Museum Arnhem weer open voor publiek

Museum Arnhem weer open voor publiek

    Monika Dahlberg, Asis Rafiki, 2022.

Vrijdag 13 mei opent Museum Arnhem, nadat het 5 jaar dicht was voor renovatie, weer haar deuren voor het publiek. Ik sprong op de trein en ging vast kijken tijdens de persopening. Vanaf het station is het 5 tot 10 minuutjes lopen (volg niet bordjes maar ga rechts langs de bus terminal de Utrechtseweg op als je het station uitloopt). Met de Rijn aan je linkerkant loop je omhoog en boem daar straalt Asis Rafiki (de zonnevriend) je als een baken tegemoet. Monika Dahlberg maakte het beeld in opdracht van het museum waar het permanent te zien zal zijn in de (gratis toegankelijke) beeldentuin.

Museum Arnhem was het eerste museum in Nederland met extra aandacht voor werken van vrouwelijke kunstenaars en kunstenaars van buiten Europa, en die aankocht voor hun collectie. Anders dan tot nu toe gebruikelijk in Nederland presenteert het museum deze werken nooit bij elkaar als thema (gender, geografisch of etnisch) maar altijd binnen algemene universele thema’s in balans met werken van mannen en Europese kunstenaars.

Het tot 2017 dichtgemetselde museum wat door problemen met schimmel ook wat muf rook, heeft een volledige metamorfose ondergaan. Het koepelgebouw (gratis toegankelijk) is in oude stijl hersteld met alle ramen weer open. Ook de nieuwe tentoonstellingszalen zijn licht, fris en hebben op diverse plekken ramen die uitkijken op de Rijn zonder dat het prachtige uitzicht concurreert met de kunstwerken.
Het nieuwe gebouw ‘hangt’ deels boven de stuwmuur en is aan de buitenkant bedekt met tegeltjes die verlopen in kleur (van blauw via groen en aarde naar bruin) en integreert in de omringende natuur. In het midden is er een tribune met de bedoeling om performances in de tuin te kunnen doen. Het terras heeft losse stoelen en tafeltjes die meegenomen kunnen worden door bezoekers om in de tuin te kunnen zitten en van de beelden en het uitzicht te kunnen genieten. Het gebouw is duurzaam gemaakt en is zo lees ik, handig nu met alle gedoe met Rusland, niet langer afhankelijk van gas. Gender neutrale toiletten en recyclingm op het eerste gezicht is het museum ingericht op de klimaat neutrale toekomst. In de informatie staat dat er energie van zonnepanelen komt maar die zie ik niet op het dak, conservator Jelle Bouwhuis bevestigt dat de panelen nog niet zijn geplaatst. Hij weet niet of en wanneer die komen.

Museum Arnhem weer open voor publiek

Saskia Bak, directeur

Museum Arnhem weer open voor publiek

    Studio Museum, 1e verdieping koepel.

Vrij toegankelijk voor jong en oud om kunstprojecten te doen.

Museum Arnhem weer open voor publiek

Recycle en gender neutraal

Museum Arnhem weer open voor publiek

Uitzicht

Museum Arnhem weer open voor publiek

Museum Arnhem weer open voor publiek

Het museum heeft niet langer een permanente opstelling maar tijdelijke tentoonstellingen waarin werken uit de collectie afwisselend binnen thema’s in dialoog met andere werken vertoond gaan worden. Afhankelijk van de thema’s keren werken dan terug op zaal. Tenzij een tentoonstelling gaat over een specifieke stroming (zoals nu neorealisme), vertellen de samenstellers de verhalen met werken van diverse media en technieken, ook de sieradencollectie van het museum, stromingen en gemaakt door kunstenaars van divers pluimage qua gender, woon- en werkplaats, seksualiteit, leeftijd, in leven of niet, etc. Dat zien we direct terug in de tentoonstellingen waarmee het museum opent. Tenminste houdbaar tot, een tentoonstelling over natuurbehoud, klimaatverandering en duurzaamheid; Van links naar rechts, een nieuwe kijk op een eeuw neorealisme; en Open, een op beleving gerichte presentatie die de bezoekers een verdiepende kijk ervaring belooft te geven.

Museum Arnhem weer open voor publiek

Avantia Damberg

Museum Arnhem weer open voor publiek

Dick Ket

Museum Arnhem weer open voor publiek

Gopi Krishnan

Museum Arnhem weer open voor publiek

Hadassah Emmerich

Museum Arnhem weer open voor publiek

Hans op de Beeck

Museum Arnhem weer open voor publiek

Henk Mual

Museum Arnhem weer open voor publiek

Iris Kensmil

Museum Arnhem weer open voor publiek

Lydia Schouten

Museum Arnhem weer open voor publiek

Serge Attukwei Clottey & Maurits ver Huell

Museum Arnhem weer open voor publiek

Stephanie Roland

Je ziet alleen wat op de kaarten staat als je ze op de warmtebron drukt.

Museum Arnhem weer open voor publiek

Stephanie Roland, detail.

Museum Arnhem weer open voor publiek

Museum Arnhem weer open voor publiek

Museum Arnhem weer open voor publiek

Museum Arnhem weer open voor publiek

Museum Arnhem weer open voor publiek

Museum Arnhem weer open voor publiek

Museum Arnhem weer open voor publiek

Museum Arnhem weer open voor publiek

Tribune

Museum Arnhem weer open voor publiek

Beeldentuin en terras

Museum Arnhem weer open voor publiek

Museum Arnhem weer open voor publiek

Museum Arnhem weer open voor publiek

Museum Arnhem weer open voor publiek

Mocht je echt niet naar Arnhem kunnen gaan dan is de collectie van circa 25.000 objecten in het museum in de afgelopen jaren digitaal toegankelijk gemaakt en het is vanaf 13 mei mogelijk om op de website associatief door de museumcollectie van Museum Arnhem te grasduinen. https://www.museumarnhem.nl/nl/collectie

Museum Arnhem
Utrechtseweg 87
6812 AA Arnhem
Entree: 15 euro
https://www.museumarnhem.nl

De Beeldentuin en het Cafe (begane grond) & Studio Museum (1e verdieping) in het koepelgebouw zijn gratis toegankelijk.

About Sasha Dees 340 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*