De eerste shopping mall ooit (1956)

“Southdale Mall still exists. It is situated off I-494, south of downtown Minneapolis […]”

“It does not seem like a historic building, which is precisely why it is one. Fifty years ago, Victor Gruen designed a fully enclosed, introverted, multitiered, double-anchor-tenant shopping complex with a garden court under a skylight — and today virtually every regional shopping center in America is a fully enclosed, introverted, multitiered, double-anchor-tenant complex with a garden court under a skylight. Victor Gruen didn’t design a building; he designed an archetype.”

“Victor Gruen may well have been the most influential architect of the twentieth century. He invented the mall.”

Kottke.org/…mall

About Niels Post 3618 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*