EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

De Verzetsheldenbuurt in Goes-Oost is een bijzondere buurt. In fases wordt er gewerkt aan een nieuwe opzet van de wijk. Er komt een gevarieerd stratenpatroon en meer groen. De eerste keer dat ik hier twee jaar geleden de straat in reed zag ik het meteen, Alex van Warmerdam heeft het voor zijn film De Noorderlingen niet zo kunnen verzinnen, de Jacob Klaaijsenstraat is met stip de saaiste straat ter wereld.

(een bericht van André Smits)

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat

Maar wel een straat met veel mogelijkheden! Hier zie je het mooiste perspectief ter wereld. Aan weerszijden twee lange woonblokken ingekaderd in steen zonder noemenswaardig groen. Het is een perfecte plek om een artspace te beginnen, alle muren te beschilderen en de direct aan de straat grenzende huiskamers als ultieme kijkdozen in te richten.

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

Vijf jaar lang heb ik met Monika Dahlberg in ‘t Blokhuis, het voormalige dorpshuis van Kattendijke gewoond. We hadden daar een zee van ruimte midden in een uitbundige tuin in een perfect dorp aan de oever van de schitterende Oosterschelde. Alles idyllisch georganiseerd rond een klein dorpsplein met muziektent, met als enige horeca de tweewekelijkse buurtsoos waar we veel aan de bar hingen en de bewoners hebben leren kennen.

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

    ‘t Blokhuis, Kattendijke en oud-burgemeester van Goes Margo Mulder.

In de Corona jaren was het een paradijs. Dit was het moment om van Kattendijke het middelpunt van de kunstwereld te maken, omdat niemand meer kon reizen hoefden we ons over bezoekersaantallen geen zorgen te maken. We bedachten M_M_Artspace als galerie waar veel mooie dingen zijn ontstaan.

Als huurder van tijdelijke woningen ben je vaak overgeleverd aan de willekeur van de verhuurder of projectontwikkelaars. Het einde was voorspelbaar. Plannenmakers in het dorp kozen voor levensloopbestendigheid. Lekker slopen en opnieuw beginnen. Daar hadden we ook geen enkel probleem mee. Maar nog geen twee dagen nadat wij het pand bezemschoon hadden opgeleverd werd het opnieuw te huur aangeboden. Misschien voorspelbaar, dat die ene gefrustreerde vastgoed ambtenaar op het stadskantoor nu toch zijn zin heeft kunnen doordrukken. Al jaren botsten we over onze kunstactiviteiten. Die man had het idee dat hier honderden mensen de tentoonstellingen bezochten. Vooral via Social media hebben we ons ongenoegen duidelijk de wereld in gestuurd. Soms is het ook een kwestie van geluk en timing: vlak voor een opening bij galerie van den Berge ontmoette ik de burgemeester van Goes, Margo Mulder. Het werd een bijzondere ontmoeting.

Van de burgemeester kregen we een uitnodiging voor een gesprek met de gemeentesecretaris die ons welgemeende excuses maakte over wat er is gebeurd. ‘t Blokhuis wordt meteen uit de verhuur gehaald, het was een vergissing. Voor de Verzetsheldenbuurt worden we uitgenodigd om (samen met Iris V’t Bosch en Harry Stefess van Loods32) een kunstplan te schrijven voor deze buurt, daar heeft de gemeente Goes positief op gereageerd.

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

Twee jaar lang voel ik me een figurant in een vreemde B-film. Het is dan altijd een goede uitvlucht om een nieuwe bestemming voor mijn Artist In The World fotoserie te kiezen. In de tussentijd ontwikkelde mijn huis zich als een AITW-HUBSA-AIR en woonden en werkten daar ongeveer 12 kunstenaars voor kortere of langere tijd. Ook het schilderen van de huizen werd onderdeel van dit project. Ik vroeg geïnteresseerde bewoners om een lijst met woorden die ik op hun huis schilder. Langzaam bevalt me de buurt ook steeds beter. Het is een oase zonder coffeeshops met te dure koffie, bakfiets, toeristengeneuzel. Hier heb ik ook bijzondere mensen leren kennen.

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

Op het moment dat een sloopdatum nadert kan dat ook grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid van een straat, het ziet er steeds treuriger uit. Niet in de Verzetsheldenbuurt! In samenwerking met Loods32 nodig ik kunstenaars uit om in de leegkomende huizen een expositie te maken. Op deze manier opent zich de straat en ontstaat een kleurrijk panorama van de meest uiteenlopende kunstverschijningen. Inmiddels is er in 14 woningen kunst te zien. Vooral ‘s avonds zijn de straten een groot avontuur.

De volgende kunstenaars leveren een bijdrage:

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

IrisB

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

Hein Verwer

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

Kaneli & Smit

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

Wim Vonk

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

Dave Meijer (Galerie van den Berge)

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

Magdeleen van Eersel

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

Monika Dahlberg

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

George Schade

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

Kees Wijker (Mon Capitaine)

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

Occupying Space, Michel van Adrichem

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

Ineke Otte

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

Paul en Menno de Nooijer

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

Nanda Runge

Op 23 september om 17:00 uur wordt ‘EEJ! 14 kunsthuizen in een kunststraat’ geopend.

EEJ! 14 HUBSA kunsthuizen in een kunststraat.

De tentoonstelling is dan nog tot 15 oktober te bezoeken. Deze opening is onderdeel van het slotfeest voor de bewoners van deze twee straten. Er zijn optredens van The Lion King, Congo Square (dansvoorstelling van Jeugdtheaterschool Zeeland), Tico de Tijdreiziger, waarzingster Aiuóla, DJ Mammaluk, en HeinKookt! Het is ook mogelijk om een wandeling langs de kunsthuizen te maken.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Goes, Stichting Boone, VSB fonds, familiefonds Hurgronje, Beveland Wonen, Loods32 en Artist In The World.

En dan volgt de sloopkogel…

About [Redactie] 8976 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*