Dordtyart

Erik Sep’s Madurodam Wonderland

Een persoonlijk hoogtepunt van het jaar. Nog tot zondag open voor de winterstop. Feestelijke finissage met borrel, volk en praat de 29ste maar ik wed dat in alle rust gaan nu het nog kan ook leuk is.

dordtyart.nl

Entree onder de gietijzeren trap.

Zoro Feigl – Lightwaves 2012. Een mobile van TL balken schommelt door een rondblazende ventilator zachtjes heen en weer.

Afgietsels Maarten Overdijk.

Waar hij eerder onnavolgbaar Romanski’s Repulsion op palen zette in Zaal5, doet Maurice Bogaert hier scenes van de Shining 3D. Opnieuw fantastisch.

Strandbeesten Theo Jansen

Duizendfluit Hans van Koolwijk, de koning van de geluidsmachines.

Incluis reuzenzetpil.

Naaiatelier Wouter Klein Velderman.

Buizenbed Bosch en Simons

Gelijk de schudkratjes

Geen kunstwerk – gewoon een huisje?

Vioolbollen Nico Parlevliet

Brandglasbollen buiten Zoro Feigl

Van Erik Siep kende ik eigenlijk alleen stand alone huisjes. Fraai miniatuurwerk. Zo bij elkaar in een groter geheel valt alles op zijn plaats en wordt het veel grootser dan alleen een ‘eenvoudige’ maquette. De detailering is fantastisch. De creativiteit in weerwil van de modelbouw: van je hobby werk maken, spelplezier spat eraf.

Bakt naar verluid zijn eigen steentjes.

Te ingewikkeld om na te vertellen. Hoe je via een omweg tot een sculptuur komt.

Örn Alexander Ámundason ism Olof Nimar.

Formaatje onderzeebootloods. Maar omdat het zo goed gevuld is, valt de enorme ruimte niet koud op het dak.

Bovenruimte Bram Vreven (ism Rene Jansen)

Voor de deur in een volstrekt desolaat landschap ligt de boot van Noach, God’s Disneyland. Winstpakkertje: 12,50 pp. ook voor kinderen! waar Dordtyart sympatiek geprijsd per twee personen 12 euro rekent en kinderen tot twaalf jaar gratis mee naar binnen komen.

Een fijne plek, een mooi geheel. Laagdrempelig zonder ook maar ooit door de knieën te gaan. Goed werk van goede kunstenaars, een deel in situ, op lokatie gemaakt.

Modern mecaenaat gaat nog eens groot worden. Net als de Garage in Rotterdam is Dordtyart oorspronkelijk particulier initiatief. Stichting Dordtyart doet werk in opdracht, artists in recidency. Totaal en volledig toe te juichen. Eens temeer door de toewijding en het enthousiasme.

Gaan! Voor de winterstop as zondag.

dordtyart.nl

(* Eerder versloeg EvdL de opening van Dordtyart. Nagenoeg dezelfde tentoon, nog zonder voltooid werk van de gastkunstenaars, maar door hem volstrekt anders ingezet. Last van drukte wed ik.)

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*