Smaakpolitie treedt steeds harder op

youtube

Olof van Winden van het Todaysart festival is afgelopen zaterdagochtend ondermeer door dit filmpje door een antiterreureenheid van zijn bed gelicht.

youtube.com/todaysart

Hoax, gekkigheid? Gregorius Nekschot, Jonas Staal Wilders werken, de IKEA beller, arrestaties wegens slechte smaak en dan nu Olof van Winden? Het moet niet gekker worden.

Update: er zijn ook verschrikkelijke posters geplakt.

Bijgaande A0-posters hingen in de stad:

T09_poster06

T09_poster03

T09_poster01

T09_poster04

Nog een geluk dat Olof van Winden door een eenvoudige terreureenheid van zijn bed is gelicht, en niet door schietgrage collegae van de dienst Hoek van Holland Strand.

Update 15-9:

“By the way: after effects is a great program for video editing and enhancing.”

Filmpjes acedf, de jongens en meisjes(?) van het “ACUSE CONFUSE EXPOSE DIVIDE FRONT”.

acedf.nl/

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

39 Comments

 1. Verlengde komkommertijd voor de anti-terreursnorren?

  Elke zichzelf respecterende slapende terreurcel lacht de ballen uit zijn broek bij dit soort nieuws…

 2. Terreurcellen kunnen er misschien wel om lachen, betrokkenen minder.

  De overheid mag dan wel steeds waarschuwen voor terrorisme, in de praktijk er is maar een vorm van terreur en dat is staatsterreur.

 3. Zeg me alstjeblieft dat dit niet echt waar (in de zin van werkelijk gebeurd) is!

  Het zou natuurlijk zomaar kunnen, de hyperreactie op terreur-dreiging doet het ergste vrezen voor het beoordelingsvermogen van de terreurbestrijders, maar ik blijf zitten met de vraag of dit bericht zelf een kunstwerk is… in welk geval: knap gedaan, meta-waar en boodschap begrepen!

 4. Franz, ik kan het bericht bevestigen. Het gaat hier helaas om feiten en niet om een goed verzonnen campagne.

 5. > zo trek je wel aandacht!

  Ja de politie trekt zo weer de aandacht. Niet even bellen, maar het complete snipersquad copyright infringement uitgerukt.

  Het gaat niet over terreurdreiging, maar over het (mogelijk) gebruik van illegale software: “By the way: after effects is a great program”. Daar gaan de jongens en meisjes van acedf mee nat.

 6. Fuck, ik was er eigenlijk al bang voor.
  Is er dan echt geen gezagsdrager die zich hiervoor schaamt en zich van dergelijk doorgeslagen actiegeilheid distantieert?

 7. En dan nog wat: is dit zo gewoon geworden dat het geen nieuws meer is?
  Wat is er aan de hand in ons land?

 8. @ franz
  1. TB is toch ook nieuws?
  2. Niks. Maar sommigen denken daar kennelijk anders over.

 9. is dit nu een hoax of niet? wat is de bron?
  op de site van het festival is niets te vinden.

  als dit waar is, schande. als het voor de media aandacht is, vrees ik een fail.

 10. De controlerende macht, waar is die als je hem nodig hebt? In het vliegtuig met Geert Wilders? Dit lijkt meer op een geheim CIA-vliegtuig wat een tussenstop in Den Haag heeft gemaakt…

 11. Bij nader inzien zal ik maar wegblijven van dit festival om te voorkomen dat ik strafrechtelijk vervolgd wordt.

 12. Geenstijl: “Antiterreureenheid pakt kunstgekkie op”

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/09/antiterreureenheid_pakt_kunstg.html

  Tja en daar zijn ‘reageurs’:
  “Ik zag laatst een Moslim in de tram zitten met een flesje gevuld met een vloeistof_! Waarom pakken ze die niet op ipv deze man_?”

  De teneur daar is gaap: “Hoeveel geld krijgt deze subsidie spons hier nou voor?” en gaap xenofobe angsthazerij: “Ja, dat durven ze wel. Blanke tekenaars/kunstenaars oppakken wegens ‘opruiing’. […] welke gore, vuile, hypocriete, imam-pijpende, laffe regeringshonden laten een imam onze vrijheden straffeloos vervloeken, maar een onschuldige kunstenaar oppakken?”

  Doch ook daar de bottomline:
  “dit moet 1 of andere grap zijn als 1 of ander nogal zoetsappige stukje en wat affiches als staatsbedreigend worden gezien dan is men werkelijk finaal de weg kwijt .ik zeg hoax .”

 13. Na alle speculaties over de waarheid achter dit bericht blijkt dat het geen onderdeel uitmaakt van de campagne. Niet alleen de directeur van het festival, maar inmiddels zijn/worden ook enkele medewerkers ter verantwoording op het matje geroepen.

  Hoewel het los staat van de campagne past de reactie van de antiterreureenheid precies in het plaatje. De dialoog over de angstpsychose, waar de overheid zich nog steeds in lijkt te bevinden, is van start.

 14. …zeker waar. Maar een telefoontje had ook gekund. Kom even op de koffie. Is het dezelfde ambtenarij wat betreft het opmaken van potjes tegen het eind van het jaar om even een arrestatieteam achter hun msn vandaan te trekken? In de categorie “buitenproportioneel”… In het grote plaatje lijken dit soort acties eerder het hele ( natuurlijk ook deels op waarheid beruste) terroristenverhaal te ridiculiseren tot een soort overdadig power-paniekvoetbal in een hypochondrische maatschappij die chronisch de weg kwijt is met het definiëren van echt, nep, net echt en echt nep . En daar bovenop nog erger; we zien een steeds opnieuw blunderend OM, wat naar mijn idee akeliger is dan een cryptische postercampagne…

 15. Maar, als die antiterreureendheid nu toch de software-politie blijkt te zijn, die – op verzoek van de Adobe familie – een paar serienummers kwam controleren. Dan is de discussie over buitensporig gebruik van geweld door de overheid een wonderlijk gevolg. Wellicht ook ‘buitenproportioneel’.

  Ik moet overigens zeggen dat de campagne van het festival, en dan bedoel ik niet alleen de posterserie, maar ook de andere uitingen zoals het Mini Blue Helmets on a Massive Quest project van Pierre Derks (http://www.minibluehelmest.com), op een zeer gelaagde manier de confrontatie aangaat met het publiek. Hoe je het draait of keert, ze slepen je mee naar de frontlinie, waar je de directe impact van een conflict voorgespiegeld krijgt.

 16. SP Den Haag:
  “iemand door een arrestatieteam van zijn bed te laten lichten en een aantal malen in één week naar het bureau te halen, vind ik nogal overdreven. […] De politie had hem toch ook door middel van een telefoontje naar het bureau kunnen vragen? Ik vraag me af of er iets is geleerd van het oppakken van een cartoonist als Gregorius Nekschot of zoals met de webmaster van Ravage.”

  http://denhaag.sp.nl/bericht/36823/090918-opheldering_over_aanhouding_directeur_todaysart.html

 17. D66 Den Haag volgt en zal ook Kamervragen stellen:

  De vrijheid van meningsuiting is volgens D66-fractievoorzitter en lijsttrekker Marjolein de Jong de hoeksteen van een open samenleving: “Je kunt zeggen, denken en schrijven wat je wilt, zolang je niet oproept tot geweld; dat is iets om te allen tijde te verdedigen. Als je eenmaal je mening hebt geuit, kunnen medeburgers je daarop aanspreken. Ook dat is een recht in onze rechtsstaat en ook dat is het waard om te verdedigen.”

  http://d66denhaag.nl/news/item/arrestatie_en_verhoor_directeur_todays_art_roept_vragen_op/46?mid=

 18. “Wim Hoonhout van politie Haaglanden: ‘We zagen op YouTube filmpjes waarvan de afkomst niet direct herleidbaar waren. We hebben toen een onderzoek ingesteld naar de identiteit van de dader.’ Volgens de politie zou het filmpje kunnen leiden tot kopieergedrag. Hoonhout: ‘Daarom is er nu een onderzoek ingesteld en het is aan het Openbaar Ministerie om er verder over te oordelen.’ Voor opruiing staat tot vijf jaar gevangenisstraf.”

  Tja je ziet filmpjes op Youtube en hop, zes agenten van de Politie Haaglanden lichten Olof van zijn bed.

  Schandalig.

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1291620.ece/Festivalmedewerkers_verdacht_van_opruiing

 19. Gelijk maar even ge- en misbruik van gemaakt.
  Ik zal alvast koffie gaan zetten en de deur open laten. We kunnen die publiciteit best gebruiken.

  Wil iemand alvast een cake met een vijl erin voor me bakken? http://bit.ly/2TEiA

 20. Burgemeester Van Aartsen antwoordt D66. Lees en huiver. De onzuivere ingreep wordt gebagatelliseerd, inschattingsfouten politie worden genegeerd, waakzaamheid uber alles:

  “Ook de eenheid Bewaken en Beveiligen wees de politie op het dreigende karekter van de filmpjes. […] Bij mogelijke dreigingen moet alert worden gereageerd. […] Het college is geen oordelaar van het OM en voor een maatschappelijk debat over dit onderwerp voelen wij niet.”

  http://www.haagspoppodium.nl/images/content/aartsenantwoordd66-olofvanwinden.pdf

  Zo’n maatschappelijk debat zou kunnen gaan over de klaarblijkelijke incompetentie van de politie. Zo’n debat zou kunnen gaan over de vraag hoe het gevaar van dreigend staatsterrorisme in te perken. Het niks aan de handa van van Aartsen is verontrustend.

 21. De herkomst van het filmpje is onbekend maar de politie weet wel meteen wie ze van hun bed moeten lichten? Ook niet zo heel moeilijk te achterhalen want rechts van het filmpje staat op YouTube gewoon de url van Todays Art plus een uitgebreide toelichting.

 22. Pff…ongelofelijk. Af en toe eens even de anti-terreur-snorren de benen laten strekken ok, maar vanuit een (gevreesde, maar klaarblijkelijke) incompetentie om een terreur-dreiging in te schatten zo uit de hoek komen is >bijna< lachwekkend, en dus eerder beangstigend. De zoveelste blunder van het OM?

 23. Is er een reden waarom – voor zover ik kan zien – nergens op Trendbeheer de kunstenaars genoemd worden, die dit project verzorgd hebben – oftewel de grafisch ontwerpers?
  Ik word hier een beetje paranoia van… het zijn vrienden van me en ik wil niet dat ze de politie op hun dak krijgen.

 24. Ja, Peter Zuiderwijk en Karin Mientjes, ook vrienden van de onze. Doet er niet toe, Zuiderwijk en Mientjes blijken hun redactionele (overtuigings)krachten ook op dit project te mogen gebruiken en doet dit met verve. Maar, ook zij zouden liever de discussie voeren over de inhoud en niet over het feit dat Olof is gearresteerd wegens het opruien van de bevolking.

 25. @RJV
  mee eens
  die inhoud is sterk omdat het deze hele commotie heeft doen ontstaan. De discussie incluis praktische rottigheid tonen samen de noodzaak om in te gaan op hoe uitvoerders van beleid eigenlijk tegen hun eigen maatschappij en de culturele uitingen aankijken. Zijn ze in staat; en mogen ze ook zelf nadenken?

 26. Er stond ergens in de comments van Geenstijl wel een mooie: “eerst creëren de autoriteiten een klimaat van dreiging en hysterie, en vervolgens zijn ze er zelf in gaan geloven.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*