Amsterdam Art Weekend 2019

In hotel Citizen M vond de lancering plaats van de samenwerking tussen Daata (online platform voor digitale kunst) en het nieuwe product van Young Collectors Circle: Stichting Art. Voor de eerste reeks zijn Maurice van Es, Mickey Yang en Anna Sophie de Vries uitgenodigd om nieuw werk te maken.

Amsterdam Art Weekend 2019

In de video “Transferia” toont Anna Sophie de Vries personages die verveeld zijn door materie en op zoek gaan naar andere waarden in het leven. Kan de spirituele zoektocht de leegte van verveling opvullen?

Amsterdam Art Weekend 2019

Maurice van Es filmt al jarenlang zijn vrienden met zijn smartphone en maakt daar videofilms van. Voordat hij begint te filmen, kijkt hij. Mensen veranderen zodra er een camera op hen gericht is, ze gaan spelen. Dat vind hij interessant. Voor deze presentatie heeft hij zijn vakantie met zijn vrienden op het Zweedse eiland Toro gefilmd.

Amsterdam Art Weekend 2019

In de video ‘Transcendental Sprawl’ van Mickey Yang onderzoekt zij de hedendaagse hyperrealiteit met een satirische inslag.

Amsterdam Art Weekend 2019

ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose
De Vleeshal is sinds 2015 op reis en organiseert in binnen- en buitenland programma’s met culturele partners. De culturele partner tijdens Amsterdam Art Weekend was ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose. Op vrijdag en zaterdag vond de mind blowing performance I/WANT/TO/SAY/SOMETHING plaats. Martina-Sofie Wildberger creëerde een performance waarin de kracht van gesproken taal centraal stond. Tijdens de uitvoering met Tobias Bienz en Denise Hasler ontstonden in de ruimte vibraties doordat zij op verschillende toonhoogtes I/WANT/TO/SAY/SOMETHING uitspraken, schreeuwend en fluisterend.

Amsterdam Art Weekend 2019

ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose presenteert de indrukwekkende tentoonstelling Beyond Index, een ruimte vullende filminstallatie van nieuwe media pionier Gerald van der Kaap. De filminstallatie vormt een essay over de kapitalistische “utopie” China. In een tijdperk waarin kunst vaak wordt gemeten in termen van kapitalistische productiviteit, onderzoekt Beyond Index of kunst de macht heeft om kapitalistische neoliberale regimes te ondermijnen of te destabiliseren. Kan de passieve en zelfgenoegzame toeschouwer wakker worden geschud?

Amsterdam Art Weekend 2019

Te zien t/m 18 januari 2020|| Te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 12u00 t/m 18u00 || Rozenstraat 59 ||1016 NN Amsterdam.

Amsterdam Art Weekend 2019

Galerie Onrust
In de kleurrijke en verhalende tentoonstelling Starhawk’s Backyard tonen Gijs Frieling, Emma Talbot en Derk Thijs ieder vanuit hun eigen visie en beeldtaal een zoektocht naar de gelijkheid van mens en natuur. Het onderzoek begon met de problemen van de huidige tijdsgeest, waarin we dagelijks worden geconfronteerd met de klimaatcrisis en dystopische toekomstvisies. Tijdens het maakproces begonnen de kunstenaars vooral na te denken over wat natuur eigenlijk is en hoe de mensheid natuur ervaart. De kunstenaars verbeelden dit zware onderwerp op een fluwelen en prikkelende manier. Starhawk’s Backyard is een genot om naar te kijken en doorheen te dwalen!

Amsterdam Art Weekend 2019

Te zien t/m 28 december 2019 || Galerie Onrust || Planciusstraat 7 || Te bezoeken vanaf 13u00 t/m 18u00 op woensdag t/m zaterdag en op afspraak.

Amsterdam Art Weekend 2019

Galerie van Gelder presenteert twee tentoonstellingen: in de eerste ruimte van de galerie, zijn in de tentoonstelling About What, de subtiel politieke schilderijen van de New Yorkse kunstenaar Nokukhanya Langa te zien. Ze verbeeldt op een speelse, onderzoekende en gedurfde wijze haar zoektocht naar haar identiteit als kunstenaar. Haar abstracte schilderijen presenteert ze vaak met een geabstraheerde smiley of voorzien van teksten van mensen die haar omringen.

Amsterdam Art Weekend 2019

In de tweede ruimte is de presentatie van de Zweedse multidisciplinaire kunstenaar Linda Persson, Between old Bones and New Moons, te zien. In haar werk richt zij zich op historische vragen als: wat er wordt onderdrukt, wat staat er op het punt van verdwijnen en wat is er al uitgestorven? Deze vragen verbeeldt zij met behulp van sculpturen, textiel, keramiek, 16mm-film HD-technologie, fotografie en geluid.

Beide tentoonstellingen zijn te zien tot en met 11 januari 2020 || Galerie van Gelder || Planciusstraat 9 A || 1013 MD Amsterdam || Te bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag van 13u00 t/m 17u30 en elke eerste zondag van de maand of tijdens kantooruren.

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*