Paasbest

De komende drie jaar in de entree van het Boijmans: Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta) van Jeff Koons. Kost een paar miljoen maar heb je dan ook wat?

Een onbetaalbaar stukje luxury good dat eenmaal in het echt toch wat gewoontjes overkomt. Onbetaalbaar door onberispelijke uitvoering, lage oplage en hoge prijs.

Het is bijzonder er een te hebben (Bert Kreuk collectie) en knap dat Boijmans het in bruikleen weet te krijgen.

Zo’n ei is mythisch – althans hoort dat zo te zijn. Van ‘amaai dat is duur en schaars en pracht en edelkitsch’ en ‘hé nu In Het Echt te zien! Uitroepteken.’) De troep van Damien Hirst mag je vaak niet fotograferen, de veel sympathiekere Koonsjens wel – graag zelfs.

En toch… ‘t Is geen altaarstuk. Eerder decorstuk. Praalwagend kunstcarnaval op een schavot.

(Two Ball Total Equilibrium Tank is mijn favoriete Koons – los van de man zelf – wat kan hij leuk iets kletsend in vorm vegen en neerzetten – Tino Sehgal kan wel inpakken.)

Bonus:

“In de weken rondom Pasen, ontvangt iedere museumbezoeker een chocolade ei. Een van de eieren is echter een gouden ei. De gelukkige winnaar van dit gouden ei gaat op een mysterieuze en luxueuze reis naar de geboorteplek van het ei van Koons.”

boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/1075/baroque-egg-van-jeff-koons

About Jeroen Bosch 4714 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

  1. Nou, dit past toch perfect in onze Boymans! Nu weer lekker gratis choco-eitjes ete bij bakje koffie, wie weet waar ze ons binnekort mee gaan lokken om weereens onze neus binne te steken. vooral veel neuzen binnen is belangrijk,maar dat gaat lukken, komt 100% kans op het journaal van 8uur ~ tralala
    “maar, waar gaat het eigenlijk over?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*