Mark Bradford – Be Strong Boquan @ Hauser & Wirth, NYC

bradfiv-hwny-1511-gh-view01-scr3-ppl_0-429nmZ

  Deimos (film still), 2015
  Digital video with audio
  Duration: 1’21” min

Net op tijd in New York voor de laatste dag van de tentoonstelling van Mark Bradford. Ik twijfel want het regent werkelijk pijpenstelen, niet echt de dag om door Chelsea te sjokken. Maar ik laat me door het weer toch maar niet tegenhouden en dat was de juiste beslissing. Thuis mijn ondergoed uitwringend gloei ik nog steeds intens gelukkig na van zoveel moois. Ik plaats de foto’s maar die doen de werken absoluut geen recht. Bradford maakt werk dat je echt moet gaan ervaren. Je moet tijd vrijmaken om je te verdiepen in het werk.

bradfiv-hwny-1511-gh-view06_0-1F0bbk

bradfiv-hwny-1511-gh-view10_0-ExkmB3

Hauser & Wirth NY is een werkelijk prachtige enorme galerie gevestigd in de voormalige ROXY rollerdisco. Op de betonnen vloer kan je de lijnen nog zien waar de feitelijke rolschaatsring was. De teloorgang van de rollerdisco’s populair in de jaren 70/80 inspireerde Bradford, zelf een fervent rollerskater in het LA nachtleven in die tijd, tot het maken van de video Deimos. We zien losse rollers voorbij rollen, spinnen en neervallen in een desolate lege studio met als soundtrack het nummer “Grateful” van Sylvester, de South Central LA “Queen of Disco” die overleed aan AIDS. Als afsluitend werk is er de video Spiderman. We horen een stand up comedy routine en we horen applaus alsof er een enorme zaal mensen zit te luisteren maar we zien een leeg beeld met alleen ondertiteling. Hoewel er niets te zien is er onmiddellijk de associatie met comedy als Eddy Murphy ‘s Delirious (1983). De titel voor de tentoonstelling “Be Strong Boquan” komt uit dit videowerk. De videowerken geven de jaren 80 context van disco, nachtleven, homoseksualiteit, aids etc. dat verscholen ligt in de abstracte esthetische mixed media werken.

bradford - boquan

  Boquan, 2015
  Mixed media on canvas
  152.4 x 121.9 cm / 60 x 48 in

Bradford werkt op canvas gespannen op speciaal voor hem gemaakte ultra lichte aluminium frames. Op het canvas komt collage van lagen en lagen papier (als je aan de zijkant van de verschillende werken kijkt krijg je een idee hoeveel lagen) wat de werken uiteindelijk toch zwaar maakt. Het materiaal voor de collage komt van straat posters, billboards, tijdschriften, kranten, etc. die hij laag over laag aanbrengt soms glad, soms verfrommeld met behanglijm, water en met verschillende lagen en kleuren verf. Als verf gebruikt hij wat in Amerika “oops” verf heet. De bussen verf die mensen terugbrengen naar de doe-het-zelf zaken en die voor weinig verkocht worden. Bradford gebruikt verschillende soorten, merken, glanzend, mat, half mat en kiest vooral op kleur, in deze serie opvallend veel roze en grijs.

Al die lagen materiaal maken dat er een bijna driedimensionale structuur op doek ontstaat. Hij scheurt en trekt weer stukken weg. Er zijn veel rechte lijnen, groeven in de werken die hij onder andere maakt door plakband te gebruiken wat hij nadat er weer een aantal lagen overheen gaan voorzichtig wegtrekt. Hij bewerkt de verschillende lagen verder met een schuurapparaat en schuurpapier waardoor het werk in beweging lijkt.

Het explodeert soms, lijkt wel vuurwerk, sterker nog in sommige werken zie je brandplekjes (van de hand schuurtol vermoedelijk). Hij werkt een maand of 2 a 3 aan een werk, dat zie je aan de details die maar blijven oppoppen. Waar bepaalde kleuren gebruikt worden in het werk, hoeveel, hoe en waar bewerkt om steeds andere vorm en textuur te vinden, het verloop en intensiteit van de kleuren.

bradford-cigarettes and bubble gum

  Cigarettes and Bubble Gum, 2015
  Mixed media on canvas
  304.8 x 304.8 cm / 120 x 120 in

Als je binnenloopt, lijken de werken op afstand op het eerste gezicht bekend, 50-er jaren abstract expressionisme, kunstenaars als Pollock en Kline come to mind. Dat is heel bedrieglijk want Bradfords eigenheid komt direct tot leven zodra je naar de werken toeloopt, het werk is heel er van nu, eigentijds. Als je eenmaal dichtbij bent raak je gewoon niet uitgekeken er is steeds weer iets nieuws te zien. Bradfords werken zijn organismes om tot op cel niveau te ontdekken.

bradford-killing goodbye

  Killing the Goodbye, 2015
  Mixed media on canvas
  304.8 x 304.8 cm / 120 x 120 in

bradford - waterfall

  Waterfall, 2015
  Mixed media
  Dimensions variable

bradford black and white

  Black and White, 2015
  Mixed media on canvas
  153 x 123.2 cm / 60 1/4 x 48 1/2 in

bradford spiderman video

  Spiderman (film still), 2015
  Digital video with audio
  Duration: 6’03” min

bradford0lets walk to the middle of the ocean

  Let’s Walk to the Middle of the Ocean, 2015
  Mixed media on canvas
  259.1 x 365.8 cm / 102 x 144 in

Gezien bij en foto’s van:

Hauser & Wirth
511 West 18th Street
New York NY 10011
Open: dinsdag – zaterdag 10.00 – 18.00 uur

hauserwirth.com/exhibitions/2642/mark-bradford-be-strong-boquan/view/

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*