Kuvan Kevät 2010 in Helsinki

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Thomas Westphal (waarover hieronder meer)

Dag 1: Een bezoek aan de overzicht tentoonstelling getiteld Kuvan Kevät 2010 van alle Master studenten aan de Kunstacademie te Helsinki (Kuvataideakatemia). De tentoonstelling verspreid over vier locaties was behoorlijk divers in kwaliteit. Tussen de ongeveer 50 afstuderende waren er toch een paar mooie uitschieters.

Kuva.fi

(Een bericht van Jonathan den Breejen)

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Waaronder het ijskoude metalen en monumentale werk van Meri Peura.

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

De draaiende wasmachine waarin een vijtigtal geurige handzeepjes langzaam een berg zeeppoeder produceren, Emma Rönnholm, Vessa ja sen edusta.

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

De schilderijen van Tamara Piilola

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

en Aki Turunen.

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Links Aki Turunen, rechts Asta Pajunen.

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Maar de apotheose van het bezoek aan de academie was toch wel het super vette werk van Thomas Westphal:,die geeneens een Fin maar een Duitser is (foto’s van hem gekregen).

In de eerste ruimte zie je een soort ijshockey scorebord bestaande uit vier monitoren waarop beelden zijn te zien van een basketbal wedstrijd die gaande is. Op zich niks bijzonders zou je zeggen behalve dat alle basketballen vervangen zijn door zeer realistisch beschilderde gipsen variant.

Als je vervolgens doorloopt naar de tweede ruimte zie je een waar slagveld van kapotte basketballen op een leeg basketbalveld. Zeer krachtig visueel werk, waarbij de gestylde grijstonen in de kleding van de sporters en het lijnen spel van de basketball court zich sterk afzetten tegen de oranje basketbal restanten.

Behalve dat Thomas veel aandacht kreeg tijdens de show, blijkt dat hij helemaal niet afstudeert dit jaar. Als enige was hij gevraagd om als eerste jaars aan de Masteropleiding mee te doen tijdens de overzicht expositie. Hijzelf vermoedde dat ook anderen zijn werk konden waarderen.

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Beoordelingen aan de gang.

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Dag 2: Kort bezoek aan de TAIK Design Academie in Helsinki waar het enige echte oprecht toffe werk was van Kai Sinervo. Een niet gephotoshopte foto van een zwaar ondergesneeuwde sauna/bier hut met een Carlsberg lichtbak. Een prachtige combi van de twee grootste hobbies in Finland, het bezoek van je lokale sauna en het nuttigen van alcoholische versnaperingen. Heerlijk.

Helaas viel daarna de batterij uit van de camera, niet dat er nog iets anders bijzonders was om te documenteren.

Kuvan Kevät 2010 in Helsink

Kai Sinervo

Kuva.fi

About [Redactie] 9073 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*