Bert Kreuk @ Gemeentemuseum Den Haag

IMG_5750

“Grensverleggend” heet de door grootcollectioneur Kreuk zelf samengestelde tentoon in het Gemeentemuseum. Een traktatie: openbaar genietbare waan van de dag uit het internationale circuit. Volbloed beursvloerkunst, muur na muur een echelon hippe namen. Nagenoeg tot de nok toe volgestouwd, geen ruimte is onbenut. Dit gelijkt haast een stalling. Ademen doe je maar elders.

Grensverleggend kan ook anders opgevat worden: geen museum kan zich deze werken nog veroorloven. De grootcollectioneur bruikleent blijmoedig. Podium voor een totaalpakket wordt steeds vaker geboden – H+F vuistdiep in Boijmans, Caldic eerder in Boijmans en Kunsthal, Kreuk nu groots hier.

Vrij en blij toont Kreuk een staalkaart hedendaagse meesters. Ziet en huivert. Het is te gek. Te gek overvol met Hirst, Tuymans en de Kooning, met Beshty, Vo en Laric, met Hylden, Levine en Lidén.

Het leeuwendeel kan volgens mij zo de kunstkliko is. Maar het is duur, groot, veelal kwestbaar en nu hier te zien.

Grijp je kans gaat dat zien, nog tot 29-9:

gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/grensverleggend

Michael-Wilkinson

Michael Wilkinson

Kaari-Upson

Rijtje Kaari Upson

oliver-laric

Oliver Laric, Schengen Visa Hologram

zut

Zaal grensverleggende zut.

zut2

Andere hoek, Alex Hubbard.

dnvo

Dan Vo, kartonnen doos met bladgoud.

voh

Hoog gehangen meer Dan Vo, links spiegel Virginia Overton.

Walead-Beshty

Koperwaar Walead Beshty

Sterling-Ruby

Sterling Ruby

tuymans

Luc Tuymans

Christopher-Wool

Christopher Wool

Valentin-Carron

Misschien wel het vreemdste werk: Valentin Carron

Mark-Bradford

Mark Bradford\

levine

Alex Israel en Sherrie Levine. i rest my case.

Allora-&-Calzadilla

Associeren met benzine: Allora & Calzadilla versteende benzinepomp.

Matias-Faldbakken

En binnenstebuiten gekeerde jerrycans Matias Faldbakken

liden

Klara Lidén, Valerie Snobeck

Bovenstaand vormt slecht een kleine greep uit veel meer.

Nog tot 29-9.

gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/grensverleggend

About Jeroen Bosch 4658 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

11 Comments

 1. Caldic was toch het Haags gemeentenmuseum? Een verslag dat nieuwsgierig maakt. Wie zei ook al weer dat sowieso 85% van de hedendaagse kunst de kliko in kan? Jeroen, je wordt mild. Grensverleggend, richting vuilnisbelt. Om nooit meer te vergeten. Prachtig gedaan, dank.

 2. Klopt wat? Ik sta er vrij dubbel in. ik vind het geweldig dat deze werken nu te zien zijn. Wel vind ik de tentoonstling in zijn geheel niet zo erm heel erg goed. En dan heb e machtsfactor. All the art money can buy, daar komt geen museum bij van pas,die toch traditioneel gans andere insteek hebben. Machtig interessant, het geheel, de werken en de implicaties.

 3. @GK
  mild nee OUD wellicht?

  Ik gebruik toch echt kliko en zut noem dat maar mild.

 4. ‘Inkopen van verzamelaars maken intussen de indruk weddenschappen te zijn, die afgesloten worden op de verdere marktontwikkeling van hun favorieten waardoor ze de dynamiek van de self-fulfilling prophecy meekrijgen.’ (Walter Grasskamp, in: Ein Urlaubtag im Kunstbetrieb’, Hamburg, 2010.[Mijn vertaling])

 5. @JB: Die traditioneel andere insteek van musea, dat klopt niet helemaal. Van Abbe, Boymans of Kröller-Müller waren partculiere verzamelaars, om het maar bij de naamgevers van enkele Nederlandse musea te houden. Daarbij komen dan nog particulieren – veel – van wie werken uit hun verzameling kwam in museale collecties kwam. Of weer verdween. Dat laatste wordt dan veelal betreurd.
  Heb je dat gratis en voor niets door Bert Kreuk aangeboden pocketboekjeal direct in de kliko gesmeten ?

 6. Heerlijk ongezouten, ik hou ervan. Maar zeg dan ook waarom. Wat en waarom wil jij richting kliko hebben.

 7. Zure en benepen reactie op tentoonstelling.
  Ik zou zeggen: beter kijken en nadenken.

 8. Een aantal werken gaan direct uit het museum door naar de veiling van Sotheby’s van 14 november aanstaande!! Dan zou ik me als museumdirecteur toch erg schamen en bekocht voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*