Dierk Schmidt: Guild and Debts @ Palacio de Velazquez Madrid

    Palacio de Velazquez

Kunsthal Palacio de Velazquez staat naast Palacio de Cristal waar ik Jaume Plensa zag. Ik zie er ‘Guild and Debts’ van kunstenaar Dierk Schmidt.

Schmidt tikt alle boxen als het gaat over onderwerpen waar ik persoonlijk in geïnteresseerd ben: kapitalisme, koloniale geschiedenis, restitutiepolitiek en zo meer. Geen kleine of makkelijke onderwerpen en hij onderzoekt en ontwikkelt de kritische werken over jarenlange periodes. Wat ook interessant is dat hij continue het verleden aan het heden verbindt wat het werk actueel maakt. Door continue te reflecteren op onderwerp, zichzelf en gebruikte media vernieuwt en verandert zijn werk voortdurend.

De locatie voor dit retrospectief van het werk van Schmidt is werkelijk waanzinnig. De werken komen allemaal goed tot zijn recht, hebben alle ruimte die ze nodig hebben en communiceren met elkaar. Schmidt werkt in mixed media en we zien het allemaal voorbij komen schilderijen, tekeningen, installaties, video’s, research materiaal, etc.

Alle ingrediënten voor een tentoonstelling die de eindejaarlijst gaat halen zijn aanwezig. Maar op de een of andere manier kom ik er maar niet in, ik blijf kijken naar, vind de toegang niet. Het blijft interessant al zijn onderzoek en ik wilde dat ik meer tijd had om me er echt in te verdiepen. Dat is het misschien: de werken zijn met zorg en aandacht in een waanzinnige ruimte geïnstalleerd waar de som groter wordt dan de delen. Ik vind de onderwerpen en verschillende lagen in het werk razend interessant en wil me daar in verdiepen. Ik ben op een afstandelijke professionele manier blij dat ik de ruimte en de tentoonstelling gezien heb, maar de kunst beroert me niet.

Dierk Schmidt studeerde kunstgeschiedenis en beeldende kunst in Düsseldorf en Amsterdam. Hij onderzoekt de representatie politiek in de geschiedenis van de schilderkunst en herdefinieert door kritische reflectie de productie van het historische verleden en heden. Rode draad in het werk van Schmidt zijn onderwerpen als de koloniale geschiedenis, restitutiepolitiek, internationaal recht, hij onderzoekt de transacties van grote bedrijven en over abstractie in de schilderkunst, zoals in “The Division Of The Earth” voor Documenta 12 in 2007. In zijn analytische benadering maakt hij gebruik van de conceptuele methoden van de schilderkunst. Hij is in staat de reflectie op de schilderkunst en de representatieve hiaten te rationaliseren. Schmidts werk is internationaal in galerie- en museale tentoonstellingen te zien.

Nog te zien t/m 10 Maart 2019
Palacio de Velazquez
Parque del Retiro
Paseo Venezuela 2
28001 Madrid
Entree: gratis
Open: 10.00 – 18.00 uur (november – maart)

museoreinasofia.es/en/visit

About Sasha Dees 335 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*