Eindejaarslijst 2019 JB

Vroeger dan gebruikelijk jazeker, de hoogste tijd voor een korte persoonlijke eindejaarslijst 2019:

Tentoonstelling van het jaar die nog loopt:

Dè tentoonstelling van het jaar loopt nog tot 5 januari in Emergent, Veurne. Zwiefall van Ante Timmermans en Charl van Ark. Heerlijke a-modische a-typische kunstenaarstentoonstelling waar veel te zien en te lezen is – en dan niet te lezen als in textlezen maar in beeldlezen. Aandachtig kijken en vermeien. Ogenschijnlijk verweven dubbelspel van twee grootmeesters spant een grootse ruimte op waarbinnen een onverhoeds visueel beeldend spel plaatsvindt. (Wie mee wil rijden naar de finissage zondag 5 januari bericht mij.)

trendbeheer.com/2019/11/01/zwiefall-ante-timmermans-en-charl-van-ark-emergent-veurne

 
Meest weirde tentoonstelling van het jaar

Jouke Kleerebezem bij Parts ja dat was me wat. Weird is natuurlijk helemaal niet het goede woord. Vreemd in deze is misschien vooral mijn classificatiemoeite. Een keurige tentoonstelling die eruit springt door een vreemde combinatie van perfectie – tot in de puntjes, alles is keurig gehangen – en die tegelijk een gevoel van zeldzame terloopsheid oproept bij die precisie.

trendbeheer.com/2019/10/25/jouke-kleerebezem-parts-projects/

Ontdekking van het jaar

Ontdekking van het jaar feitelijk al eerder. Beyond sterk schilderwerk van een meester in abstractie, Han Sterrenburg gaat doorbreken in 2020.

trendbeheer.com/2019/07/11/han-sterrenburg

Ook erg fijn in 2019:

Een monumentale solo van Tanja Ritterbex bij Nest met een berg getoonde snel geschoten video’s en rammelend schilderwerk maakt een overtuigend sterk geheel.

trendbeheer.com/2019/05/26/hoogtij-den-haag-3 (even scrollen)

In 2019 eindelijk het werk van Helen Verhoeven leren kennen

Helen Verhoeven – Schamerkat @ Hermitage, de ABN Amro kunstprijs. Zo heerlijk uit de losse pols geschilderd. Werkelijk vlammend, knettergoed, een vette glorieuze prachtshow.

trendbeheer.com/2019/03/29/abn-amro-kunstprijs-helen-verhoeven-schamerkat-hermitage

Tentoonstelling van het jaar Garage Mechelen

‘s Neerlands beste schilder Hadassah Emmerich verrast in Garage Mechelen met grootse muurschilderingen en vet groot nieuw werk: expliciete abstractie, felkleurige lichamelijkheid, hallucinerend repetitief in vorm en kleur.

trendbeheer.com/2019/03/27/hadassah-emmerich-garage-mechelen

Tentoonstelling van het jaar in V2

V2, zegt u, huh, bestaat dat nog? Jazeker – met een heel fijne solo van Johannes Langkamp. Heel erg goed. En als ik zeg heel erg goed dan bedoel ik eigenlijk [insert superlatieven hier]. Reden om opnieuw met Johannes om de tafel te gaan zitten. Tijd voor internationale doorbraak.

trendbeheer.com/2019/02/08/johannes-langkamp-sun-tracing-v2_/

Beste groepstentoonstelling van het jaar

Echt, The House Where You Live Forever in Garage Rotterdam was precies zoals een gecurateerde tentoonstelling ook kan zijn. Nergens gemankeerd of gewild maar naturel, zinnelijk en aanwezig. Hulde curator Marina Coelho.

trendbeheer.com/2019/02/03/the-house-where-you-live-forever-garage-rotterdam/

Een van de beste etentjes 2019

Nieuw werk van mijn hand in een fijne presentatie, The Way of Double Happiness bij Het Wilde Weten.

trendbeheer.com/2019/10/03/jeroen-bosch-the-way-of-double-happiness

2019 was ook het jaar van Art Agent Orange. Machtig mooi werk vond zijn plaats, waaronder:

Oplevering Niels Post On Spam, Lectori Salutem #7 entree LAM Lisse deze zomer. Een mobile van handgezaagd houten spamhef Dear customer, Dear CEO, Dear guest. Wie wil dat nu niet hebben?

trendbeheer.com/2019/08/31/niels-post-lam-lisse

(Ook fijn: volgend jaar Niels Post in Kröller Muller – werk van een levende kunstenaar daar in de beeldentuin, haast ongekend!)

Han Hoogerbrugge’s Zoötroop Limbo Lottery, iconisch artefact van de eenentwintigste eeuw, vond een plek bij een particuliere verzamelaar. Navrant ambachtelijk fetish-object, vilein, pikant, luisterrijk en opwindend in detaillering.

Dag Sjarel! Prognose van Marcha van den Hurk ook bij Boijmans in de collectie, op de boekenplank. Natuurlijk, maar naast die kunstenaarspublicatie hoort een selectie dialoogtekeningen. En of die fijn zijn.

Op de tentoonstelling van het jaar – Zweifall van Charl van Ark en Ante Timmermans in Emergent Veurne – vonden veel werken van Charl van Ark een plek. Dat is terecht.

Naast de reeks particuliere aankopen een deel Navigating the Imaginary bij ministerie van OCW. En met 300.000 bezoekers en counting bij Penoza was dit weer het jaar van Anouk Griffioen.

Mijn eigen beste werk naast The Way of Double Happiness?

Scrollen is geloven. Check, lees, klik en blijf kalm:

jeroenbosch.com/product/first-virtual-meter

Fijne feestdagen en alle goeds 2020!

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*