Matti Kallioinen @ 1646

1

1646 pakt weer eens bijzonder uit met een spectaculaire expo van de in Stockholm wonende kunstenaar Matti Kallioinen. De tentoonstelling heet The Nervous Manifold waarmee de kunstenaar enerzijds verwijst naar het zenuwsyteem van de bezoeker en anderzijds naar het zenuwsysteem van de hoofdrolspelers van zijn show. Wat het is? Dat moet de kijker zelf beslissen.

1646.nl/projects/the-nervous-manifold

1a

Kallioinen kan er bevlogen over vertellen, zijn ‘from scratch’-werkwijze, het halen van deadlines als er toevallig een budget beschikbaar is en zijn streven om alle elementen van dit totaalspektakel zelf in te vullen.

2

3

4

Want een totaalspektakel is het.  De bezoeker betreedt een onbekende wereld waarin bewegende volumes, geluid, licht en rook hem overweldigen. Onvoorspelbaarheid is regel, er is sprake van een georchestreerd toeval. Maar primair vraagt de bezoeker zich af: waar wordt ik  mee geconfronteerd? Wat stellen de organismen eigenlijk voor: zijn ze goed- of kwaadaardig. menselijk of natuurlijk, robotisch of levend?

5

6

Je kunt er bang voor zijn omdat je tegen de muur platgedrukt dreigt te worden. Anderzijds ervaar je ook een zekere sympathie of waardering. Bijvoorbeeld voor de  continue balans tussen apathische slapte en machtige en reusachtige krachten.

7

8

En steeds weer zijn er die priemende ogen die je nauwlettend in de gaten houden.

9

Een video vertelt je iets meer over het jarenlange voortraject van dit gebeuren.

1646.nl/projects/the-nervous-manifold

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*