Typografie en bladspiegel

Voor mijn nieuw te schrijven vuistdikke roman ‘Leest Voor Uit Eigen Werk’ ben ik op zoek naar aansprekende typografie en bladspiegel. Laat ik maar bij het begin beginnen.

Wat dunkt u van bijgaande na te maken voorbeelden uit de boekenkast? Ik geef toe, erg modern is het allemaal niet. Ik ga oude kost schrijven die dito verpakt gaat worden.

Het verschijnt in ‘druk’ (print blurb) en pdf of anderszins digitaal. Papiersoorten kunnen we alleen naar verlangen.

Het wordt zo’n 480 pagina’s dik, waarvan iets minder dan de helft fullcolour geïllustreerd.

Ergens slingert nog een oude Becket, Gallimard, bruut opengesneden, maar die is zo klein dat die waarschijnlijk zoek blijft.

kant

Uit de door Felix Meiner Verlag uitgegeven fraaigroene serie Philosophische Bibliothek Fichte’s Versuch einer neuen Darstellung der Wissenschaftslehre. (LOL en ik dacht dat ik Kant uit de boekenkast trok. Maar die is natuurlijk stukgelezen.)

lyotard

Ik heb een broertje dood aan Franse esthetica. Maar juist daarom. Lyotard, La Condition Postmoderne, Editions de Minuit, Collection Critique. Aanmatigend gebroken wit gecoverd, natuurlijk, normaal doen, en juist dat neem ik graag over.

reves

Op weg naar het einde, Gerard Kornelis van het Reve, Van Oorschot. Now we’re talking desig. Van Oorschot creëerde de ultieme bladspiegel. Zo zit dat althans in mijn hoofd. En als ik het zo es herbezie kan het nauwelijks beter.

willemsen

Privé-domein dan, Arbeiderspers, ook zo’n geheide kneiter. Al bevalt de allcaps auteur/hoofdstuk-lettering bovenaan me nauwelijks – is er ook nog met de kerning geknoeid? – en is paginering tussen [brackets] ronduit stuitend. Maar de lettering is mooi. Hier August Willemsen, De Val.

celine

Céline, Reis naar het einde van de nacht, wederom Van Oorschot, opnieuw met een fijne doorleesspiegel maar wat groter geletterd dan Reves.

Dit bezien:
– paginanummering links en rechts onderaan met voldoende witruimte naar de lopende tekst en nooit gecentreerd.
– van die grappige lettertjes bovenaan kunnen wel maar alleen als het geen doorleesboek wordt en het wordt geen doorleesboek. (Een ‘sprookjesboek’, zeg maar.)
– normaliter doe ik alles in schreefletter Garamond – dat kan beter maar hoe en waarmee? Wie weet waar Stoa, G.A.van Oorschot mee gezet is en waar de digitale variant verkrijgbaar is?

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

9 Comments

  1. Boeken van Van Oorschot: vormgegeven door Gerrit Noordzij (de oude). Degelijker dan dat kun je het niet krijgen. Heeft flink school gemaakt op de KABK (iedereen kreeg standaard een onvoldoende)

  2. Jeroen, de uitgaven van vO zijn inderdaad schitterend en de letters van Noordzij of De Does (Lexicon zoals tot voor kort in NRC en nrc•next) zijn staaltjes sterk Dutch Design voordat dat een modewoord werd. Garamond (die van Adobe tenminste, of van Stempel, hoewel die een ander karakter heeft; nooit die van ITC) is een schitterende letter waarmee je prachtig kunt typograferen. Voor een iets zwaarder paginabeeld kun je eens naar Dolly kijken, van Underware: doet het ook erg mooi. Kortom: stof tot nadenken of om over te bomen onder het genot van een kopje of een glas. Roept u maar!

  3. Dolly Underware kijk now we are talking; ziet er prachtig uit maar niet open score – en daar verlang ik wel enigszins naar. Wat ook geldt voor Noordzij’s Ruse overigens.

    Tnx Diederik (en vos en T&D)

  4. Ben zowel benieuwd naar het eindresultaat en de review op de kunstboekenvariant van Trendbeheer in de categorie Het Alternatieve Circuit.

  5. Gerrit Noordzij geeft er in zijn eigen boek De Handen van de Zeven Zusters de voorkeur aan de regels niet uit te vullen, en legt uit waarom (pp.61-64). Blijkbaar stond Van Oorschot erop dat Noordzij dit in zijn boekontwerpen voor andere auteurs wel deed. Hebben zij zich hier ooit over uitgelaten? In de recente (en mooie) biografie van Van Oorschot door Arjen Fortuin heb ik er zo gauw niets over gevonden.

  6. In antwoord op mijn eigen vraag: Uit zeer welingelichte bron heb ik inmiddels vernomen dat Noordzij, naast de omslagen, ook graag het binnenwerk had willen ontwerpen, maar dat Van Oorschot liever Saldens ontwerp aanhield.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*