Eindejaarslijst Jeroen Bosch 2013

_DSC0495

En met de beste wensen – op een vruchtbaar en voorspoedig 2014!

Kunst die op kunst lijkt van het jaar

remcotorenbosch5 (1)

  “Wat Torenbosch hier doet is echt knap.”

Trendbeheerreactie van het jaar was van de hand van rt. Waar ik vaak meer algemeen blijf steken in platitudes als “de kunstwereld is oerconservatief” en “typisch kunst die op kunst lijkt” fileert rt genadeloos de oerconservatieve selectie kunst die op kunst lijkt van de Prix de Rome 2013.

Goed ingevoerd en doordacht: geen spaan blijft heel van het werk van Pisano en Torenbosch. Je zou er haast een ander geluid tegenover willen zetten. Hermetisch en ondoorgrondelijk? Nah, clichématige Prix-kunst en precies wat je verwacht.

trendbeheer.com/2013/11/06/prix-de-rome-2013

Handel en wandel van het jaar

IMG_5750

Kreuk hangt kenmerkend en beeldbepalend werk uit zijn collectie in het Gemeentemuseum Den Haag om er even later mee naar de veiling te gaan. Kan toch, mag toch? Verzameldrift als een voortdurende zoektocht naar nog groterder en nog beterder en nog duurderder.

trendbeheer.com/2013/10/28/bert-kreuk-van-gemeentemuseum-naar-sothebys

Belofte van het jaar

jonas-lund45 (1)

The Fear of Missing Out: Jonas Lund @ MAMA was een topshow; getergde zerocontent, tot het uiterst gedreven: de queeste naar een aansprekend kunstalgoritme. Je ziet het vaker en meer – spelen met small big data – maar hier krek en speels uitgevoerd.

trendbeheer.com/2013/10/18/the-fear-of-missing-out-jonas-lund-mama

Tentoonstelling van het jaar

aa-bronson-witte-de-with (1)

Tentoonstelling van het jaar is zonder omhaal AA Bronson @ Witte de With.

“De magie van de inspiratie: brilliant samengesteld en voorbeeldig gehangen, aandacht en concentratie, als één grote compositie met grootse gebaren en vol gevoel voor detail.

Een van de beste tentoonstellingen die ik überhaupt zag.”

5 januari 2014 laatste dag dus hop!

trendbeheer.com/2013/09/12/aa-bronson-witte-de-with

Nog een tentoonstelling van het jaar

navidnuur55

  He die ken ik. Bij deze derde keer al in een eindejaarslijst.

OMG kopte EvdL bij zijn verslag op trendbeheer. Daar heb ik weinig aan toe te voegen. Heel erg goede complete totaalshow Lube Love van Navid Nuur in het Bonnefanten Museum Maastricht. Een eigen aanvullend beeldverslag houdt u wellicht nog tegoed.

Tentoonstelling in een kunstenaarsinitiatief van het jaar

bramdejonghe (1)

  Bram de Jonghe @ Billytown

Billytown dreigt opnieuw te moeten verhuizen. Slik kalme woede. Een van die topplekken waar het steeds lijkt te gebeuren mag/moet weer on the move. Men pakt hier echt groots uit; energiek, doortastend en nooit bang voor een beetje werk. Bram de Jonghe vond ik te gek. Maar het is er durend bingo.

trendbeheer.com/2013/08/11/bram-de-jonghe-billytown

Doorbraak van het jaar

zoro-feigl (1)

  Detour. A long and winding road to nowhere in particular.

Zoro Feigl wint de publieksprijs van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs met een werkelijk schitterend trio werken in Stedelijk Museum Schiedam. Niet weg te denken, als warme broodjes: Zoro lijkt wel overal tegelijk.

  Viscosity @ Kanaalwerken Helmond

landgenoten

De Telegraaf kopt als altoos wakkere krant gelijk maar “Internationaal meest succesvolle landgenoot in het buitenland nummer 92“. Daar sta ja dan naast Ruud Gullit, Herman Koch en Florentijn Hofman. Ze lopen iets op de zaken vooruit. Maar Het klopt. Zoro is top.

Aankoop van het jaar/kunstenaar van het jaar/kunstwerk van het jaar

Marielle-Buitendijk-Zonder-Titel-Acrylverf-op-paneel

  (Foto Lost-Painters)

Een schitterend “icoon” van Marielle Buitendijk, te zien geweest op Dark Matters in TENT. Paintbrush op paneel, snijlijnen.

Een natuurlijke, vanzelfsprekende hang naar ambachtelijkheid, creativiteit gecombineerd met beeldend vermogen, inzicht in ruimtelijkheid, durf tot experiment, doorzetten op hellend vlak (nooit is van tevoren helder of ‘het werkt’) Marielle Buitendijk is geweldig.

mariellebuitendijk2

mariellebuitendijk3

Work to do 2014

aa

Afgelopen jaar in de steigers gezet, 2014 full force: Art Agent Orange, een artists run art agency. Omdat het wervend is met fijne mensen samen te werken. Omdat goed werk verkoopt.

Art Agent Orange is de trotse vertegenwoordiger van Zoro Feigl, Marielle Buitendijk, Johan Nieuwenhuize en Niki van Strien. U gaat er deze lente meer van horen.

clippings

Ik wens u alle goeds!

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

 1. @Jeroen
  Mooie lijst. Hoewel je aanprijzing van Zoro Feigl wat onverwachts komt. Hahaha. Kunst moet. Punt. Laten we elkaar veel moois voor 2014 wensen. En omdat je dat niet zelf kunt zeggen, zeg ik het: de beste kunstsite van Nederland is Trendbeheer. Ga met Niels alsjeblieft door. Ook de beste wensen!

 2. Jeroen (en Niels)
  zeker
  doorgaan met de trends beheren
  onmisbaar positief blijven
  ook als het negatief is
  (niet meer prix de rome dissen)
  kunst lijkt nu eenmaal op kunst

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*