Liverpool Biennial 2012

Een keer in de twee jaar krijgt cultuur in Liverpool een upgrade met de Liverpool Biennial.

www.biennial.com

Dan Gram – 2-Way Mirror Cylinder Bisected By Perforated Stainless Steel

Het begon in 1999 toen een aantal culturele organisaties uit Liverpool, gesteund door entrepreneur James Moores, de handen in elkaar sloegen.

De artistieke invulling werd destijds door de verschillende betrokken partijen en een flinke dosis ad hoc ingevuld. Ook in 2012 wint de gezamenlijke energie het van de inhoudelijke coherentie.

Het thema van de biennial van 2012 is ‘hospitability’, zichtbaar gemaakt in het gegeven van ‘The Unexpected Guest’. The Unexpected Guest geeft een basis voor een veelvoud aan invullingen in een evengrote hoeveelheid locaties in de stad.

Sun Xun, Ancient film

Het is een dankbaar thema dat geleid heeft tot een aantal bijzondere projecten.

Dan Mitchell, Ghost Paper

Een van de hoogtepunten is de presentatie boven The Munro, een pub in het centrum.

Janine Antoni, Umbilical

Boven de pub treft de bezoeker een aantal gastverblijven aan waarbinnen Janine Antoni, Dane Mitchell en Markus Kåhre een prachtig drieluik tonen rond een paranormale entiteit.

Markus Kåhre, No title

Op sublieme wijze is een grote ruimte verbouwd tot typische Engelse hoteletage waarbinnen uitgenodigde en onuitgenodigde geesten strijden om de aandacht.

Ming Wong, Making Chinatown (detail)

De Aziatische gast (In Liverpool wonen nogal wat mensen van Chinese origine) krijgt aandacht in een ad hoc presentatieruimte in Wood Street..

Ming Wong, Making Chinatown (detail)

..waar Ming wong de film China Town inzet als basis voor een zoektocht naar de Chinese identiteit in de verschillende ‘Chinatowns’ in de wereld.

Kohei Yoshiyuki, The Park

Ook Open Eye Gallery nodigde een oosterse gast uit voor een presentatie. Kohei Yoshiyuki nodigt op zijn beurt het publiek uit voor een peepshow vol publieke porno, vunzige voyeurs en  exhibitionistisch engagement.

WCS, Inhospitable Landscape (detail)

Kraakpand en culturele broedplaats Wolstenholme Creative Space kiest geheel in lijn met de eigen positie in Liverpool voor een alternatieve invulling van gastvrijheid.

De tentoonstellingsruimte is omgetoverd tot ‘Inhospitable Landscape’.

WCS, Inhospitable Landscape (detail)

Bezoekers kunnen zich inschrijven voor ongemakkelijke diners. Oplettende gasten worden aangezet tot overspel en kunnen ook hier een ongenodige geestverschijning ontdekken.

Adriana Galuppo and Sascha Mikloweit, Long Night at static

Hoewel er wel een soort van overkoepelende regie is, zijn het toch de onafhankelijke initiatieven die de presentaties in eigen huis hebben georganiseerd.

Gilbert and George, vlnr Cunt Scum en England

De Tate is in de eigen collectie gaan struinen op zoek naar verschillende invullingen van het thema gastvrijheid. En zo kan het gebeuren dat Gilbert and George vertegenwoordigd zijn met een werk dat refereert aan immigratierellen,..

Sophie Calle, The Hotel, Room 29

..dat Sophie Calle meedoet met stiekeme inkijkjes in de levens van hotelgasten..

Pak Sheung Chuen, A Travel without Visual Experience

..en dat Pak Sheung Chuen breekt met de traditie dat in de Tate niet gefotografeerd mag worden met een installatie die alleen zichtbaar is bij flitslicht.

De varieteit van alle verschillende identiteiten maakt het een hele plezierige biënnale waarbij de grassroot plekken als Metal, The Royal Standard en het eerder genoemde Wolstenholme Creative Space avontuurlijker hebben geprogrammeerd..

Kader Attia, Untitled (Ghardaïa)

..dan de gevestigde plekken als Tate,..

John Akomfrah, The Unfinished Conversation

..Bluecoat..

Akram Zaatari, Another Resolution

..en FACT.

George Shaw, Scenes From The Passion

Echt een centrale biennaleplek is er niet, maar op sommige plekken komen  meerdere kunstenaars en presentaties bij elkaar.

Pamela Rozenkranz, Boy Human

The Cunard Building is een goede als het slenteren van plek naar plek in de stad begint te vervelen.

Runo Lagomarsino, An Offensive Object in the Least Offensive Way

De kunstenaars in dit voormalige havenpassagiersgebouw moeten wel opboksen tegen de imposante architectuur.

Mona Hatoum, Shift

Het tapijt van Mona Hatoum met daarin een geografie-reorganisatie gesleten, verwordt tot deurmat.

Superflex, Liverpool to Let

De leegte van het gebouw valt soms meer op dan dat waar het mee gevuld wordt, iets waar collectief Superflex raad mee weet.

Een voormalig postsorteerbedrijfsgebouw huist naast een Unexpected Guest-werk ook The Bloomberg Contemporaries, een jaarlijks overzicht van het beste dat de eindexamens van Engelse kunstacademies te bieden hebben, en een presentatie onder de naam City States.

Wil Bolton, Transition-Terminal

En hier is waar het ad hoc van de biënnale gaat knellen. Waar de breedheid van The Unexpected Guest door middel van de verschillende locaties en invullingen rijk en avontuurlijk aanvoelt, daar raakt de vermoeide bezoeker de draad kwijt bij aangeschurkte presentaties van The John Moore Painting Prize, Doug Aitkens ‘The Source’, Anthony Mc Call’s Column, City States en Bloomberg New Contemporaries.

Simon Senn, Meadowlands zone I

Het helpt ook niet dat de presentatie van The Bloomberg Contemporaries (in tegenstelling tot eerdere jaren) geen positief beeld schetst van het niveau van de nieuwe lichting Britse kunstenaars,..

Audrius Bučas & Valdas Ozarinskas, Black Pillow

..dat de presentatie van City Scapes totaal onbegrijpelijk is..

..en dat de Column van Anthony Mc Call het niet doet.

Doug Aitken, The Source

Doug Aitken lijkt verder voornamelijk duidelijk te willen maken dat hij beroemde vrienden heeft die voor een kunstproject wel iets z.g. diepzinnigs willen zeggen.

Yael Bartana, Kings of the Hill

Het mag echter de pret niet drukken. De inconsistente inhoudelijke invulling wordt ruimschoots goed gemaakt door de positieve energie die deze tweejaarlijkse stadstotaalpresentatie weet op te roepen.

Oded Hirsch, The Lift

Trek wel drie vier dagen uit en stevige wandelschoenen aan voor het geheel, want er is veel meer dan in dit report aan bod kan komen.

www.biennial.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*