Otani Nieuwenhuize

OTANI-NIEUWENHUIZE-prospect-8

Johan Nieuwenhuize en Shinji Otani – twee “Lens based artists” in de weer met een gelaagd dubbelproject over beeld, beeldbeleving, interpretatie en cultureel verschil: twee fotografen bezoeken cultural hightlights in Nederland en Japan.

“With their project OTANI NIEUWENHUIZE, the artists look into Japanese and Dutch culture and into cultural tourism. Behaving as tourists themselves they photograph places where culture is being “consumed”.”

otaninieuwenhuize.com

Na de Efteling en het Rijksmuseum in Nederland reizen ze op dit moment door Japan naar ondermeer Huis ten Bosch en Nagasaki. (Ik ben jaloers.)

Waar ik ook naar uitzie is het totaalbeeld van de vermengde blik, de uiteindelijke tentoonstelling. Steeds twee paar ogen kieken verschillende details – same same but different of toch ook juist niet? Is de blik van Johan te herkennen naast die van Otani, is er naast persoonlijke herkenbaarheid sprake van cultureel bepaalde signatuur?

“In Japanese culture kids follow the parent’s gaze. In the Netherlands parents follow the view of the child. Japanese culture is focusing on the group, the community, the whole. The West is focused on the ego, the individual, the detail. This results in a completely different visual approach, image culture and collective memory.”

Johan-Nieuwenhuize

Eerste schetsen in het atelier van Johan Nieuwenhuize

Johan-Nieuwenhuize-2

De afzonderlijke beelden worden stereo gepresenteerd op houten drager. Voorbeeld boven Otani Nieuwenhuize Efteling.

Johan-Nieuwenhuize-3

Johan-Nieuwenhuize-4

Een interessant project, documentair van binnen uit. De afzonderlijke setjes beelden zijn fascinerend. Natuurlijk slim gekozen: spiegelend, beeldrijm, herhaling in onderwerp, vorm of kleur.

Rijksmuseum door de ogen van Otani Nieuwenhuize (klik voor groter):

tumblr_o4jvnhspqb1vo0stdo1_1280

tumblr_o4jza8gRHm1vo0stdo1_1280

OTANI-NIEUWENHUIZE-prospect-5

Dat zou zomaar in het Rijksmuseum gepresenteerd moeten worden, lijkt me geweldig. Een echt andere blik op de collectie – die herkenbaarheid geeft maar niet zomaar representeert. Hoe zit dat met de hedendaagse fotografie daar, is die nog existent? Of beslaat die alleen vintage en grote namen van vroeger? Even Pijbes bellen.

Efteling:

OTANI-NIEUWENHUIZE-prospect-3

Bloedmooie spannende fotografie.

En op de website wordt verslag gedaan van de reis door Japan:

tumblr_o5fa44gIzj1vo0stdo6_1280

    OTANINIEUWENHUIZE Tokyo, day 1

otaninieuwenhuize.com

Liefhebbers contacteren mij voor een nadere preview; mail jeroenbosch@artagentorange.com. Ter financiering van het project heeft Otani Nieuwenhuize een mooie aanbieding: prints en documentatie in handgemaakte houten doos.

About Jeroen Bosch 4659 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*