Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Bij De Groen in Arnhem is er nu een prachtige dwarsdoorsnede te zien uit het oeuvre van Kees Goudzwaard, een kunstenaar die zich al sinds de jaren negentig bezig houdt met het schilderen van composities opgebouwd uit stukjes papier, folie, karton en plakband. Die composities maakt hij altijd eerst als een model, een maquette schaal 1 op 1, waarin er eindeloos geschoven en geschikt wordt totdat het beeld de uiteindelijke vorm heeft. Vervolgens wordt het model door Goudzwaard heel minitieus omgekat tot een schilderij. Eenmaal klaar wordt het model vernietigd.

Wat er bij een eerste indruk wellicht uitziet als abstracte schilderkunst blijkt hardcore realisme. Een schilderfeest waarbij je niet uitgekeken raakt. Niet op het beeld en ook niet op de vraag hoe Goudzwaard een schilderij laag voor laag, bijna als een puzzel, in elkaar heeft gezet.

T/m 16 april a.s.

Collectiedegroen.nl/nl/event/kees-goudzwaard

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Goudzwaard goes riso, een geweldig lekker wandje.

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Met in dezelfde ruimte deze twee schilderijen waarbij je mooi het nadenken terugziet over de tapejes aan de randen van een schilderij. Schilder je die het hoekje om of juist niet? Kan me voorstellen dat je daar als kunstenaar tergend lang over kan dubben.

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

In de details valt pas op hoe heerlijk handgemaakt elk schilderij is.

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Een ouder werk uit 1999, toen er op de schilderijen nog gezeefdrukt werd.

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Misschien wel mijn favoriete schilderij in de tentoonstelling, als compositie zit het zo ongelooflijk swingend in elkaar. Maar ja, eigenlijk geld dat voor alle werken. Een schilderij van Goudzwaard verveelt geen moment.

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

Kees Goudzwaard @ Collectie De Groen

T/m 16 april a.s.

Collectiedegroen.nl/nl/event/kees-goudzwaard

About Niels Post 3656 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*