Safe Spaces @ Architectuurcentrum Amsterdam

Een ode aan het nachtleven

Het walhalla voor architectuur in Amsterdam is Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam). Arcam maakt presentaties over actuele en toekomstige stedelijke opgaven die de komende jaren impact zullen hebben op de stad. In de tentoonstelling ‘Safe Spaces’ zoekt Arcam met verschillende kunstdisciplines, zoals design, videokunst, architectonische installatie, naar het recht van de bewoners op ruimte en veiligheid in de stad. Dit alles en nog meer is vanaf de kadeverdieping tot in het Arcam-‘torentje’ te ontdekken, inclusief de ‘geheime gang’, die eigenlijk bedoeld is om te schuilen.

Safe Spaces @ Architectuurcentrum Amsterdam

Zodra je Arcam binnenloopt, zie je in de kleurrijke architectonische installatie Caleidoscope van CRC (Curatorial Research Collective) staan. Caleidoscope heeft dezelfde regenboogkleuren, intimiteit en openheid als het Hubertushuis (opvanghuis voor kwetsbare vrouwen) van architectenduo Aldo en Hannie van Eyck uit 1980 in Amsterdam-Oost. De vorm van de installatie weerspiegelt ook het Hubertushuis. Tegenwoordig is in het Hubertushuis een kindercrèche gevestigd met daarboven een hotel.

Op linkermuur van de galerie is het thema Safe Spaces van de tentoonstelling met stickers in regenboogkleuren op de muur geplakt. Ook op de traptreden vanuit de galerie naar de eerste verdieping zijn de kleuren van de progress pride vlag aangebracht. De regenboog staat symbool voor de mens in al zijn diversiteit en hoop op voorspoed. Van Eyck heeft ooit heeft gezegd dat hij maar één kleur heeft gebruikt, de regenboogkleur.

Op de tafel een uitgebreide tijdlijn waarop gebouwen, demonstraties en historische gebeurtenissen in Amsterdam over thema’s, als geloof, etniciteit, vrouwenemancipatie en LGBTQIA+ staan afgebeeld.

Caleidoscope zou je als een spiegel van de rest van de tentoonstelling kunnen zien. Er zijn zoveel historische verwijzingen in af te lezen, maar geeft tevens hoop voor de toekomst en is een aanmoediging voor de bezoeker om zich mee te laten voeren naar een andere werkelijkheid, eentje waarin je droomt over jouw ideale stad.

Safe Spaces @ Architectuurcentrum Amsterdam

Met deze gedachte in mijn achterhoofd loop ik door de rest van de tentoonstelling om te eindigen in het torentje van Arcam op de vierde etage. Daar staat een bank waarop je de video-installatie I Dance Alone van kunstenaar, onderzoeker en curator Bogomir Doringer in alle stilte kunt bekijken. Op de twee filmschermen zijn dansende mensen vanuit vogelperspectief gefilmd in clubs over de hele wereld. Omdat je zo de bewegingen die ze maken het beste kan zien, maar ook de verschillende types mensen die aan het dansen zijn.

Safe Spaces @ Architectuurcentrum Amsterdam

De video-installatie I Dance Alone inspireert mij het meest om te dromen over mijn ideale stad. We zijn in onze huidige maatschappij zo geconditioneerd om te presteren en om overdadig te consumeren. De clubcultuur biedt tegenwicht aan onze kapitalistische samenleving. In de nacht tijdens het dansen zijn we vrij van alle opgelegde formaliteiten. Op de dansvloer kunnen we met elkaar, ongeacht wie we zijn, de opgelegde prestatiedrang loslaten en ‘collectief bruisen’, zoals socioloog Émile Durkheim rituelen van gemeenschappelijke extase noemde: als het lichaam synchroon beweegt met de muziek komt er volgens Durkheim energie vrij die de solidariteit vergroot en de gemeenschap kracht geeft.

En daar, op dat bankje, droom ik van ‘collectief bruisen’ als katalysator voor solidariteit en veiligheid, op weg naar de ideale stad.

‘Safe Spaces’ is te bezoeken tot en met 19 september 2021.

Deelnemende kunstenaars: Video Dance of Urgency – Bogomir Doringer || Feminist City – Jo Barnett, Marisa Cortright, Stefanie Tseggai || Caleidoscope – Curatrial Research Collectief (CRC) || WanderVoids – Studioninedots ||

Arcam.nl/events/safe-spaces-safe-places/

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*