Split Gallery of Fine Arts

Split Gallery of Fine Arts

Kroatië als vakantieland is weer op zijn retour en mocht je deze zomer (of in de toekomst) nog de reis naar Split maken dan loont het de moeite om Split Gallery of Fine Arts te bezoeken in de oude stad. In 1931 begon het museum met een geschonken collectie van gouverneur Nicholas Nardelli later aangevuld met de schenking van 300 werken van Ivo Tartaglia. De collectie (nu ruim 3500 werken) bestreek een ruime periode van 14e eeuw iconische kunst tot werken uit de moderne kunst van kunstenaars uit het gebied (Joegoslavië, Tsjecho-Slowakije en omgeving) die een link hebben met Split. In 2001 verhuisde het museum naar zijn huidige locatie in een oud hospitaal uit 1792. Werken uit de oorspronkelijke collecties zijn te zien op de 1e verdieping.

Split Gallery of Fine Arts

  Egon Schiele, Naakt studie (1917) aquarel op papier, 44.5 x 31.5 cm.

Tegenwoordig word het Atrium en de begane grond gebuikt voor hedendaagse kunst waar internationale kunstenaars te zien zijn met een focus op lokale en Oost-Europese kunstenaars. Super leuk want eerlijk gezegd is dat een beetje buiten mijn blikveld. Altijd weer fascinerend om op reis te zijn, een museum binnen te lopen en te merken hoeveel kunst en kunstenaars je niet kent. Ook hier weer kunstenaars om te ontdekken naast meer algemene bekende kunstenaars zoals Marina Abramović, On Kawara (Time Robbers) en foto journalist Dmitri Beliakov (Optimal Projections). Het pand is groter dan het in eerste instanatie lijkt. In de verschillende vleugels van het gebouw zijn verschillende tentoonstellingen te zien.

Autopsia is een experimenteel “ambient” muziek grafisch project ooit begonnen in London in de jaren 70 daarna opgepikt in wat toen nog Joegoslavië was in the jaren 80 en in Praag sinds de jaren 90. En daar is een connectie met ons landje, vanaf de jaren 90 brachten ze een hele serie Cd’s uit via Staalplaat in Nederland.

Een andere link met Nederland zien we in de tentoonstelling DO IT. Do It is in 1993 als concept bedacht door Hans Ulrich Obrist in Parijs. Obrist vroeg zich af hoe je een tentoonstelling flexibeler en meer toegankelijk kon maken. Dit resulteerde in een concept waar kunstenaars schriftelijke instructies (scores) maken als uitgangspunt, die elke keer opnieuw worden geïnterpreteerd. Om het idee te testen, nodigde Obrist 12 internationale kunstenaars uit om instructies voor werken te maken wat uitgroeide naar 250 instructies van internationale kunstenaars als Yoko Ono, Felix Gonzales Torres, Ai Wei Wei, Adrian Piper, Sol Lewit e.a. De instructies zijn vertaalt in 9 verschillende talen en worden als boek naar een museum gestuurd. Vorig jaar was dit concept ook te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Nu dus ook in Split te zien waar kunststudenten de instructies uitvoerden en de werken als interventies door het museum en de verschillende tentoonstellingen heen te zien zijn. In Split ook de Nederlandse Erik van Lieshout met zijn score “Just do it” (2002).

Split Gallery of Fine Arts

  Erik van Lieshout (Do it score 2002).

TIME ROBBERS

Split Gallery of Fine Arts

  Igor Eškinja, Waiting Room, 2006.

OPTIMAL PROJECTIONS // Hedendaagse fotografie uit de Russische Federatie, Belarus en Oekraïne.

Split Gallery of Fine Arts

Aleksandr Kryazhev

Split Gallery of Fine Arts

Anastasia Kichigina

Split Gallery of Fine Arts

Marina Kruglyakova

Marina Kruglyakova

Dmitri Beliakov

ART FROM THE 1960s UNTIL THE PRESENT // ART AND SOCIETY

Split Gallery of Fine Arts

Split Gallery of Fine Arts

Overzicht met links: ‘Haal 80 kg verpakt lokaal snoep en leg dit in een hoek’ instructie ‘Untitled’ van Felix Gonzalez-Torres (1994) en daarnaast de gastarbeiders serie (zie hieronder).

Split Gallery of Fine Arts

  Dragutin Trumbetaš, Gasterbeiters, 1975, silk-screen / paper, 61 x 41 cm.

Split Gallery of Fine Arts

  Sonja Gašperov, Wolf Is A Man To Wolf (Casino), 2008, acrylic / canvas, 119,5 x 100 cm.

Split Gallery of Fine Arts

  Gildo Bavčević, EU Sleeping, 2015, videostill.

Als je lekker wil eten zou ik Vila Spiza (Ul. Petra Kružića 3, +385 91 152 1249) aanraden, ook in de oude stad vlak bij het grote plein binnen de paleismuren. Het is even dwalen maar wel de moeite waard, traditioneel Kroatisch eten, dagvers, echt super super super lekker! Hou rekening met 30 – 60 minuten wachttijd, ga er heen geef je naam door drink dan daar of elders een drankje (tip: Pelinkovac aanmengen met mineraalwater) vooraf. Ik at er stingray, yum yum yum de spreekwoordelijke engel op je tong. Als ik het geld had zou ik er spontaan voor terugvliegen!

Split Gallery of Fine Arts
Ulica kralja Tomislava 15
21000 Split, Kroatië
+385 21 350 110

Open 10 AM – 9 PM
(dicht op maandag en dinsdag)

Het museum heeft een leuk café met een groot terras dat na sluitingstijd gewoon open blijft.

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*