamse en Japanse humor (Japanners snappen niets van Hollandse sarcastische humor).

Grappenmakers

Hagiwara bekijkt haar werk Photo of A4 paper.

Grappenmakers

En het surrealistische Foggy Antwerp.

Grappenmakers

Daarna snel door naar Ellen de Bruijne Projects, een uitstekend adres voor stand-alone comedy. Na de humoristische video’s van Erkka Nissinen vorige maand (o.a. bij Art Rotterdam) is het deze keer de beurt aan de Duitse grappen van Thomas Rentmeister.

Grappenmakers

..die wel raad weet met zakdoekjes, tampons en uitgeharde verf uit blik en en passant ook een gevonden vieze schoonmaak mop aanbiedt voor 9500 euro incl. 6% btw.

Grappenmakers

Bij Stigter Van Doesburg vallen we met onze neus in de boter bij The Semiotics of the Kitchen; What happened after. Niet allemaal om te lachen maar toch enkele goed geplaatste grappen van vrouwelijke kunstenaars die zijn gegroepeerd rond de gelijknamige video van Martha Rosler uit 1975 waarin zij op niet mis te verstane wijze keukengereedschap demonstreert.

Grappenmakers

Een muurschildering van Lily van de Stokker is gewoon altijd leuk.

Grappenmakers

En Amalia Pica viert haar eigen feestje aan een pilaar.

Grappenmakers

Bij Ten Haaf Projects exposeert Mari Stoel houten planken, gemaakt van beschilderd doek. Voor de grap hangt er een portretfoto bij van trotse bezitters van enkele planken.

Grappenmakers

De ene plank verkoopt makkelijker dan de andere.

Grappenmakers

We blussen tenslotte af bij Annet Gelink Gallery. Ook hier een Japanner. Meiro Koizumi stuurt in zijn video-installatie Double Projection de schaamtevolle persoonlijke herinneringen van een mislukte kamikaze piloot met humoristische regieaanwijzingen. En ja, zelfs hier heeft het werk ontegenzeggelijk een komisch effect. Maar tragisch is het eveneens.

Grappenmakers

We hebben gelachen. Zeker. Niet altijd hardop, maar wel oprecht.

En weer buitengekomen vinden we op straat een Paracetamol pilletje in een halfopengedrukte verpakking. Is dit een grap?

Een bericht van Topp & Dubio.

About [Redactie] 9071 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

6 Comments

  1. Die Photo of A4 paper van Rumiko Hagiwara lijkt me een geweldig werk; de foto hier lijkt er een van een krantenfoto?

  2. Klopt. Vreemd genoeg hadden we niet het origineel maar wel het krantenartikel met het betreffende werk gefotografeerd. Dus nu is het: ‘Photo of Newspaper with Photo of A4 paper’. Het origineel is uiteraard fraaier.

  3. > Het origineel is uiteraard fraaier.

    Dat weet ik niet; zo meta ook erg fraai, met haar erbij. Geeft iig maatverhouding.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*