De zuigende werking van het niets
Joan van Barneveld @ Bonnefanten

JVB1

Joan van Barneveld schrijft en maakt muziek. Joan van Barneveld schildert. Dat gaat allemaal niet vanzelf, hij probeert het nog eens en denkt na over hoe het wel zou kunnen werken. Het materiële staat hem tegen. Al die verschillende identiteiten die luid roepen ook. Het liefst is hij als maker onzichtbaar. Hij houdt ook niet van optreden met een band voor publiek, wat tamelijk lastig is als muzikant. Graag zou hij verdwijnen, oplossen in een onzichtbare mist.

Van Barneveld studeerde afgelopen voorjaar af aan de van Eyck academie in Maastricht, en heeft nu een royale solo in het Bonnefantenmuseum aldaar.

bonnefanten.nl/en/exhibitions/joan_van_barneveld

JVB4

In een persoonlijke rondleiding krijg ik een fascinerend beeld van deze kunstenaar en zijn werk. In de aanloop naar deze tentoonstelling is er een documentaire gemaakt over dit dubbeltalent, die altijd worstelt met de zichtbaarheid van hemzelf als maker. Dat geldt zowel voor de kunst als voor de muziek. Van Barneveld richtte de band Teenage Slaves of Satan op, waarvoor hij zelf alle teksten en de muziek schrijft. Het is meeslepende, donkere muziek, die de zuigende werking van zijn zwarte werken benadrukt.

JVB8

Van Barneveld zegt dat het vele zwart geen inhoudelijke keuze is, maar een verlangen naar het niets. Die staat van niet-zijn vertaalt hij het laatste jaar ook naar lichte, zelfs witte werken. ‘Een luchtachtige situatie,’ zoals hij zelf zegt. Waarin misschien zachtjes een spiegeling zichtbaar is, een zweempje kleur of verlangen.

JVB2

JVB3

JVB11

De kunstenaar gaat regelmatig naar Amerika, waar hij door verschillende galeries wordt vertegenwoordigd.

Los Angeles is niet ingericht op voetgangers, met eindeloze wegen en alles ver uit elkaar. Toch gaat hij daar juist graag lopen, verdwalen, probeert hij op te gaan in een onbekend terrein met veel anonieme mensen en landschappen.

Die inwisselbare landschappen worden met een onherroepelijke hint van melancholie gefotografeerd door van Barneveld, vervolgens met een enkele zeefdruklaag op doek gebracht en nadien grotendeels weer weg geschilderd met mechanische streken. Hij geeft er poëtische titels aan, zoals ‘Midnight from the inside out’.

JVB7

JVB9

JVB10

In het midden van de tentoonstelling staat een podium opgesteld met daarachter een spiegel. Van Barneveld en zijn band hebben hier opgetreden, met de rug naar het publiek, alleen zichtbaar in de spiegel. De worsteling met het hier-zijn is nergens duidelijker in beeld gebracht.

En nee, ik heb de kunstenaar zelf niet gefotografeerd, dat spreekt voor zich.

JVB5

JVB6

Mirror/ Stage
Joan van Barneveld
Bonnefantenmuseum Maastricht tot en met 2 oktober

bonnefanten.nl/en/exhibitions/joan_van_barneveld

About Inge Pollet 40 Articles
Schrijver, dichter, ex-kunstenaar. Werkt als tentoonstellingsmaker en projectontwikkelaar. Plaatsmaker voor kunst en poëzie. Redacteur, nadenker. Wildspotter buiten en binnen het veld. Atelierbezoeker. Hardloper. Sterrenkijker.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*