Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Als meisje van twaalf rolde Aileen Middel in 1982 het Groningse graffitiwereldje vol krakers en voetbalsupporters binnen. Met Mickey Mouse als favoriete stripfiguur was de naam Mickey snel gekozen en in de jaren erna schreef ze de stad ermee vol. Nog steeds kom je in Groningen regelmatig oude tags van haar tegen. Kleine tijdmachientjes waarbij je aan het handschrift kan zien rond welk jaar ze zijn gezet, herinneringen aan een tijd van toen.

Begin jaren negentig sloeg ze haar vleugels uit naar Den Haag/Amsterdam/New York en richtte ze zich steeds meer op grote graffitipieces. Gevraagd en ongevraagd maakt ze inmiddels veertig wereldwijd werk op locatie. Twaalf jaar geleden hing ze haar werk als kleuterjuf aan de wilgen, sprong in het diepe en deze week leverde ze haar grootste muurschildering tot op heden op.

Ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan werd ze gevraagd een werk te maken op gebouw S van de campus. Een schildering waarin ze typografische elementen uit haar Mickey graffiti heeft omgevormd tot een min of meer abstracte compositie die toch nog enigszins leesbaar blijft.

En om het feest compleet te maken is er in de galerie van de universiteit een tentoonstelling met werken op doek en hout.

Eur.nl/campus/kunst-cultuur/kunst/erasmus-gallery

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Anne Clement van Vugt, kunstcommissie Erasmus Universiteit, heet welkom.

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Amara van der Elst draagt voor.

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Daniël Claessens, een van de drijvende krachten achter All Caps, houdt een gloedvol betoog over de waarde van Middel binnen de geschiedenis van de Europese graffiti en het belang van een kunstenaarschap buiten de gebaande paden.

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Waarna Middel in gesprek gaat met Pauwke Berkers, hoogleraar Sociologie van Populaire Muziek, waarin hij onder andere uitlegt dat het een kwestie van tijd is voor er een hoogleraar graffiti/straatkunst is.

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Aileen Middel/Mick La Rock @ Erasmus Universiteit

Geen idee tot wanneer de tentoonstelling in de galerie loopt maar de muurschildering is permanent. Sowieso is er veel kunst te zien op de campus.

Eur.nl/campus/kunst-cultuur/kunst/erasmus-gallery

About Niels Post 3640 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*