Jaap van den Ende @ Parts Project

Bij Parts wordt voorbeeldig tentoongesteld. Het lijken wel lesjes in how to. Met duo, solo, alles door elkaar en nu een groot overzicht op het verkeerde been. De huidige tentoonsteling bestaat (schijnbaar) uit twee delen. Voor Modern Schilderen: Een Geschiedenisles, achter een weirde solo van een buitenstaander. Modern Schilderen: Een Geschiedenisles doet denken aan het werk Four American Artists van Guillaume Bijl. Exact omgekeerd kwa intentie – waar Bijl vier kunstenaars in een totaalwerk emuleert, is hier weerslag van vijftig jaar schilderen van één bestaande kunstenaar Jaap van den Ende te zien.
Verbluffing alom, ruim voor mijn tijd, ik wist van niets – maar Jaap van den Ende zit in elke museale collectie en had solo’s in ondermeer Boijmans en Stedelijk. Leuk om de enorme gedateerdheid te zien. En anders dan andere grootheden uit het verleden uit de motteballen gehaald – Pieter Engels, Marinus Boezem, hernieuwde belangstelling die ergens op gestoeld lijkt – oogt dit allemaal vooral tweedehands, net niet.

partsproject.nl/pp05jaapvdende

De Struyckens

Stella meets Mangold over decoratie.

De jaren tachtig! De geest van Salle, Polke, wilde Italianen van toen wasemt reminders van ooit.

En dan achter – de werken die Van den Ende de laatste twintig jaar maakt, sommigen nog nat. Voor de liefhebber zullen we maar zeggen.

Jaap van den Ende, Flats, laagbouw, bomen, 2008
Olieverf op linnen, 5 delen
124 x 105 cm
SanSko Collectie (Bron Parts Project)

De tentoonstelling is als tentoonstelling weer super krek. De werken zelf in de enscenering beklijven weer minder, illustreren decennia aan schilderkunstige tijdsgeest en zijn vooral interessant precies daarom: werden we daarin en daardoor (en over de tijdgenoten) enthousiast?

In Orde – een rationele benadering van Jaap van den Ende is nog te zien tot en met 16 april.

partsproject.nl/pp05jaapvdende

(Nooit van gehoord schrijf ik:

Nog geen week later kom ik Van den Ende tegen in Stedelijk Museum Schiedam op de tentoonstelling Op Art Pijn Aan Je Ogen. Naast een Struycken. Ik moest goed kijken welke van wie was.

Jaap van den Ende, Procesmatige Ordening, 1974)

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*