Patrick Corillion @ GEM

Spoorzoeken met Patrick Corillion in toneelschuur GEM. Patrick Corillion was (naast Stephen Prina) mijn verrassing van Documenta IX in 1992. Toen met bordjes in het Auepark. Vrij uit het geheugen met teksten als “In 1934 stak hier de heer X over, waarbij deze in de verte een zwarte herdershond achter een gele bal zag rennen.”(*)

gem-online.nl/exposities/patrick-corillon

Wellicht was ook toen al de heer Oskar Serti het onderwerp. In GEM is de hele benedenverdiep aan hem gewijd.

Veel lege objecten en loze atributen. Genummerd, dat dan weer wel.

advertentie(s)

Veel is er niet te zien.

Pak de krant zoek het bijbehorende nummer op en lees de anecdote bij het object en de tentoonstelling komt volledig tot leven.

    (Tekstvoorbeeld: opklikken tot groot.)

Het voelt buitengemeen Belgisch, als een surreel stripverhaal. Geen klare lijn maar absurdistisch. Ontregelend, hoe cliché dat ook klinkt.

    (Tekstvoorbeeld: opklikken tot groot.)

Bij de bordjes in het Auepark in Kassel ontbraken de atributen. Het bordje zelf was het object en het theater de buitenwereld. Streetart was nog niet overdone in 1992. Ik was aangenaam verrast. Binnen de veilige museummuren kan er zorgvuldiger een verhaal geconstrueerd worden. Om dwarsverbanden te gaan zien en het geheel tot leven te laten komen moet je er ruimschoots de tijd voor nemen.

Opmerkelijk genoeg krijg je ook een vrij aardig beeld van zijn werk via zijn uitgebreide website.

corillon.org/menuPrincipalNL.html

Nog tot 16 december.

gem-online.nl/exposities/patrick-corillon

(Dubbel GEM vandaag, met later vanmiddag vrijdag vervolg in de vorm van beeldverslag Amie Dicke. Openingsverslag JJ hier.)

(* Website haalt het geheugen in. Het was bijvoorbeeld deze. Bij een prullenbak in Kassel.)

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*