Standplaats Taiwan: Nexus

Standplaats Taiwan

Het museum voor Contemporary Art Taipei (MoCA Taipei) nodigde me vorig jaar uit naar aanleiding van de publicatie Entangled Species [Laatste exemplaren, Red.] om een tentoonstelling te maken met zes videowerken van kunstenaars die wonen en werken in het Caribisch gebied in Taiwan.

Zeven kunstenaars uit het Caribisch gebied bespreken zes belangrijke kwesties, waaronder transnationale arbeid, immigratie, klimaat- en milieuverandering, protest tegen politiek, identiteit en duurzame ontwikkeling. Door de blik van de kunstenaars uit het Caribisch gebied en hun videowerken, biedt NEXUS Taiwanezen die met dezelfde problemen worden geconfronteerd de mogelijkheid om na te denken over de ontwikkeling van globalisering.

Globalisering heeft nogal wat voeten in aarde anno 2023. Geen van de kunstenaars krijgt, hoe het museum, de kunstenaars en ik ook probeerden, zelfs nog tot nog 3 dagen voor de opening, toestemming om hier aanwezig te zijn in Taiwan voor de opening. Dat wringt…

Mobiliteit, vluchten, visums, beschikbare fondsen… Het onderstreept wederom dat alles toch altijd weer in het voordeel van Europa uitvalt. Hoe graag ik ook onverwachte connecties mag willen maken, hier in Taipei eindigt het dat ik hier op mijn eentje ben in het openingsweekend. Die ironie dat ik de Nederlandse curator de interviews, de pers, VIP en studenten rondleidingen, en artist talk geef, ik de connecties maak en geheel binnen de Europese traditie als ‘expert’ spreek over anderen en andermans werk ontgaat me niet.

Hoe fijn ik het ook heb in Taiwan, het gevoel dat ik als curator ergens in het proces een fout gemaakt heb en faalde geeft me toch een blok in mijn maag en zeurende pijn in mijn achterhoofd. Het enthousiasme en aandacht voor het werk en onbekende connecties tussen het Caribisch gebied en Taiwan bij pers, VIP’s – de Ambassadeur van St. Vincent & Grenadines dankt me echt gemeend dat ik de kunstenaars uit ‘haar gebied’ in Taiwan presenteer – studenten en ander publiek is er niet minder om en dat is hartverwarmend.

In gesprekken met collega kunstprofessionals komen andere nieuwe mogelijkheden boven drijven. Om maar met Denzel Washington te spreken, als je valt, sta weer op en ga door. Met enthousiasme en positieve houding ga ik alle gesprekken aan… en door!

Het werk van Christopher Cozier, All around us – elsewheres are beginnings and endings, richt zich op de hachelijke situatie van transnationale arbeid.

Buitenlands in binnenlandse zin, een werk van Sofía Gallisá Muriente en Natalia Lassalle-Morillo verwijst naar de Amerikaanse kolonisatie van buitenlandse gebieden, waarbij Puerto Rico wordt geïdentificeerd als een bezit zonder rechtspersoonlijkheid. Het werk roept, begeleidt en verbindt de geleefde ervaringen van mensen die deel uitmaken van de snelst groeiende Puerto Ricaanse bevolking in de Verenigde Staten.

Kapitalisme en mondiale politiek die resulteren in de huidige klimaatverandering hebben een grote impact op alle eilanden met milieurampen die snel toenemen. In Siudadanos, een werk van Sharelly Emanuelson (Curaçao), dompelen we ons onder in beelden van Sint Maarten, die ze vlak na orkaan Gonzalo (2014) maakte.

In Mes Rêves / My Dreams baant kunstenaar Maksaens Denis zich een weg door de geschiedenis van geweld, onderdrukking en hebzucht, waarbij hij angsten, angsten en frustraties evacueert en onderdrukte impulsen loslaat.

Het huidige werk van Nadia Huggins onderzoekt verbondenheid en ontheemding en haar overtuiging dat er een verband is tussen een onderbelicht aspect van Caribische adolescente mannelijkheid en de vrijheid van lichamen in de oceaan.

Rodell Warner begon met het maken van NFT’s om te communiceren met een grotere gemeenschap. TERRARIA maakt mogelijk om deze digitale verwijzingen naar de natuur, het leven en het behoud te bespreken en te verzamelen.

Foto’s van mij in actie:

Sasha with Ambassador Andrea Bowman St.-Vincent

Tour students Thailand

Radio interview RTI

Openingsweekend diner

Opening speeches

Sasha Island forum…. -uuuh- just curator

NEXUS Kunstenaars:
Chris Cozier, Maksaens Denis, Nadia Huggins, Rodell Warner, Sharelly Emanuelson, Sofia Gallissa Muriente & Natalia Lassalle Morillo.

Foto’s:
Professionele foto’s van de werken door Anpis Wang – anpisfoto

MUSEUM OF CONTEMPORARY ART TAIPEI (MOCA Taipei)
MoCA Taipei opende in 2001 en is een presentatie museum zonder collectie. Het museum presenteert specifiek hedendaagse experimentele kunst met thema’s en beeld dat door politiek conservatieve publiek, vaak als controversiële beschouwd wordt. Taiwanese en internationale multidisciplinaire kunstenaars presenteren werken in hedendaagse media als fotografie, digitale media, video-installaties, architectuur en ontwerp. Het museum geeft naast ‘mid-career’ en gevestigde kunstenaars ook structureel en continue een platform aan opkomende kunstenaars. Zeg maar zoals SMA dat nu weer doet met SMBA in het museum zelf is er bij MoCA ook een aparte ruimte waar ze dit presenteren.

NEXUS nog te zien t/m 16 juli, 2023
No. 39, Chang’an W. Rd., Datong District
Taipei 103, Taiwan
T: +886 2-2552-3721
W: https://www.mocataipei.org.tw/en
Open: dinsdag t/m zondag 10.00 – 18.00 uur
Toegang: NT 50 (euro 1,75)

CATALOGUS/PUBLICATIE
Catalogus/Publicatie over de tentoonstelling met een introductie door Li-Chen Loh (directeur MoCA Taipei), essays van Takamori Nobuo (Taiwan), Ana Maria Hernandez (Aruba), Sasha Dees (curator NEXUS) en installatie foto’s van alle werken is later in 2023 beschikbaar in the MoCA Taipei museumwinkel en online.

DANK
Mijn verblijf in Taiwan is op uitnodiging van en mede mogelijk gemaakt door The Department of Cultural Affairs, Taipei City Government, en het MoCA Taipei, met dank aan CP Yen voor het maken van de connectie met MoCa Taipei’s directeur Sappho Loh. Mijn accommodatie voor lang-verblijf is mogelijk gemaakt door Treasure Hill Artist Village / Attic Hostel en Trendbeheer. MoCA Taipei en Treasure Hill Artist Village/Taipei Artist in Residency vallen beide onder het bestuur van the Taipei Culture Foundation.

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

  1. Leuk verslag en mooie ervaring. Ambassadeur Bowman van St. Vincent and the Grenadines is een van de 13 ambassadeurs in Taiwan vanwege de politiek van China om de relatie met landen die voor Taiwan kiezen te verbreken. Ambassadeur Bowman spreekt in onderstaande aflevering van VPRO’s Frontlinie na 15’20’’ over de beloning voor haar werk in Taiwan. Dat is culturele diplomatie waar de tentoonstelling ook een onderdeel van lijkt te zijn.
    https://www.npostart.nl/frontlinie/24-11-2022/VPWON_1335210

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*