Remy Jungerman in Prospect 3: Notes for Now (P.3)

Remy Jungerman in Prospect 3: Notes for Now (P.3)

  Prospect.3 kunstenaar Remy Jungerman op het Miss Vestas Swamp Galaxy Gala, het Benefiet Feest voor P.3 in het Centrum voor Hedendaagse Kunst (CAC) in New Orleans.

Prospect.3: Notes for Now (P.3), een internationale hedendaagse kunst biënnale toont de werken van 58 internationale kunstenaars. Geselecteerd door artistiek directeur Franklin Sirmans in 18 locaties verspreid over New Orleans, Louisiana. De tentoonstelling loopt tot 25 januari 2015.

Nederland wordt in P.3: Notes for Now vertegenwoordigd door kunstenaar Remy Jungerman. Acht werken van Remy Jungerman zijn te zien op de tweede verdieping van de Joan Mitchel Center Studios and Gallery

Remy Jungerman in Prospect 3: Notes for Now (P.3)

  FODU ULTIMATE RESISTANCE – hout, textiel, kaolien – 85 x 40 x 45 cm) – photo© Aatjan Renders 2014

Het werk van Jungerman refereert zowel naar Modernisme en de Stijl als naar de traditionele esthetiek en Winti religie van de Surinaamse Marrons (afstammelingen van ontsnapte Afrikaanse slaven). Jungerman onderzoekt al jaren, succesvol, hoe die verschillende elementen naast en met elkaar kunnen bestaan.

Remy Jungerman in Prospect 3: Notes for Now (P.3)

  Transition Obeah, 2013 Geschilderd hout, katoen, jenever flessen, muten, foto’s, pemba dotti, en plattegrond 124 x 112 x 15 cm. Foto: C&H Art Space.

De werken te zien in P.3 komen met uitzondering van het werk Fodu uit de serie “grids”. De grids zijn vervaardigd uit houten latten en uit losse delen die zorgvuldig in elkaar vallen of zelfs los in de werken staan in een zorgvuldig compositie.

advertentie(s)

Remy Jungerman in Prospect 3: Notes for Now (P.3)

  P.3 artist Hew Locke (UK) en Art in America’s Lilly Wei bespreken Jungerman’s Wise Words, 2010. geschilderd hout, textiel, foto, jenever flessen,kaolien, ingelijste tegel en plattegrond. 172 x 173 x 23 cm photo© Aatjan Renders.

In de meer figuratieve werken als Wise Words (2010) en Transition Obeah (2013) zien we foto’s en objecten in een zorgvuldige compositie geplaatst op planken. Alle werken roepen een interactieve suggestie op als in een altaar. Naast de foto’s van winti voorouder rituelen, zien we Jenever flessen bewerkt met kaolien, een witte klei gebruikt in winti om één te worden met de voorvaderen (doden/geesten) om hulp en advies te vragen.

Voices of Babel 2013/ painted wood/ 154 x 104 x 16 cm Foto: Aatjan Renders

  Voices of Babel 2013/ painted wood/ 154 x 104 x 16 cm
  Foto: Aatjan Renders

Het werk van Jungerman is door de jaren heen abstracter geworden. De Westerse blik herkent de Stijl maar het werk is gelaagd en verrast met andere wellicht nog onbekende verhalen. De esthetiek van de werken, de vormen, materiaal- en kleurkeuze laten ook in zijn abstractie de authentieke stem van Jungerman horen.

Remy Jungerman in Prospect 3: Notes for Now (P.3)

  Atlantic Voices 2013/ painted wood, vase/ 109 x 168 x 21 cm Foto: Aatjan Renders

De geometrische vormen die Jungerman gebruikt zijn geïnspireerd door de schouderdoeken van de Surinaamse Marrons. Jungerman’s fascinatie ligt niet alleen in de doeken en vormen zelf maar meer nog in het feit dat de doeken uit dezelfde periode komen als de ontwikkeling van de Stijl in Nederland.

Remy Jungerman in Prospect 3: Notes for Now (P.3)

  Marron Schouderdoek
  Foto: Surinaams Museum

In het Europa van de Stijl hadden deze schouderdoeken wellicht de classificatie “kunst” en niet gebruiksvoorwerp gekregen.

Remy Jungerman in Prospect 3: Notes for Now (P.3)

  Marron Schouderdoek
  Foto: Surinaams Museum

Jungerman speelt in zijn werk met de vraag; wat als er in Suriname een abstracte kunstenaar was geweest in de periode van de Stijl die net als de Cubaanse Wilfredo Lam in de tijd van het Surrealisme naar Europa was vertrokken. Wat had dit betekend voor zowel de Stijl, de kunstenaar en de kunstgeschiedenis van Suriname en Nederland?

Remy Jungerman in Prospect 3: Notes for Now (P.3)

  Opete Disguised I, beschilderd hout, textiel, kaolien, 210 x 18 x 7 cm, 2013
  Opete Disguised II, beschilderd hout, textiel, 170 x 17 x 8 cm, 2013
  Opete Disguised III, beschilderd hout, textiel, 210 x 18 x 7 cm, 2013
  photo© Aatjan Renders

Er is weinig tot geen documentatie over de geometrische vormen gebruikt door de Marrons in Suriname in de moderne kunst en Jungerman’s onderzoek en werk legt een belangrijke link met de Stijl en complementeert de kunstgeschiedenis zoals we die nu kennen.

Remy Jungerman in Prospect 3: Notes for Now (P.3)

  DESCENDANTS COMPOSITION – geschilderd hout, textiel,kaolien – 250 x 180 x 30 cm – photo© Aatjan Renders

In de internationale kunstwereld is de kwaliteit en context van Jungerman zijn werk inmiddels onderkent en verdiende hij ook nu weer zijn plaats als Nederlandse kunstenaar in P.3: Notes for Now. In Nederland hebben we volgend jaar weer de kans. Het Gemeentemuseum Den Haag, dat het werk van Jungerman al jaren met belangstelling volgt, presenteert vanaf 21 maart 2015 een solotentoonstelling van recent werk!

Voor wie niet langer kan wachten is zijn werk nog tot 25 januari 2015 te zien in New Orleans.

Remy Jungerman in Prospect 3: Notes for Now (P.3)

Prospectneworleans.org

About Sasha Dees 337 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*