Stephan van den Burg @ Heden popup Amsterdam

IMG_9788

Anders om Stephan van den Burg boven de tasjes te zien maar het past wonderwel en boet eigenlijk niets aan kracht in. Bovendien zijn het mooie tasjes.

Intrigrerender vond ik vooraf de opdracht – een en ander is opgehangen aan een zeker potlood. Nu ja, Stephan tekent altijd al waarom niet product placement met een tas wonderstiften van de firma Palomina Blackwing?

IMG_9790

Het werk oogt vertrouwd en vanouds.

IMG_9791

Gedetailleerd, doorwrocht…

IMG_9793

…fijnzinnig minimaal…

IMG_9797

…how to do things with potlood.

IMG_9800

Zo groot zijn dus twee doosjes van de firma Palomina.

Mij werd uitgelegd dat hij allerlei dingen met het potlood deed, niet alleen tekenen, het potlood is wel degelijk onderwerp van onderzoek. Ik zie het achteraf in deze foto’s niet terug.

IMG_9795

En met getekende legenda waar de legenda zelf ook op voorkomt zijn we helemaal thuis. Daar word ik altijd heel warm van. Zou een tentoonstelling denkbaar zijn met de verzamelde bijsluiters? (Note to self: wat een goed idee, hierover contact zoeken met Stephan.)

IMG_9801

IMG_9805

    Mooie zwarte tassen van Black Tote

Het is de tweede heden popup, naast die in het atrium van het Haagse stadhuis.

Een interessant experiment, je ziet het in de kunstwereld niet vaak zo expliciet als hier: product en werk worden uitermate direct gekoppeld. Vaak wordt dat als minder sjiek ervaren en geeft men de voorkeur aan mede mogelijk gemaakt door Mondriaan en soortgelijke ogenschijnlijk abstracte broodheren. Meer geld, minder moeite. Sterker nog: de kans is groot dat tekenen voor merken als abject wordt ervaren, als ruis binnen artistieke praktijk en dat indien meegegeven zo de kans op gemeenschapsgeld wordt verkleind.

Mooi zou zijn als je als kunstenaar (en/of heden) naast een staffel potloden ook een zak geld mee zou weten uit te onderhandelen, in ruil voor deze scherp getekende reclame op lokatie.

Op afspraak of wanneer het open is bij Firehose Outstanding Brands – Da Costaplein 15-hs – 1053 ZV Amsterdam

heden.nl/tentoonstellingen/blackwing-artist-2-stephan-van-den-burg

Alle werken op rij:
stephanvandenburg.nl/index.php?/new/blackwing–firehose/

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*