The Books #3 – Natascha Libbert

I Went Looking for a Ship is een reis door het landschap van de scheepvaart, naar aanleiding van de grote verbouwing van de zeesluis in IJmuiden, de belangrijkste toegangspoort tot het havengebied van Amsterdam.

Voor haar nieuwe boek I went looking for a ship fotografeerde Natascha Libbert in het gebied rond de sluizen, de haven van Amsterdam en de schepen.
Het is een zeer uitgebreid boek geworden met verschillende soorten beelden, zonder dat het een allegaartje wordt en je krijgt geen moment het gevoel dat er teveel in staat. Het is een zeer compleet beeldverhaal geworden waarin een breed scala aan onderwerpen voorbij komt. Libbert hanteert verschillende aanpakken, maar is daarbinnen behoorlijk stijlvast.

Het ontwerp is prachtig met zijn verschillende papiersoorten.

Een mooi project, bijpassend ontwerp. Het boek is heel goed gedrukt, met zeer goede lithografie. Niks meer aan doen, op naar de webwinkel:
eriskayconnection.com/nl/home/74-i-went-looking-for-a-ship.html

“Ze richtte zich op thema’s als destructie en constructie, de toenemende onzichtbaarheid voor de burger van het transport over zee en de wijze waarop het landschap voortdurend verandert als gevolg van de scheepvaart. Ze besloot op zoek te gaan naar een schip om alles vanuit een ander perspectief te kunnen aanschouwen en grip te krijgen op dit landschap in transformatie. Uiteindelijk voer ze mee op een vrachtschip dat steen ophaalt uit een berg in Noorwegen.

In I Went Looking for a Ship vormen Libbert’s onderzoek en logboek de rode draad waarbij de beelden met aardse zintuigelijkheid de visuele toon zetten; soms technisch, soms abstract en poëtisch. Door het gebruik van archiefbeeld, referentiebeelden en onderzoek belicht ze niet alleen de geschiedenis van de sluizen, maar wijdt ze ook uit over specifieke eigenschappen van de maritieme ruimte en de overeenkomsten tussen duikers en astronauten.

I Went Looking for a Ship is een boek over een persoonlijke zoektocht die zich afspeelt in de maritieme ruimte en de onzichtbaarheid van diens landschap waarin de schepen altijd doorvaren.”

I Went Looking for a Ship – Natascha Libbert

tekst Natascha Libbert
redactie Natascha Libbert / Michaël Snitker
redactie en vertalingen Emily Williams / Billy Nolan / Vic Joseph
ontwerp Michaël Snitker
papier Stardream Rose Quartz 285 grs | Curious Matter Black 270 grs / 135 grs | Munken Lynx Rough 100 grs | Pop’set Storm 80 grs | Clairefontaine Trophee Rose 80 grs
Lithografie Marc Gijzen
Drukwerk en productie Jos Morree / FineBooks
Bindwerk Brepols
ISBN 978-94-92051-38-7

About Johan Nieuwenhuize 61 Articles
Johan Nieuwenhuize is kunstenaar, fotograaf en curator. De relatie tussen het geheugen en fotografie vormt de basis van zijn werk. Zijn werk was te zien in de Vleeshal, Fotomuseum Den Haag, Streetlevel Photoworks en het Dazaifu Tenmangu Shrine Museum en is opgenomen in diverse publieke en privécollecties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*