Helsinki verslaggi

Helsinki verslaggi

Ondertussen in World Design Capital 2012 Helsinki. Een kort verslagje met kunst & design uit de Finse hoofdstad van afgelopen weekend.

Het is voorjaar in Helsinki en dat betekent dat er nergens meer sneeuw of depressie verschijnselen te vinden zijn. Of toch niet? Er zijn natuurlijk altijd kunstenaars die daar toch iets mee moeten doen en zo ook op de Master eindexamen expositie van KUVET, de locale kunstacademie.

(een bericht van Jonathan den Breejen)

Helsinki verslaggi

Bij het binnenkomen in één van de expositieruimtes zien we het werk van Sara Basta. We dachten al waar blijft die typisch Finse kunst? Ze maakt een “fantastische” vergelijking tussen de “aan de kant geschoven sneeuwhopen” en “de bewegingsvrijheid van de in sneeuwhooppakjes geklede kinderen”

Een hele mond vol. Maar wacht eens even, Basta, wat een vreemde achternaam voor een Finse. De beste dame komt uit Italië en is volgens haar Finse mede afstudeerders een klassiek voorbeeld van een kunstwerk gemaakt door een buitenlander in Finland. 1-0 Finland.

Helsinki verslaggi

Verderop in het gebouw het fantastische werk van Jonna Kina getiteld “Reconstructions” waarbij een tienermeisje zich inbeeldt en commentaar geeft op wat het op het eerste gezicht depressieve videobeelden van een vrouw in enkele ongedefinieerde ruimtes lijken.

Helsinki verslaggi

Althans dat wordt gesuggereerd, na zo’n vijftien minuten gebiologeerd te hebben geluisterd kom je wellicht toch tot een andere conclusie.

Helsinki verslaggi

In dezelfde ruimte; super foto-realistische houtsnedes van Markus Lampinen.

Helsinki verslaggi

En het mooie gekleurde karton werk van Elina Autio.

Helsinki verslaggi

En compleet nieuw voor mij; het Finse stipjes-, sticker-, verkoop-, aanduidingssysteem bij het werk van Lotta Hänninen.

Helsinki verslaggi

Een kleine impressie van de rest van expositie op de hoofdlocatie.

Helsinki verslaggi

Helsinki verslaggi

Helsinki verslaggi

Op weg naar de volgende locatie van KUVET komen we vrij snel twee stukjes echte Finse streetart tegen. Waaronder deze ouder zonder verstand.

Helsinki verslaggi

Een stukje orgineel Finse “voeder art” bij het standbeeld van Mannerheim naast het hedendaagse kunstmuseum. Inmiddels aangekomen bij de 2de locatie van het Kuvet: Galerie Fafa, Ook hier is het een aangenaam vertoeven en zien we onder andere het werk:

Helsinki verslaggiIlkka Luttinen.

Helsinki verslaggi

De kartonnen buste van Sanna Korteniemi.

Helsinki verslaggi

Het intrigerende aqua schaduw werk van Anne Tamminen.

Helsinki verslaggi

Bij het naar buiten komen gelijk even naar de kunst bij het naastgelegen MUU Galleria a.k.a. de nieuwe vrienden van de Tupajumi foundation. Hier is het werk te zien is Sanni Seppä.

Helsinki verslaggi

Op weg naar terug naar huis, snel nog een laatste tussenstop gemaakt bij Gallery Kalhama & Piippo alwaar de sloophout kunstwerken te zien zijn van Villu Jaanisoo. En voor het luttele bedrag 45.000€, zijn deze voor U.

Helsinki verslaggi

De volgende dag met hernieuwde energie op weg naar de afstudeershow van de Design jongens en meisjes van de Aalto universiteit. In een mooi pakhuis aan één van talrijke kades in de haven treffen we een nieuw ontwerp voor de nationale favoriete hobbykamer, gemaakt door Florian Ganter.

Helsinki verslaggi

Eenmaal binnen valt het allemaal wat tegen. Er is een erg drukke, en vooral erg hippe, zelf georganiseerde TED conferentie aan de gang maar behalve een leuke slaphangende UZI lamp zijn het vooral strakke presentaties van wat magere uitgekauwde concepten. Een kleine impressie:

Helsinki verslaggi

Helsinki verslaggi

Helsinki verslaggi

Helsinki verslaggi

Mooi fotowerk van Erica Kovanen.

Helsinki verslaggi

Nu snel nog even langs een finse klassieker, wel een zoektocht door de stad. Dit is er ééntje voor de connaisseurs onder U, een van de twee muurschilderingen van Tove Jansson met een verstopte Moomin erin. Jawel !

Helsinki verslaggi

Na zoveel kunst & vormgeving toch snel even een plekje zoeken om tot rust te komen. En waar kun je dat het beste doen als je heimwee hebt? Inderdaad bij Biercafé Rotterdam op Tennispalatsinaukio 4, Helsinki.

About [Redactie] 9072 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*