Eindejaarslijst 2018 NP

Kunstwerk van het jaar 1:

Eindejaarslijst 2018 NP

Volkomen vanzelfsprekend in het straatbeeld van Morcambe, de winkel die kwam en meteen weer ging, Duncan Weston/Petro.

Prada Marfa kan wel inpakken, ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van luxe kledingmerk Ralph Lauren opende Petro dé flagshipstore van de Engelse westkust.

En dan moet de Brexit nog komen.

Trendbeheer.com/2018/09/18/aan-de-wandel-in-morecambe/

Kunstwerk van het jaar 2:

Eindejaarslijst 2018 NP

Nog zo’n juweeltje waar je bij toeval tegenaan loopt op een generiek pleintje en waarbij alles klopt.

“Een bedankje van de Rotary op Tenerife aan alle toeristen van de wereld die jaar in jaar uit lokale economieën draaiende houden. Gemaakt door Marta von Poroszlay.”

Trendbeheer.com/2018/08/16/monument-voor-de-toerist/

Ondertussen op de Erasmusbrug:

Eindejaarslijst 2018 NP

“Op uitnodiging van de FRANK Foundation hing uw correspondent een jaar geleden bovenstaande werkje, On Spam, Lectori Salutem #6, aan de Erasmusbrug van Rotterdam. Als een soort van vervolg op de brievenbus die ik in 2006 op exact dezelfde plek aan de brug hing en waarmee ik de Erasmusbrug tot mijn persoonlijke postadres maakte.

Het is een tekst uit mijn spamfilter die losjes verwijst naar de vele vakantiegroeten die ik toen uit mijn brievenbus heb mogen halen, 134 stuks. Voor de mensen die het verhaal van de brievenbus niet kennen, waaronder de vele toeristen die dagelijks over de Erasmusbrug lopen, is het vooral een vriendelijke groet die vragen oproept. Recentelijk is het werk opgenomen in de collectie van Sculpture International Rotterdam. Daarmee is het, voor zover ik weet, het enige permanent geïnstalleerde regeltje spam in de openbare ruimte ter wereld.”

Trendbeheer.com/2018/03/19/rondleiding-vanaf-de-erasmusbrug/

Boek van het jaar:

Eindejaarslijst 2018 NP

In Bad Blood beschrijft onderzoeksjournalist John Carreyrou hoe de negentienjarige Elizabeth Holmes een bedrijf in bloedtesten opstart. Gebouwd op leugens, hebzucht, politieke connecties en een leger advocaten groeit het uit tot een onderneming met een beurswaarde van negen miljard dollar. Tot de boel met donderend geraas in elkaar stort. De wereld van (bio)tech en grootkapitaal hangt van lulligheid aan elkaar, en het kan altijd gekker, leest als een trein.

Bol.com/nl/p/bad-blood/9200000092304825/

#AMP9: Daan den Houter

Eindejaarslijst 2018 NP

Voor seizoen 2017-2018 van het Apprentice/Master project had ik de eer en het genoegen dienst te mogen doen als “jaarmeester”. Een van de vele hoogtepunten was de tentoonstelling als totaalconcept die Daan den Houter samen met Hannah Parikh, Bjorn Pauwels, Matthew James Lanning en Jeroen Schampers uit zijn hoge hoed toverde.

“De rol van Daan den Houter als tentoonstellingsmaker blijkt in Tilburg net zo speels als zijn dagelijkse praktijk als kunstenaar. […] Iedereen, dus ook Daan zelf, heeft één origineel eigen werk meegenomen naar Kunstpodium T. Tijdens de opbouw hebben alle deelnemers van elk origineel een eigen kopie/interpretatie/variant gemaakt. Resultaat is een vrolijk makende puzzel en/of speurtocht langs 25 werken met als vraag waar de originelen staan en wat de insteek van de kopieën is.”

Trendbeheer.com/2018/04/05/apprentice-master-2017-2018-amp9-daan-den-houter-kunstpodium-t/

Beste tentoonstelling van het jaar:

Eindejaarslijst 2018 NP

Sinds jaar en dag staat MU in Eindhoven garant voor breed en experimenteel ingestoken tentoonstellingsprogramma, dit voorjaar kreeg Brad Downey het hele pand tot zijn beschikking om museaal uit te pakken.

“Buitenspelen voor gevorderden, het begint al bij aankomst, Brad Downey doet het al sinds jaar en dag met een vaak hele grote knipoog. Maar in deze tentoonstelling doet ook de boze buitenwereld haar intrede. Oorlog, migratie, censuur, het volledig ontwrichte politieke landschap in Downeys thuisland Amerika. De wereld anno nu wordt, nog steeds speels ingestoken, door Downey van commentaar voorzien.”

Trendbeheer.com/2018/04/14/brad-downey-mu/

Werkperiode:

Eindejaarslijst 2018 NP

In het kader van Windowlicker, een verticaal zeefdrukproject op ramen in de binnenstad van Leeuwarden, mochten het afgelopen jaar twaalf kunstenaars en vormgevers een werk maken op locatie. Zelf ging ik als first time zeefdrukker aan de slag in een oude wijnhandel aan de Nieuwestad 5. Met dank aan Stefan Sloot, Wytse Sterk en Jelle van Gosliga werd er een site-specific atelier gemaakt incluis spoelkeuken en lekker muziekje. Het zeefdrukken op glas bleek behoorlijk arbeidsintensief en bewerkelijk maar vooral ook heel erg leuk om te doen. Een project dat in mijn hoofd allerlei deurtjes open zette voor de komende jaren.

Trendbeheer.com/2018/06/01/windowlicker-leeuwarden/

Tentoonstelling van het jaar 2.

Eindejaarslijst 2018 NP

Dat was The Future is Female bij Parts Project.

“Bij binnenkomst blijk ik zo geconditioneerd door slecht geschreven zaalteksten dat ik het liefst meteen rechtsomkeert wil maken. Maar wanneer je eenmaal begint met lezen wordt je meteen het werk en de tentoonstelling ingezogen. Zo kan het dus ook beste museummedewerkers, persoonlijk ingestoken teksten die toevoegen in plaats van wegjagen.”

Trendbeheer.com/2018/06/09/holaa-den-haag/

Daar wandel je dan gewoon tegenaan tijdens Holaa, het jaarlijkse Hoogtij festival in Den Haag (en Hoogtij is weer de driemaandelijkse rondgang in de Hofstad). Sowieso is Den Haag, zeker waar het de initiatieven betreft, de beste stad van Nederland om hedendaagse kunst te zien (op de hielen gezeten door Arnhem).

Werkperiode 2:

Eindejaarslijst 2018 NP

Qua vibe vergelijkbaar met een Oranienbaum, schoolreisje/werkweek voor kunstenaars aan een van de rafelranden van Europa.

“[…] Morecambe, prachtig gelegen aan een baai aan de westkust van Engeland. Jarenlang was Morecambe in trek als badplaats, tot de opkomst van goedkope vliegvakantie in de jaren negentig daar abrupt een eind aan maakte. Een groepje lokale kunstenaars en liefhebbers heeft het nu voor elkaar dat ze van de gemeente min of meer carte blanche hebben om het verpauperde centrum te gebruiken als creatieve speeltuin. Met minimale middelen, een trits aan piepknor toplokaties, goede zin en een mond-tot-mond netwerk nodigt men sinds deze zomer kunstenaars uit met de vraag of ze werk willen komen maken.”

Trendbeheer.com/2018/09/18/aan-de-wandel-in-morecambe/

Leeuwarden 2:

Eindejaarslijst 2018 NP

Zo kom je er nooit en zo loop je er de deur plat. Na mijn zeefdrukavonturen was ik in het najaar van de partij met een door waterstofgas aangedreven sculptuur in de Culturele Ambassade van Groningen die een paar maanden te gast was in de Zuider Stadsgracht van Leeuwarden.

“Helemaal links tegen het raam gedrukt drie zonnecellen die stroom opwekken, met die stroom wordt in de energie-omvormer (die glazen buisjes hieronder) gedestilleerd water omgezet in waterstof en zuurstof. Eigenlijk werkt de opslag van stroom in waterstof als een soort van batterij. Met een knop kan je de sculptuur laten switchen tussen het opwekken van energie en het gebruiken van energie (= het laten draaien van de tekst).
Wat eigenlijk wel bijzonder is aan waterstof is dat je het gedestilleerde water tot in het oneindige kan gebruiken, het enige verlies dat je hebt is verdamping.”

Trendbeheer.com/2018/11/16/water-waterstof-groninger-culturele-ambassade-in-leeuwarden/

Boek van het jaar 2:

Eindejaarslijst 2018 NP

Het bijzondere verhaal van de in 2012 overleden René Westhoff die begin jaren tachtig als jonge twintiger

“[…] op de bonnefooi vanuit Australië via San Francisco (daar gaat hij langs de erven Bodé) naar New York op zoek naar een ontluikende hiphop scene en dan met name graffiti. Met dank aan wat goed geluk valt hij met zijn neus in de boter en leert hij in een metrotunnel in Harlem, onder begeleiding van lokale graffitischrijvers, hoe je een treinwagon onderspuit.”

Trendbeheer.com/2018/11/07/dutch-graffiti-library-disz/

Blokje om:

Eindejaarslijst NP

“Schitterend in de middagzon, deze prachtig heldere Rene Duinkerken a.k.a. de Schilderijencentrale. Geen idee van wanneer maar nog helemaal fris en fruitig.”

Trendbeheer.com/2018/03/30/ondertussen-in-rotterdam-west-de-schilderijencentrale/

Relletje van het jaar:

Eindejaarslijst NP

De Rietveld toonde wel heel slappe knietjes door een uitnodiging voor een gastles van de Kiracs en Bert Kreuk in te trekken na wat klachten door studenten & docenten (van je collega’s moet je het hebben). Ongeloof galore en media-aandacht in binnenen buitenland.

Trendbeheer.com/2018/02/05/op-de-rietveld-geen-kiracs-in-gesprek-met-bert-kreuk/

Genant moment van het jaar:
Het knuffeltje van Rutte voor Zijlstra. Jaar in jaar uit alles en iedereen de maat nemen maar uiteindelijk blijkt het hartje kleiner dan de mond, het sneeuwvlokje op rechts. Daar staan ze met z’n tweeën.

Kraak van het jaar:
Het mag natuurlijk niet, uit winkelen zonder geld. Elegant en koelbloedig scoren onder hoge druk (de beste man zou penaltytrainer moeten worden bij het Nederlands Elftal).

Nee dan Busta Rhymes, ook hij maakte ooit de pelgrimage naar Morecambe, nog zo’n juweeltje van Duncan Weston:

Eindejaarslijst NP

“Over rap gesproken, in Engeland kom je regelmatig een blauw bordje tegen dat verwijst naar een belangrijke historische gebeurtenis. Petro hoorde het verhaal van Busta Rhymes die als puber vanuit New York naar familie in Morecambe werd gestuurd. Hij stal er een paar sneakers en moest voor straf de winkelvloer dweilen. Petro vond de winkel en met een beetje geluk hangt bovenstaand bordje binnenkort op de plek van bestemming.”

Alle goeds voor het nieuwe jaar.

Volgende station: Art Rotterdam, Stand 59 samen met NL=US, trioshow met Pim Palsgraaf en Willem Besselink.

Zie u daar.

About Niels Post 3656 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

1 Comment

  1. lekker bezig geweest Niels en oooh wow busta rhymes hahahahahahah en tjiiiiiiii die Rutte en Zijlstra ‘t is toch wel een schattig stelletje en dan die koelbloedige inbraak my god… gewoon rustig op hun gemaakje ongelooflijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*