Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Ik wordt voorgesteld aan Humberto Diaz door Simon Tatum de kunstenaar/assistent curator Nationale Galerie die ik ontmoette op de Kaaiman Eilanden tijdens mijn onderzoek in 2018. Diaz was in 2016 mentor in het Caribbean Linked project van Ateliers ’89 in Aruba, Tatum nam deel als jonge kunstenaar, daar kennen ze elkaar van.

Een paar dagen later ontmoet ik hem op de opening van Arsenal Havana een galerie die op de kalender van XIII Bienal de la Habana staat. Zijn werk “het gewicht van dromen” is mijn favoriet in de tentoonstelling. Alleen die titel al, titels zo blijkt later zijn een belangrijk onderdeel van zijn werk.

Atelier Humberto Diaz

    Het gewicht van dromen, installatie, 2019 (Arsenal Habana).

Na de opening gaan we eten met hem, zijn vrouw Ananda een kunst producent/curator en hun dochter Maya die 2 dagen later 5 jaar oud wordt. Maya mag kiezen waar we gaan eten het wordt pizza, ze glundert!

Atelier Humberto Diaz

    Pizzaaaaaaaaa

De enthousiaste manier waarop Diaz over zijn werk vertelt maakt me nieuwsgierig en we spreken af voor een studiobezoek. Een paar dagen later ga ik erheen samen met kunstenaars Alydia Wever, Ryan Oduber (die Diaz kennen van zijn periode in Aruba) en Sharelly Emanuelson die de foto’s maakt want ik ben mijn telefoon vergeten, duuuhhh. Diaz is voorbereid op de mogelijke bezoeken tijdens de XIII Bienal de la Habana en zijn studio is omgetoverd tot galerie.

Diaz transformeert alledaagse objecten die hij overal op straat vindt en naar zijn studio sjouwt in poëtische fascinerende en spectaculaire sculpturen, assemblages en installaties. Hij speelt met perceptie en het werk is interactief, iets wat in de Cubaanse cultuur lijkt gegoten

Nadat we langs alle werken lopen en een power point presentatie van zijn grote site specifiek werk zien (Diaz is totaal voorbereid en super georganiseerd, het doet mijn Nederlands hart deugt) eindigen we op het balkon waar we doorpraten. Diaz is inspirerend voor Emanuelson die hem uithoort over hoe zijn carrièrepad is verlopen en hoe hij het voor elkaar krijgt dat hij kunstenaar kan zijn en kan wonen en werken op zijn eiland. Wat ze meekrijgt is dat Diaz altijd voor zijn kunst kiest en ook aan zijn nu vrouw meegaf dat hij altijd kunstenaar zal zijn en hij zijn urgentie wil volgen en daar geen concessies in wil doen, voor niets en zeker niet voor geld. Hij zal voor niets en niemand daar vanaf wijken. Dat hij snapt als ze dat niet wil of kan volhouden, maar dat ze dan niet samen kunnen zijn. Dat hij jarenlang met zijn vrouw (naar mijn hart!) en later dochtertje op een klein betaalbaar propvol kamertje woonde waar hij dan ook werkte. Dat hij werkt, werkt en werkt en nog meer werkt. Ook als er geen opdracht is werkt hij projecten uit zodat als er een mogelijkheid komt hij ready is. Je altijd ready moet zijn om werk te laten zien of een uitgewerkt project met budget uit de kast te kunnen trekken.

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Maar hij zet ook Oduber aan het denken, die zich geïsoleerd voelde op Aruba en vorig jaar verhuisde naar Nederland maar daar weer tegen andere problemen aanloopt. Diaz herinnert zich nog steeds het huis van Oduber/Wever dat Oduber zelf ontwierp en bouwde. Diaz was zo enthousiast, dit was een huis van zijn dromen. Odubar gaf hem een kopie van het ontwerp wat Diaz nog steeds heeft en nog steeds wil bouwen.

Diaz verteld over een docent op de opleiding die op zijn vraag” hoe kan ik met niets kunst maken en waar als ik geen studio heb, hem een naar een ruimte bracht waar een stapel ongebruikte losse papieren vellen lagen. Hij gaf hem al het ongebruikte papier samen met een aantal pennen die ze ergens vonden. Schetsen kan altijd tussendoor en kan overal. Hij nam het advies ter harte en hij laat ons de honderden schetsen zien want hij heeft ze nog steeds en er zijn nog steeds ideeën die hij kan uitwerken. Natuurlijk wil Diaz ook graag grote projecten doen met grote budgetten, maar als het moet kan hij ook met vrijwel tot geen budget een werk maken (zo maakte hij gewicht van dromen zonder budget) als hij maar kan maken, je kan altijd materiaal vinden, waar je ook bent, zijn ideeën lijken grenzeloos.

De man is zo inspirerend dat ik hier en nu zelf werk wil gaan maken. Maak je geen zorgen dat ga ik niet doen, hahaha, maar inspirerend is het wel.

Hij laat ons even op het balkon en komt terug met een leeg schetsboek en een pen en geeft deze aan Oduber cadeau…

Atelier Humberto Diaz

    Ryan Oduber en Humberto Diaz

Atelier Humberto Diaz

Humberto Diaz woont en werk in Havana, Cuba. Hij deed de middelbare school voor de kunsten in Santa Clara, haalde een BFA in Trinidad en een MFA aan Instituto Superior de Arte, Havana. Hij maakt tekeningen, werkt met mixed media en maakt site specifiek werk en installaties. Hij werkt internationaal en zijn werk is te zien en in collecties in Cuba, de Caribische regio, Europa en Noord & Zuid Amerika.

Met dank aan:
Mondriaanfonds (deze trip was een uitgestelde research reis) & Sharelly Emanuelson (accommodatie). Foto’s: Sharelly Emanuelson.

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*