Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson is de eerste van de gastkunstenaars bij de Hamburger Community of Art in Rotterdam die zijn werk presenteert in Roodkapje.

Eerder die middag gaf hij als onderdeel van zijn residentie de workshop From the Wilderness with Love bij Witte De With Center for Contemporary Art.

Patterson opent met een korte inleiding over Looking for Langston. Een nieuw videowerk waar hij aan werkte in Nederland, in Trinidad en Barbados wat we zien op een groot scherm. Daarnaast is er de tentoonstelling met verschillende video’s die een overzicht geven van wat de kunstenaar tot dit moment gemaakt heeft. Naast de verschillende video installaties zijn er schetsen te zien van kostuums en attributen die gebruikt zijn in de performances en die we terug zien in de video’s waarin hij ook experimenteert met green screen. Een aantal werken besprak ik al vorig jaar voor Trendbeheer. Daarnaast is er Buchibushi een tweede nieuw videowerk gebaseerd op de performance en het werk wat hij afgelopen zomer deed bij Ateliers’89 in Aurba. En krijgen we Querelle, een work in progress performance, te zien waar Patterson op dit moment nog aan werkt. Zo leest hij de tekst waar hij ook nog aan schaaft voor van papier.

Patterson is een verhalenverteller, verhalen waarin hij de luisteraar / de kijker met een andere blik laat kijken naar wat ze al kennen of laat zien wat er al was maar ze eerder niet zagen of wat ze vergeten waren of verstopt hadden.

Hiervoor doet hij onderzoek, schrijft zowel kritisch als poëzie en combineert dit met performance wat dan weer resulteert in tentoonstellingen met videowerk waarnaast ook schetsen, kostuums, maskers en andere attributen als sculpturen te zien zijn. Zo is From the Wilderness with Love niet zomaar een titel voor een workshop bij Witte de With maar is het een werk wat eerder deze maand gepubliceerd werd in het Caribische E-zine PREE.

Je ziet en voelt zijn vragen en verwondering over het geïsoleerde leven op een eiland, over eenzaamheid en het verloren zijn in grote steden als London, over seksualiteit en erotiek, over anders zijn. Het mooie van Patterson is dat hij de lezer/kijker deelgenoot maakt van zijn zoektocht en hij met zijn werk open vragen stelt waar niets vast staat en alle antwoorden goed zijn. De eloquente filosofische poëtische manier waarop hij met zijn kwetsbaarheid en verwondering om gaat in geschrift en kunst is wat zijn werk zo bijzonder maakt.

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam & Cokkie

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Looking for Langston

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Querelle

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson: Things you threw in the gully @ Roodkapje

Adam Patterson is beeldend kunstenaar en schrijver. Hij voltooide zijn BA (met honors) Fine Art in Central Saint Martins, Londen in 2017. Momenteel doet hij een master programma bij het Piet Zwart Instituut. Hij schrijft onder andere voor ARC Magazine en Sugar Cane Mag. Zijn werk werd tentoongesteld in Ateliers’89 in Aruba, Tate Exchange in Tate Modern, Londen en hij nam deel aan “Sonic Soundings / Venice Trajectories”, een kunstproject gecoördineerd met het Diaspora-paviljoen op de 57e Biënnale van Venetië. Hij heeft bijgedragen aan panel presentaties tijdens de “Caribbean Diasporic Dialogues” -conferenties aan de Goldsmiths University en de British Library. Hij is een van de 2019 kunstenaars in residentie bij the Hamburger Community of Art in Rotterdam.

Hamburger Community of Art
De Hamburger Community of Art (HCA) is een jaar lang ontwikkelingsprogramma voor opkomende kunstenaars gebaseerd op de principes van experimenteren, samenwerken en het ontwikkelen van nieuwe artistieke praktijken. Wat kunnen kunstenaars van elkaar leren? Hoe kunnen (jonge) kunstenaars hun ontwikkeling collectief stimuleren? Wat kan de maatschappij van kunstenaars leren en vice versa?

Things You Threw in the Gully
nog te zien t/m zondag 26 mei, 2019
Roodkapje
Delftseplein 39
3013 AA Rotterdam
toegang: gratis
Openingstijden: dinsdag 17:00 – 20:00, woensdag t/m vrijdag 15:00 – 20:00, zaterdag 12:00 – 20:00, zondag 17:00 – 20:00. Maandag gesloten

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*