Sint Maarten – Art Saves Lives

Sint Maarten – Art Saves Lives

Art Saves Lives (ASL) is een interculturele uitwisseling tussen jongeren in St. Maarten en ervaren professionele kunstenaars die hun talenten ook willen gebruiken voor positieve verandering. Elke zomer coördineert de stichting een Summer Intensive van een week met als resultaat een presentatie voor meer dan 100 kinderen. Het team van ASL selecteert gerenommeerde internationale kunstenaars die kunst gebruiken om deelnemers kennis te laten maken met wereldwijde en lokale tradities om jongeren in staat te stellen de nodige levensvaardigheden te verwerven om effectief om te gaan met de eisen en uitdagingen van alledag. De Summer Intensive biedt ook begeleiding voor jonge kunstenaars met aspiraties bij het nastreven van een carrière in de kunsten. Vooruitlopend op de workshopweek doen kinderen in de leeftijd van ongeveer 8 tot 20 jaar auditie en rond de 100 kinderen worden gekozen op basis van hun talent, werkethiek en discipline om mee te doen. De focus van de lessen ligt op dans. Daarnaast zijn er lessen in beeldende kunst, poëzie en workshops in het zakelijke aspect en marketing. Naast de Summer Intensive organiseert ASL ook trips voor jongeren naar New York om daar shows te zien en klassen te volgen bij onder andere de Alvin Ailey Dansschool.

De organisatie heeft een focus op oudere tieners die een kans maken (volgens de professionals in het team) op een carrière in de kunsten. Tegelijkertijd betrekt de organisatie ook jongere kinderen (vanaf 8 jaar) om hen te introduceren in de kunsten en voor de continuïteit en doorstroom. Als de oudere groep vertrekt om te studeren (kunst of anderszins) stroomt er aan de onderkant weer een nieuwe groep in.

Wanneer ik aankom op St. Maarten gaan we met mijn koffer nog in de achterbak direct naar het National Institute of the Arts en wordt ik als vrijwilliger aan het werk gezet om gesponsorde lunches uit te delen aan de workshopdeelnemers en het team.

Sint Maarten – Art Saves Lives

  Laat de hongerige deelnemers maar komen!

Zeker nu na Hurricane Irma was de Summer Intensive met thema “We are resiliant people” zelfs meer dan normaal een therapeutische ervaring waarin de jongeren de angst en trauma van deze ervaring kunnen verwerken in en met kunstuitingen. Dat het project doet wat het zegt zag ik uit eerste hand in repetities waar ik stoere tienerjongens en meisjes zag breken en huilen. Onmiddellijk kwam er hulp van de klas om hen heen en werden er gesprekken gevoerd. De presentatie aan het einde van de week voor familie, vrienden en eilandbewoners in dit verband was niet alleen van hoge kwaliteit maar ook een viering van hun liefde en trots voor Sint Maarten, voor elkaar, hun gemeenschap en voor zichzelf.

advertentie(s)

Sint Maarten – Art Saves Lives

  Nicole de Weever (oprichter / artistiek leider)

Sint Maarten – Art Saves Lives

  Ari Sutton (oprichter en zakelijk leider)

Sint Maarten – Art Saves Lives

  Clara Reyes, Hoofd Cultuur bij de overheid en mede oprichter Nationaal Instituut voor de Kunsten (facilitator voor ASL 2018)

ASL is opgericht in 2012 door Ari Sutton (zakelijk directeur) en Nicole de Weever (artistiek directeur), een derde oprichter is na een aantal jaren gestopt. In 2018 werd de Summer Intensive gefaciliteerd door het National Institute for the Arts (NIA) en de presentatie werd gehouden in het Cultureel Centrum St. Maarten in Philipsburg.

De organisatie gebeurt tot nu toe op vrijwillige basis. De docenten krijgen hun reis- en verblijfkosten maar werken verder geheel vrijwillig. Na zes jaar merk je dat de rek eruit is. De organisatie heeft teveel de focus op deze ene week voor de jongeren wiens talent ze willen ontwikkelen. Er is te weinig tijd om naast de eigen fulltime baan en alles wat er bij deze week komt kijken aan organisatie (evalueren, fondsenwerving, programmeren) energie vrij te maken voor het goed ontwikkelen van een gezonde organisatie waarbinnen duidelijke rollen en functies zijn gedefinieerd. Een organisatie waarbinnen iedereen goed kan functioneren om de visie, missie en doelen te realiseren. Een voorwaarde is voor continuïteit. Kunst en talentontwikkeling wordt op het eiland niet gezien als een professie maar als een hobby. Artistiek Leider Nicole de Weever (geboren en getogen in St. Maarten) is bij uitstek een voorbeeld van het tegenovergestelde. Jarenlang danste zij op Broadway en met artiesten als Beyonce etc. Het gebrek aan ondersteuning voor de kunst ‘industrie’ komt in de eerste plaats door de organisaties zelf, die hun projecten hier op het eiland eigenlijk allemaal al decennia lang “erbij doen”. Naast een vaste baan waar ze hun brood verdienen organiseren ze uit urgentie en passie voor in dit geval talentvolle jongeren. Als je jezelf serieus neemt als organisatie doet een ander dat ook! Tijd vrijmaken om niet alleen inhoudelijk en artistiek een evenement op te zetten maar parallel daaraan ook je organisatie op te bouwen is de sleutel voor het behoud van je activiteit. Ik zag zelf de enorme behoefte aan deze activiteit en het resultaat dat te behalen valt en als er nieuwe jonge “Nicole de Wevers” voortkomen uit ASL op een 30K bevolking dan kan je alleen enorm respect hebben voor De Weever, Sutton, hun team van vrijwilligers en de vele lokale en de internationale professionals die al 6 jaar lang belangeloos van onder andere Broadway naar Sint Maarten afreizen.

Sint Maarten – Art Saves Lives

Sint Maarten – Art Saves Lives

  and flex and point…

Sint Maarten – Art Saves Lives

Sint Maarten – Art Saves Lives

Sint Maarten – Art Saves Lives

Sint Maarten – Art Saves Lives

Sint Maarten – Art Saves Lives

Sint Maarten – Art Saves Lives

  Queen Godis – poetry

Docenten in 2018: Jacquelyn Allsopp, Lee Gumbs, Jae Ponder, Maud Arnold, Queen GodIs, Dale Allsopp, Eleanor Scott, Ina Roy, Careitha Davis, Kristina Blunt, Leslie Samuel, Jeffrey Page, Jerijah West, Talu Green, Ann McCormack, Jeffrey Jerome Kizomba, Max Phelipa, Cindy Choisy en Nikeva Stapleton.

Sint Maarten – Art Saves Lives

Donaties klein en groot zijn allemaal heel erg welkom ;-) Contact Ari Sutton op ari@artsaveslivesfoundation.org of artsaveslivessxm@gmail.com

Sint Maarten – Art Saves Lives

  en er is merchandise, wie wil nou niet zo’n t-shirt…

ZOMERCARNAVAL IN ROTJE!
Sint Maarten is voor het eerst ook in Rotjeknor op het Zomercarnaval te zien, te horen en vooral om op te dansen. Komend weekend check out winnaars in SOCO Rumble en Roadmars: King Vers; King James en King Rumur in de parade en andere evenementen om het carnaval heen.

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip naar St. Maarten / St. Martin is mede mogelijk gemaakt door Hoofd Cultuur / Mede oprichter NIA Clara Reyes (met dank aan Deborah Jack!). Met dank aan iedereen die me referenties gaf en alle kunstenaars, mensen werkend in de kunstsector en instituten die tijd vrij hebben gemaakt om mij te ontmoeten en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*