Wir Nennen es Ludwig

Wir Nennen es Ludwig

    Guerrilla Girls, gevelbanner, 2016.

Het Ludwig Museum in Keulen viert het 40 jarig bestaan van het museum met een groepstentoonstelling, Wir nennen es Ludwig, met daarin 25 internationale kunstenaars uit de in 40 jaar opgebouwde collectie.

Peter en Irene Ludwig tekenden in 1976 een donatie-overeenkomst van 350 hedendaagse kunstwerken voor een nieuw museum: Museum Ludwig dat in 1986 de deuren opende. Het museum heeft werelds derde grootste collectie werken van Pablo Picasso (180 originele werken en 730 grafische werken) de grootste collectie Pop-Art buiten Amerika en heeft een aanzienlijke collectie Russische Avantgarde (1906 – 1930). De in 1946 gedoneerde collectie moderne kunst van Josef Haubrich aan de stad Keulen werd ook opgenomen in het museum. Een van de belangrijkste uitgangspunten van Museum Ludwig was dat het een collectie internationaal werken betrof en dat dat ook gegarandeerd moest zijn in het toekomstige aankoopbeleid.

De keuze van werken in Wir nennen es Ludwig reflecteert de internationale en brede visie van Peter Irene Ludwig. Zo bleven zij ondanks de boycot relaties onderhouden met Cuba waaronder de kunstenaar Diango Hernandez. Hernandez maakte voor deze tentoonstelling een muurschildering en de sculptuur Sailors, met daarin namen van kunstenaars die in tentoonstellingen opgenomen waren in het verleden, en een bank gebaseerd op de G in het logo van het museum.

Meer, nog in leven zijnde, kunstenaars uit de collectie werden gevraagd te reageren op de vraag wat Museum Ludwig voor hen betekend. De Guerrilla Girls bekeken de collectie met een kritisch feministische blik en maakten een video met daarin de ruimte voor verbeteringen in het museum. Een recent aangekocht portfolio van de Guerrilla Girls met daarin posters uit 1985 is voor het eerst te zien in het museum. Georges Adeagbo installeerde onderdelen van zijn werk Explorer and Explorers Facing the history of Exploriation (gemaakt voor Documenta 11 in 2002 en aangekocht in 2003) in een aantal ruimtes in het museum waarin werken uit de permanente collectie te zien zijn en ging zo een dialoog aan met onder andere Joseph Beuys.

Wir Nennen es Ludwig

Ahmet Öğüt, Bakunin’s Barricade, 2014/ 2016.

Wir Nennen es Ludwig

Gerhard Richter – Demo, 1997, Offset Print, 49.6 x 91cm.

Wir Nennen es Ludwig

Meschac Gaba – Reflection Room, 2016, digitale print op PVC, model voor installatie in Museum Ludwig.

Wir Nennen es Ludwig

Guerrilla Girls, Do Women Have to Be Naked to Get into the Met. Museum?, 1989, Museum Ludwig, Köln © Guerrilla Girls. Photo: Rheinisches Bildarchiv.

Wir Nennen es Ludwig

Minerva Cuevas, IUF (International Understanding Foundation), 2016Photo: Rheinisches Bildarchiv/ Britta Schlier.

Wir Nennen es Ludwig

Georges Adeagbo intalleert zijn werk, 2016, Photo: Stephan Kohler.

Wir Nennen es Ludwig

Alexandra Pirici & Manuel Pelmus – Public Collection of Modern Art, 2014, interpretatie van Henri Matisse’s La Danse.

Wir Nennen es Ludwig

Diango Hernandez, Sailors, 2016.

Wir Nennen es Ludwig

Ai Weiwei: Forever, 2003, 42 fietsen, 275 x ø 450 cm.

Wir Nennen es Ludwig

Jorgen Stollhans, 2016.

Wir Nennen es Ludwig

Andrea Fraser, May I Help You?, 1991/2013, performance.

Wir Nennen es Ludwig

Bodys Isek Kingelez, Koln, 2001, hout, papier, karton, verschillende materialen, 85 x 400 x 600cm. Foto: Rheinisches Bildarchiv, Britta Schlier.

Wir Nennen es Ludwig

Candida Höfer, Museum Ludwig I 2001, 2001, Inkjet print 148 x 148cm © Candida Höfer, Köln; VG Bild-Kunst, Bonn 2016.

Deelnemende kunstenaars:
Georges Adeagbo, Ai Wei Wei, Ei Arakawa, Minerva Cuevas, Maria Eichhorn, Andrea Fraser, Meshac Gaba, Guerrilla Girls, Hans Haacke, Diango Hernandez, Candida Hofer, Bodys Isek Kingelez, Kuehn Malverzzi, Christian Philipp Muller, Marcel Odenbach, Ahmet Öğüt, Claes Oldenburg, Pratchaya Phinthong, Alexandra Pririci & Manuel Pelmus, Gerhard, Richter, Avery Singer, Jurgen Sollhans, Rosemarie Trockel, Villa Design Group en Christopher Williams.

Curator: Yilmaz Dziewior.

Na de tentoonstelling komt er een catalogus uit waarin ook interviews met kunstenaars, voorgaande directeuren en curatoren over gemaakte tentoonstellingen in het museum opgenomen zullen zijn.

De tentoonstelling is nog te zien t/m 8 januari 2017.

Museum Ludwig
Heinrich Boll Platz, 50667 Koln
T: +49 (0)221 221 26165
E: info@museum-ludwig.de
W: www.museum-ludwig.de
Open: Dinsdag t/m Zondag van 10.00 – 18.00 uur

Het museum is super makkelijk te vinden op 3 minuten loopafstand van Köln Haubtbahnhof. Als je om de Dom heen loopt (links of rechtsom maakt niet uit) die aan het station ligt, ligt het museum daar precies achter. Kan niet missen!

Foto’s met dank aan Museum Ludwig en kunstenaars.

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*