Parels van de Data-ecologie

De Hollandse Savanne @ Museum De Domijnen‎

    Sara Seijn Chang (Sara van der Heide)

Het digitale tijdperk is een complexe, dure en razendsnelle maatschappij waarin ons leven uit een offline en online wereld bestaat. Onze internetverbinding wordt mogelijke gemaakt door onderzeese kabels. Deze kabels komen wereldwijd aan land en verbinden handelsknooppunten met elkaar. Nederland is uitgeroeid tot een van de grootste ‘hubs’ voor wereldwijde internetverkeer. De dataopslagcentra en computerparken vormen de fysieke component van onze digitale datastroom en worden voortdurend uitgebreid. Dit alles kost enorm veel energie en water. Onze natuurlijke bronnen worden hierdoor dubbel belast en de vraag rijst op hoe we deze het beste kunnen benutten. De titel De Hollandse Savanne is gebaseerd op een lezing die Frank Stella in 1984 in Amsterdam hield en belichaamt deze vraag. De werken van veel geprezen kunstenaars zoals Femke Herregraven en Yuri Pattison, het nieuwe werk van Sara Seijn Chang (Sara van der Heide), en werken uit de collectie van het Museum De Domijnen, prikkelen de bezoeker om vanuit verschillende standpunten na te denken over de ecologische ontwikkelingen, en gevolgen van de groeiende datastroom.

Direct rechts in de entree van de tentoonstelling liggen de werken Malleable Regress en Rain of Payload Ashes op de grond van grafisch ontwerpster, onderzoekster en kunstaanjager Femke Herregraven. In deze werken verbeeldt zij op een spannende en heldere wijze haar onderzoek over de complexe geografische communicatie tussen mondiale financiële systemen.

De Hollandse Savanne @ Museum De Domijnen‎

Malleable Regress – North Sea bestaat uit acht transparant gegoten tegels waarin verschillende tonen van de kleuren van de zee als een golfbeweging in zijn verwerkt. Zij zijn gemaakt van de in negentiende eeuw gebruikte coating voor onderzeese kabels: Indonesische latex. Als je heel goed kijkt zie je dat er in elke tegel een klein staafje is verwerkt. Dit zij de unieke coördinaten die punten aangeven in de Noordzee. Onderzoekers hebben deze mogelijke knooppunten van toekomstig financiële handelsverbindingen aangewezen. Dankzij dit systeem is er een snellere geautomatiseerde handel mogelijk, door de vertraging van informatieoverdracht tussen de punten te minimaliseren.

Aansluitend ligt het werk Rain of Payload Ashes: drie kleurrijke parachutes waarop op elke een ander landschap is afgebeeld. Op de zwarte zijn verschillende continenten afgebeeld, op een ander lijkt een detail van de atlas van de zee te zijn uitvergroot. De derde is de blauwe golvende zee met een paarse lucht. Hierin wordt het lopende onderzoek naar de relatie tussen financiële waardes, zelforganiserende systemen en geologisch instabiliteit verbeeld.

advertentie(s)

De Hollandse Savanne @ Museum De Domijnen

Het materiaalgebruik van Malleable Regress – North Sea verwijst naar de historie van de koloniale handelsverbindingen. De vormgeving vertaalt het werk naar het huidige tijdperk. Het werk zou gezien kunnen worden als een symbool dat een leidraad van verschillende financiële tijdperken samenvat, een die altijd in beweging is.

Het gegeven dat Rain of Payload Ashes op de grond wordt gepresenteerd en uit drie parachutes bestaat met geografische landschappen zie ik als verwijzing naar de huidige transformerende financiële handelsverbindingen waarin er een multipolaire wereldorde regeert. Er zijn drie supermachten: Europa, Amerika en Azië, die met elkaar verbonden worden door handel.

De Hollandse Savanne is een esthetische tentoonstelling met intrigerende beeldtaal en inhoudelijk sterke werken. De tentoonstelling krijgt extra elan doordat de curatoren poëtisch hebben ingespeeld op de architectuur van de ruimte.

De Hollandse Savanne is samengesteld door het curatorenduo Barbara Cueto & Bas Hendrikx en is tot en met 1 april 2018 te zien in Museum De Domijnen, Ligne 5, 6131 MT Sittard, www.dedomijnen.nl.

Deelnemende kunstenaars zijn: Allora & Calzadilla (US/CU), Peter Fend (US), Nicolas Floc’h (FR), Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) (NL/KR), Femke Herregraven (NL), Ryan S Jeffery & Boaz Levin (US&DE), Geraldine Juárez (MX/SE), Sam Lewitt (US), Charles Lim (SG), Yuri Pattison (IE), Johan Rosenmunthe (DK), S.K. Ruud & AE (NO), Unmake Lab (KR) en Jura Shust (BY).

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*